Δευτέρα, 28 Μαϊος 2018 10:36

Λύση ή "ναυάγιο"; - Νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

Νέα προσπάθεια για να αμβλυνθούν οι διαφορές και να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων γίνεται στις Βρυξέλλες, λίγα 24ωρα μετά το ναυάγιο στη Νέα Υόρκη- Τα τρία ονόματα στο τραπέζι

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντώνται τη Δευτέρα σε μία προσπάθεια να κρατήσουν «ζωντανή» τη διαπραγμάτευση και να βρουν μία λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, δεν έχει υπάρξει ακόμη η πολυπόθητη συμφωνία με τον χρόνο να πιέζει την πλευρά των σκοπιανών που επιθυμεί να υπάρξει λύση ώστε να προχωρήσει η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

Τα τρία ονόματα που φαίνεται να παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγματεύσης, είναι το το Nova Macedonija, Gorna Macedonija και Severna Macedonija . Η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι συμφωνία θα υπάρξει μόνο αν η γειτονική χώρα προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος και συμφωνήσει στο erga omnes. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες έχει πέσει στο «τραπέζι» από την πλευρά των Σκοπίων και ένα ακόμη όνομα με αναφορές προς το Κρούσοβο, την πόλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες του Ίλιντεν το 1903. Αν ισχύει αυτή η πληροφορία, θεωρείται βέβαιο πως θα απορριφθεί από την ελληνική πλευρά.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι πιέσεις στο παρασκήνιο από την Αμερική αλλά και ευρωπαϊκές χώρες για επίσπευση της λύσης στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ενώ στην Ελλάδα οι Παμμακεδονικές Ενώσεις προγραμματίζουν νέα μαζικά συλλαλητήρια στις 6 Ιουνίου σε διάφορες πόλεις της χώρας, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη χρήση του όρου Μακεδονία από τη γειτονική χώρα.

Επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών οι πρωθυπουργοί Ελλάδας – ΠΓΔΜ είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες τις τελευταίες ημέρες καθώς γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και αν δεν υπάρξουν λεπτοί χειρισμοί και αμοιβαίες υποχωρήσεις, τότε είναι πολύ πιθανό να τιναχθούν όλα στον αέρα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να προχωρήσει κάποια συμφωνία χωρίς να έχει διασφαλίσει η Αθήνα το erga omnes. Τώρα, αναφορικά με το όνομα, η λύση του «Βόρεια Μακεδονία» ή Severna Macedonija παίζει τις τελευταίες ώρες πιο δυνατά, αν και υπάρχουν εμπόδια, κυρίως από την πλευρά των Σκοπίων. Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκης τους αποκάλεσε «βόρειους γείτονές μας» ενδεχομένως να είναι προάγγελος εξελίξεων προς αυτή την πλευρά.

Οι επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες θα είναι κρίσιμες ώστε να δούμε αν οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε οριστικό ναυάγιο ή υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία. Κι όλα αυτά με την κυβέρνηση να φοβάται κλιμάκωση της έντασης στο εσωτερικό καθώς προγραμματίζονται συλλαλητήρια για τις 6 Ιουνίου.

Συνάντηση της Ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ

H Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκε χθές το βράδυ στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), Νίκολα Ντιμιτρόφ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, ενημέρωσε την Φ. Μογκερίνι για τη «σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ονομασίας». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την στήριξη της ΕΕ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και δήλωσε πως το ενδεχόμενο θετικής έκβασης «θα ήταν καθοριστικό, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την ΕΕ».

Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα 28 Μαΐου, πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, έχει προγραμματιστεί πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο τακτικών συναντήσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με υπουργούς Εξωτερικών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

ΠΗΓΗ: in.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ