Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 12:00

Κ. Τσιάρας: Κατά συνείδηση οι βουλευτές στο συλλαλητήριο

«Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση. Υπάρχει μόνο η συνείδηση των βουλευτών και η πλήρης συναίσθηση της ευθύνης του ρόλου του βουλευτή που επιτάσσουν οι καιροί» δηλώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, ερωτηθείς για το αν υπάρχει ή όχι απαγόρευση σε βουλευτές να παρευρεθούν στο συλλαλητήριο.

Συνεχίζοντας, διευκρινίζει ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε σε όλα τα στελέχη ότι μπορούν να εκφραστούν χωρίς περιορισμούς, στο βαθμό βέβαια που δεν προσβάλουν και δεν προκαταβάλουν με τη στάση τους τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του κόμματος».

Κατά τα λοιπά, ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ επαναλαμβάνει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να εκφράζεται ενιαία με μια θέση, η οποία θα πρέπει να απηχεί τις απόψεις και των δύο κυβερνητικών εταίρων» και αναφερόμενος στη ΝΔ σημειώνει ότι «όταν προκύψει ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση θα περάσει από τα θεσμικά όργανα του κόμματος και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα από όλους τους βουλευτές».

Μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Τσιάρας ισχυρίζεται ότι «αν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ δεν θα υπήρχε 3ο μνημόνιο, η χώρα θα είχε βγει στις διεθνείς αγορές και η κανονικότητα στην οικονομία θα είχε αποκατασταθεί από το 2015».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα εκλογών το 2018 ο γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας σύντομα θα πιει το ποτήρι των εκλογών».

Σχολιάζοντας ρεπορτάζ κυριακάτικης εφημερίδας που μέσω εγγράφου επέρριπτε τις ευθύνες για την οικονομία στην κυβέρνηση Καραμανλή, ο κ. Τσιάρας δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στο έγγραφο της τράπεζας ΤτΕ δεν περιγράφονται πολιτικές ευθύνες και όσοι το διαβάζουν διαφορετικά στην καλύτερη περίπτωση σφάλουν στη χειρότερη προσπαθούν αν δημιουργήσουν εντυπώσεις».

Τέλος, εκφράζει την πεποίθηση ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη στις εκλογές, ωστόσο επαναλαμβάνει ότι «η ΝΔ θα αναζητήσει ευρύτερες συγκλίσεις» και αναφερόμενος στη Φώφη Γεννηματά δηλώνει: «Δεν πιστεύω ότι μια νέα και σύγχρονη πολιτικός θα επιλέξει να αυτοεξαιρεθεί από την ιστορική πρόκληση μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας»

Ακολουθεί η συνέντευξη του γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κύριε Τσιάρα, εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν βουλευτές ή στελέχη της ΝΔ που θα δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης;

Απ. Ο τρόπος που ο κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται το καθήκον του και εκφράζει τα πατριωτικά του αισθήματα ούτε υπαγορεύεται, ούτε καθοδηγείται, ούτε καθυποτάσσεται. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι όλα τα στελέχη μας μπορούν να εκφραστούν χωρίς περιορισμούς, στον βαθμό βέβαια που δεν προσβάλλουν και δεν προκαταλαμβάνουν με τη στάση τους τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων του κόμματος.

Ερ. Δεν υπάρχει δηλαδή, όπως ακούστηκε, έστω και άτυπη «απαγόρευση», κυρίως δε σε Μακεδόνες βουλευτές, ή είναι ελεύθεροι να πράξουν κατά συνείδηση;

Απ. Όχι. Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση. Υπάρχει μόνο η συνείδηση των βουλευτών και η πλήρης συναίσθηση της ευθύνης του ρόλου του βουλευτή που επιτάσσουν οι καιροί.

Ερ. Προ ημερών, ο πρόεδρος της ΝΔ, στη σύσκεψη των τομεαρχών, έθεσε την προάσπιση του κεκτημένου του Βουκουρεστίου «στο σύνολό του» ως ελάχιστο παρονομαστή. Ωστόσο και η κυβέρνηση, από τη δική της πλευρά, ασπάζεται τα «προαπαιτούμενα» του Βουκουρεστίου. Συνεπώς, αν ακολουθηθεί η ίδια γραμμή θα υπάρξει συναίνεση για αυτό το μείζον θέμα ανεξαρτήτως της στάσης του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου;

Απ. Η κυβέρνηση οφείλει να εκφράζεται ενιαία, με μία θέση, η οποία θα πρέπει να απηχεί τις απόψεις και των δύο κυβερνητικών εταίρων. Διαφορετικά, είναι προφανές ότι τίθεται θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης και εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ένα μείζον εθνικό θέμα. Είναι αναμφισβήτητο πως ειδικά στα εθνικά ζητήματα η κυβέρνηση δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες. Οφείλει να ξεκαθαρίζει τις κόκκινες γραμμές της, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους κάθονται στην άλλη πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε η διαπραγμάτευση με τους γείτονες να καταλήξει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Το πλαίσιο του Βουκουρεστίου, το οποίο, από το 2008, αποτελεί κεκτημένο για την πατρίδα μας. Έκτοτε, βεβαίως, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Και η διεθνής πραγματικότητα του 2018 είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με το παγκόσμιο περιβάλλον που ίσχυε δέκα χρόνια πριν. Αναμένουμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, να ενημερώσει υπεύθυνα τον ελληνικό λαό κατά πόσο έχει εξελίξει αυτό το πλαίσιο, και προς ποια κατεύθυνση.

Ερ. Στη ΝΔ υπάρχει μία γραμμή ή υπάρχουν και βουλευτές «με σκληρή γραμμή» που θα δεν θα αποδέχονταν, σε καμία περίπτωση, τον όρο «Macedonia»;

Απ. Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι όταν προκύψει συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση, θα περάσει από τα θεσμικά όργανα του κόμματος και η θέση που θα υιοθετηθεί, θα τηρηθεί απαρέγκλιτα από όλους μας. Σε κάθε περίπτωση, αν η λύση που θα προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς θα την απορρίψουμε. Γιατί το πλαίσιο του Βουκουρεστίου, είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Και όταν μιλάμε για Βουκουρέστι, δεν είναι μόνο το όνομα. Η ονομασία είναι μία από τις τρεις προϋποθέσεις, που έχει θέσει η ΝΔ. Η δεύτερη είναι οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes, δηλαδή για χρήση σε όλες τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Και η τρίτη βέβαια, είναι το ζήτημα των αλυτρωτικών διεκδικήσεων και την προσπάθεια της γείτονος να καπηλευθεί την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας.

Ερ. Να περάσουμε και στο πολυνομοσχέδιο. Η ΝΔ πέραν των άλλων διαφωνεί και στο θέμα των απεργιών. Πού διαφωνείτε, καθώς συμφωνείτε στο 50%+1; Τι θα κάνετε εσείς διαφορετικό αν ήσασταν κυβέρνηση, καθώς όσα περιείχε το πολυνομοσχέδιο ήταν προαπαιτούμενα της γ? αξιολόγησης;

Απ. Αν ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, δεν θα υπήρχε 3ο Μνημόνιο. Η χώρα θα είχε βγει στις διεθνείς αγορές στην βάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και θα είχε αποκατασταθεί ήδη από το 2015 η κανονικότητα στην οικονομία. Δυστυχώς, όμως, η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις. Και σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία, τρία χρόνια μετά την αναρρίχησή της στην εξουσία, προσδοκά, ανεπιτυχώς, να φέρει την Ελλάδα εκεί που ήταν στο τέλος του 2014. Από κει και πέρα, στο θέμα των απεργιών, εμείς θεωρούμε αυτονόητο ότι οι αποφάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους θα πρέπει να λαμβάνονται από τους ίδιους. Όχι από ορισμένους εργατοπατέρες οι οποίοι εκμεταλλεύονται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για να εξυπηρετήσουν κομματικά ή και προσωπικά τους συμφέροντα εις βάρος πολλές φορές της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων τους. Κάτω από την πίεση των δανειστών από την μία και την εμμονή της σε παρωχημένες ιδεοληψίες από την άλλη, η κυβέρνηση ακροβάτησε τελικά σε μια κακότεχνη, αόριστη και αντιφατική ρύθμιση για τις απεργίες. Μία ρύθμιση η οποία, μοιραία, θα προκαλέσει νέα προβλήματα και θα βάλει σε νέες περιπέτειες τα δικαιώματα των εργαζομένων και ιδίως το αναφαίρετο δικαίωμα στην απεργία. Στη Βουλή, η ΝΔ έθεσε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις με μια επαρκή αλλά και πιο φιλόδοξη πρόταση ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο η πραγματική βούληση της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της επιδεικνύει για μια ακόμα φορά φοβικότητα και ατολμία. Και αρνείται μια πιο προωθημένη ρύθμιση που δίνει οριστικά τέλος σε όσους επιχειρούν να καπηλευτούν το δικαίωμα στην εργασία, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει την εκλογική της πελατεία.

Ερ. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι η γ΄ αξιολόγηση θα περάσει χωρίς νέα μέτρα. Διαφωνείτε και αν ναι ποια θα είναι αυτά;

Απ. Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ύψους 1,9 δισ. ευρώ, είναι ήδη εδώ και έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται από την αρχή του χρόνου. Μέτρα που αγγίζουν τα 150.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι θα δουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και άλλους 2.000.000 Έλληνες που θα χάσουν την έκπτωση φόρου από τις ιατρικές δαπάνες. Και αφορούν βεβαίως 3.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους που θα χάσουν την έκπτωση φόρου που είχαν λόγω της παρακράτησης του φόρου στην πηγή, και τους χιλιάδες συμπολίτες μας που χάνουν το ΕΚΑΣ και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Ταυτόχρονα, με το πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση περικόπτονται τα οικογενειακά επιδόματα για τους τριτέκνους και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Ερ. Πάντως κύριε Τσιάρα, σε επίπεδο δεικτών υπάρχουν αποτελέσματα. Ήδη, σε προ ημερών έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων για πρώτη φορά το αίτημα υπερκαλύφθηκε κατά 3,44 φορές αλλά επετεύχθη και απόδοση 0,99% για πρώτη φορά από το 2009 και μετά. Αυτό δεν είναι μία ισχυρή ένδειξη ότι «οι κόποι πιάνουν τόπο»;

Απ. Προκειμένου να παρουσιάσει «βολικά» τα αποτελέσματα της οικονομικής της πολιτικής, η κυβέρνηση σπεύδει να συγκριθεί με τον χειρότερο εαυτό της που γνωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Είναι αλήθεια ότι έκτοτε η κυβέρνηση ξεπέρασε κάποιες από τις αυταπάτες του κ. Τσίπρα. Αλλά το κόστος το πληρώνουν ακόμα οι Έλληνες πολίτες, που φορτώθηκαν με δύο επιπλέον αχρείαστα μνημόνια. Επιπλέον, το 2018 μιλάμε για μια διαφορετική παγκόσμια οικονομία χαμηλών επιτοκίων και ουσιαστικής επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με το 2014. Αλλά, ακόμα και σε αυτό το ευνοϊκό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η ανάπτυξη της Ελλάδας υπολείπεται σημαντικά των εταίρων μας. Παράλληλα, οι προβλέψεις για τη χώρα μας αναθεωρούνται συνεχώς επί τα χείρω, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη βελτιώνει σταθερά τις επιδόσεις της. Αναλογιστείτε μόνο που θα μπορούσε να βρίσκεται σήμερα η χώρα αν είχαμε αποφύγει το «παραστράτημα» του 2015.

Ερ. Έχω ακούσει τη ΝΔ να δηλώνει με σιγουριά ότι το 2018 θα είναι εκλογικό έτος. Ο πρωθυπουργός αντίθετα επιμένει ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Μήπως «διαψευστείτε» στην πρόβλεψή σας ότι το 2018 θα γίνουν εκλογές;

Απ. Μην ακούμε αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, να δούμε αυτά που κάνει. Και από αυτά που κάνει είναι προφανές ότι επιχειρεί την αναβίωση του ρουσφετολογικού κράτους για να μετριάσει τη δυσφορία των πολιτών από τα επώδυνα μέτρα που επιβάλλει και να αποφύγει τελικά την βέβαιη επερχόμενη εκλογική συντριβή. Αλλά, ας μην τρέφει άλλες αυταπάτες. Δεν μπορεί να αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγορία. Σύντομα θα πιει το πικρό ποτήρι των εκλογών.

Ερ. Αλήθεια, πώς σχολιάζετε ρεπορτάζ σε κυριακάτικη εφημερίδα, που μέσω εγγράφου της Τράπεζας της Ελλάδας επέρριπτε τις ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας στην κυβέρνηση Καραμανλή;

Απ. Στο έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος δεν περιγράφονται πολιτικές ευθύνες. Περιγράφεται επακριβώς η πορεία των δημοσίων οικονομικών που θα είχαμε αποφύγει αν είχαμε αγνοήσει τις Σειρήνες του λαϊκισμού και αν είχαν εισακουστεί οι εκκλήσεις της κυβέρνησης Καραμανλή, από τις αρχές του 2009, για την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης πάνω σε δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις επώδυνες, οι οποίες ωστόσο θα θωράκιζαν επαρκώς την οικονομία μας από τους κινδύνους της διεθνούς οικονομικής κρίσης και θα μας έβγαζαν από το μάτι του κυκλώνα. Όσοι διαβάζουν διαφορετικά το έγγραφο της ΤτΕ, στην καλύτερη περίπτωση σφάλουν. Στην χειρότερη εκδοχή δε, προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, στις οποίες πρόθυμα επενδύουν τα συμφέροντα της νέας διαπλοκής που στηρίζουν την παραμονή αυτής της συγκυβέρνησης στην εξουσία.

Ερ. Εκτιμάτε ότι το θέμα αυτό θα μπορούσε να δυσκολέψει και τυχόν μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ (εάν είναι πρώτο κόμμα και όχι αυτοδύναμο) με τη Φώφη Γεννηματά που ζητά Εξεταστική για την οικονομία και την περίοδο διακυβέρνησης από τον Κώστα Καραμανλή;

Απ. Εμείς πιστεύουμε ότι θα είμαστε αυτοδύναμοι. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναζητήσει ευρύτερες συγκλίσεις. Και θα επιδιώξει διευρυμένες συναινέσεις για να εφαρμόσουμε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα ανατάξει την «καταπιεσμένη» ελληνική οικονομία, θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και θα δημιουργήσει νέες δουλειές για τους Έλληνες πολίτες. Αναφορικά με την Φώφη Γεννηματά, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν πιστεύω ότι μια νέα και σύγχρονη πολιτικός θα επιλέξει να αυτοεξαιρεθεί από την ιστορική πρόκληση μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας, να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση.