Σάββατο, 02 Ιουλίου 2016 20:09

Αλ. Τσίπρας: "Η Ελλάδα σημαντικός κόμβος μεταξύ Κίνας και Ευρώπης"

Αλ. Τσίπρας: "Η Ελλάδα σημαντικός κόμβος μεταξύ Κίνας και Ευρώπης"

«Άξονας και κορμός της ελληνοκινεζικής συνεργασίας είναι το λιμάνι του Πειραιά και προσδοκούμε γύρω από αυτό τον άξονα να αναπτύξουμε μία πολυδιάστατη οικονομική, εμπορική και πολιτιστική συνεργασία» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους Έλληνες επιχειρηματίες που συνοδεύουν την κυβερνητική αποστολή στο Πεκίνο.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία και επενδύουμε σε σημαντικές προσδοκίες σε αυτό το ταξίδι, ένα ταξίδι για το οποίο έχουμε δουλέψει αρκετά εντατικά, πολλούς μήνες, σε διαρκή συνεργασία και διαπραγμάτευση με την κινεζική πρεσβεία στην Ελλάδα, πολλές φορές όχι εύκολη, προσπαθώντας να ολοκληρώσουμε τον άξονα, τον κορμό της ελληνοκινεζικής συνεργασίας, που είναι το λιμάνι του Πειραιά, καθότι προσδοκούμε, γύρω απ' αυτό τον άξονα να αναπτύξουμε μια πολυδιάστατη, οικονομική, εμπορική, πολιτιστική συνεργασία, με μία χώρα που αποτελεί μία οικονομική υπερδύναμη, μια χώρα που τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει, ίσως, τον βασικό παράγοντα των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε εξάλλου, ότι η συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα είναι στρατηγικής σημασίας «διότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο πρέπει να το αξιοποιήσουμε: τη γεωγραφική της θέση» και αυτήν τη στιγμή, είπε, «ίσως είναι από τα ελάχιστα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα που πρέπει να αναπτύξουμε, να αξιοποιήσουμε». «Και δεν θα αναφερθώ βεβαίως μονάχα στη δυνατότητα που έχουμε μετατρέποντας τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο ή αξιοποιώντας το φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αναφέρομαι ιδιαίτερα στον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας».

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα κινεζικά σχέδια επισήμανε ότι «στρατηγικός στόχος της Κίνας το επόμενο διάστημα, είναι αυτό που ονομάζουν "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος", σε συνέχεια της στρατηγικής ανάδειξης του δρόμου του μεταξιού. Και η εξαιρετική σύμπτωση είναι πως σε ό,τι αφορά το "one road", δηλαδή τη θαλάσσια διασύνδεση της Κίνας με τον δυτικό κόσμο, η Ελλάδα είναι πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός, όμως και σε ό,τι αφορά τη ζώνη τη σιδηροδρομική και την οδική, πάλι η Ελλάδα είναι ο πρώτος σημαντικός δρόμος στην Ευρώπη, άρα η στρατηγική της Κίνας να αναπτύξει την οικονομική συνεργασία και τη διασύνδεσή της εμπορική και οικονομική με τον δυτικό κόσμο και με την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα. Η Ελλάδα, λοιπόν μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικά σημαντικό κόμβο διαμετακομιστικό, έναν πυλώνα που θα γεφυρώνει τον δυτικό κόσμο και την Ευρώπη, με την Κίνα, μια παγκόσμια υπερδύναμη. Αυτό περνάει βεβαίως μέσα από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά δεν πρέπει να σταματήσει εκεί».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ψυχή αυτής της συνεργασίας πρέπει να είναι το γεγονός πως δύο χώρες και δύο πολιτισμοί, ο ελληνικός και ο κινεζικός έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό» ανέφερε «και πρέπει να το αξιοποιήσουμε».

«Θα έλεγα» τόνισε «ότι ανοίγονται δυνατότητες που πρέπει να δούμε πώς θα τις αξιοποιήσουμε» και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι «η επόμενη μέρα της συνεργασίας στον Πειραιά ανοίγει τη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου προς τη δυτική Ευρώπη, αλλά και μια σειρά από άλλες συνεργασίες».

Οι σχέσεις με την Κίνα πρέπει να έχουν συνέχεια, τόνισαν κυβερνητικές πηγές

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και οι σχέσεις μας με την Κίνα δεν πρέπει να περιοριστούν σε έναν επικοινωνιακό ρόλο, αλλά να έχουν συνέχεια, τόνισαν κυβερνητικές πηγές στο Πεκίνο, μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψή του.

«Είμαστε μια χώρα του Δυτικού κόσμου που μετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που έχει τις ρίζες της στη Δύση αλλά που απλώνει τα κλαδιά της στην Ανατολή, στον Βορρά και στον Νότο» τόνισαν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας τα ανοίγματα της χώρας και προς τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ αλλά και προς το Ιράν και την Κίνα.

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της COSCO, οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν «άδικη» την κριτική της αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδ. Δρίτσα. «Το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση χωρίς να υπάρχει λόγος» σημείωσαν, κάνοντας λόγο για «υπερβολική αντίδραση» από το ελληνικό τμήμα της COSCΟ. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν μάλιστα με έμφαση ότι η υπόθεση δεν τέθηκε από κανέναν κυβερνητικό αξιωματούχο στο Πεκίνο.

Η απλή αναλογική ιστορικό καθήκον

Οι απεσταλμένοι του ελληνικού Τύπου στο Πεκίνο άδραξαν φυσικά την ευκαιρία να ρωτήσουν και για τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο εκλογικός νόμος. Οι κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι «η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι ιστορικό καθήκον για την Αριστερά και ότι εκτίθενται όσοι στο παρελθόν είχαν ταχθεί υπέρ και τώρα κάνουν τον ...Κινέζο». Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές «η κυβέρνηση κατέθεσε την πρόταση μετά τις επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ως μία ειλικρινή προσπάθεια να βρεθεί μια συνισταμένη, ένας κοινός παρονομαστής. Η πρόταση αυτή θα τεθεί προς ψήφιση και θα γίνει νόμος του κράτους. Από εκεί και πέρα, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση μπορούν να τεθούν ζητήματα όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών ή η ψήφος των ομογενών. «Αν η ΝΔ έμπαινε στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θα μπορούσε να υπάρξει μια βάση για μια πιο ριζική μεταρρύθμιση» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Αναφορικά με το Brexit, εξέφρασαν την άποψη ότι θα δημιουργηθεί μια αίσθηση ανασφάλειας και αβεβαιότητας στην Ευρώπη συνολικά, αλλά η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς μετά την αξιολόγηση και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε η χώρα είναι καλυμμένη, ιδίως και μετά την απόφαση για το χρέος που κινείται σε θετική κατεύθυνση. Στο θέμα μάλιστα της διαπραγμάτευσης, οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι οι εξελίξεις βοηθούν τη χώρα γιατί το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να δουν κάποιοι θα ήταν να ξανάρχιζε η κρίση στην Ελλάδα. Για την Ευρώπη όμως η αβεβαιότητα μετά το Brexit μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθειά πολιτική κρίση και σε συνδυασμό με την άνοδο της ακροδεξιάς να αρχίσουν να φεύγουν κάποιες χώρες από την ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν μάλιστα με έμφαση το θέμα του μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου τονίζοντας ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλει να παίξει η χώρα του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ αλλά και σε ένα μέτωπο προοδευτικών κυβερνήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ