Κυριακή, 07 Οκτωβρίου 2018 12:11

Κ. Μπαργιώτας: Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός

Ο βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Μπαργιώτας μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δηλώνει ότι «φιλοδοξία του κινήματος Αλλαγής είναι να γίνει ο καταλύτης των εξελίξεων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα πορεία, σε μια νέα Μεταπολίτευση», υπό τον απαράβατο όρο, την μόνη ανελαστική πρόταση, όπως σημειώνει, την Εθνική Συνεννόηση.

Εξηγώντας την απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και τις δημόσιες τοποθετήσεις της Φώφης Γεννηματά ο κ. Μπαργιώτας υπογραμμίζει ότι τους πολιτικούς συσχετισμούς θα τους καθορίσει η λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές καθορίζοντας το πλαίσιο, τους συνομιλητές και θα επιβάλει και όρους. «Το Κίνημα Αλλαγής δεν θ αφήσει τη χώρα να ολισθήσει στην ακυβερνησία. Ούτε θα δεχθεί να αποτελέσει συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις χωρίς όραμα και προοπτική», τονίζει στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο.

Επισημαίνει πως χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να βγει η χώρα οριστικά από τη κρίση και επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για το διχαστικό κλίμα πόλωσης που καλλιεργούν. «Σήμερα η μοναδική πολιτική δύναμη που πιστεύει με συνέπεια στη λογική της μετριοπάθειας, είναι το Κίνημα Αλλαγής. Για να μπορέσουμε να επιβάλουμε τη δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας για την εθνική ανασυγκρότηση, χρειαζόμαστε προφανώς ισχυρή εντολή, την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών τόσο με τη συμμετοχή τους όσο και με την υποστήριξη τους στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών», αναφέρει.

Απαντώντας στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν το Κίνημα Αλλαγής αποκλείει ως συνομιλητή τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μπαργιώτας απαντά ότι συνομιλητές είναι «όσοι απορρίπτουν έμπρακτα το λαϊκισμό τις πελατειακές λογικές και την οπισθοδρόμηση του διχασμού».

«Ο χώρος μας όμως δεν είπε ποτέ συνειδητά ψέματα δεν ψάρεψε ποτέ στα θολά νερά του λαϊκισμού όπως οι αντίπαλοι του. Δεν κατέφυγε ποτέ στην τακτική της λάσπης και της συκοφαντίας. Το Κίνημα Αλλαγής ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της μεταρρύθμισης, τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που πραγματικά ενδιαφέρονται για μια νέα πορεία, μια νέα μεταπολίτευση. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά από όλη την Ελλάδα. Μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως η λύση για τη χώρα περνά μέσα από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που ακύρωσε ο λαϊκισμός και η πλειοδοσία των υποσχέσεων», υποστηρίζει δηλώνοντας έτσι αισιόδοξος για τη πορεία του.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Μπαργιώτα στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Ερ.: Κύριε Μπαργιώτα, τι εννοούσε η κ. Γεννηματά όταν μέσα στην εβδομάδα δήλωνε ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να συμμετέχει σε κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Η κ. Γεννηματά επανέλαβε για μια ακόμη φόρα, την πάγια θέση του Κινήματος Αλλαγής για εθνική συνεννόηση και προγραμματικές συγκλίσεις. Έχουμε πολλές φορές τονίσει πως η έξοδος από την κρίση, η νέα πορεία προϋποθέτει μια νέα κουλτούρα πολιτικών συγκλίσεων και συμφωνιών. Φιλοδοξία του κινήματος Αλλαγής είναι να γίνει ο καταλύτης των εξελίξεων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα πορεία, σε μια νέα Μεταπολίτευση.

Ερ.: Μπορείτε να εξηγήσετε στους Έλληνες πολίτες τι σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής «επιδιώκει ισχυρή εντολή για να στηρίξει κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας», όπως είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στα στελέχη σας;

Απ.: Καλλιεργείται συστηματικά ένα διχαστικό πολιτικό κλίμα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μια λογική μονομάχων που σκόπιμα υποβαθμίζει τα πραγματικά προβλήματα και την συζήτηση ουσίας γύρω από την λύση τους, για χάρη ατελέσφορων συγκρούσεων που φτάνουν μερικές φορές μέχρι και την αναμόχλευση των εμφυλιοπολεμικών παθών. Απέναντι σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική, πολιτική που, κατά τη γνώμη μου, αφήνει αδιάφορη την πλειοψηφία του Ελληνικού Λάου και ιδιαίτερα τη νεολαία, προσπαθούμε να βάλουμε τα θεμέλια μιας διαφορετικής προσέγγισης. Την αναγκαιότητα της μετριοπάθειας, της εθνικής συνεννόησης και της επίτευξης συγκλίσεων. Πιστεύουμε πως αντί για κορώνες και διχασμούς, οφείλουμε να προχωρήσουμε με ουσιαστική συζήτηση και πολιτικές συγκλίσεις. Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοσθούν στο Κράτος, την Παιδεία, στο Ασφαλιστικό, ξεπερνούν το βίο και τις δυνατότητες των ασθενών κυβερνήσεων που συγκροτούνται μέσα στην κρίση. Χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Σήμερα η μοναδική πολιτική δύναμη που πιστεύει με συνέπεια στη λογική αυτή, τη λογική της μετριοπάθειας, είναι το Κίνημα Αλλαγής. Για να μπορέσουμε να επιβάλουμε τη δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας για την εθνική ανασυγκρότηση, χρειαζόμαστε προφανώς ισχυρή εντολή, την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών τόσο με τη συμμετοχή τους όσο και με την υποστήριξη τους στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών.

Ερ.: Στη πιο θετική εξέλιξη για το Κίνημα Αλλαγής θα είστε το τρίτο κόμμα. Πώς θα βάλετε όρους στα άλλα κόμματα; Θα δεχθείτε να συζητήσετε δικές τους προτάσεις;

Απ.: Προωθούμε την ιδέα της μετριοπάθειας και της επιδίωξης πολιτικών και κυρίως προγραμματικών συγκλίσεων. Το μόνο πράγμα που θέλουμε να επιβάλουμε είναι ο δημοκρατικός διάλογος με βάση πολιτικές θέσεις και αρχές. Φυσικά και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε. Για την ακρίβεια είμαστε οι μόνοι που θέλουμε να συζητήσουμε, που ανοικτά διακηρύττουμε πως είναι εθνικό μας καθήκον η συζήτηση, η συνεννόηση η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Αυτός είναι ο μόνος απαράβατος όρος, η μόνη ανελαστική πρόταση. Η Εθνική Συνεννόηση.

Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών είναι συνομιλητής σας ή συζητάτε μόνο με τη ΝΔ;

Απ.: Συνομιλητές μας είναι όλοι όσοι πραγματικά επιδιώκουν την έξοδο από την κρίση, όσοι συνειδητά θέλουν μια Ελλάδα σύγχρονη και ισχυρή, όσοι οραματίζονται μια Ευρώπη Δημοκρατική και προοδευτική με την Ελλάδα αναπόσπαστο μέλος της. Όσοι απορρίπτουν έμπρακτα το λαϊκισμό τις πελατειακές λογικές και την οπισθοδρόμηση του διχασμού. Το τοπίο μετά τις εκλογές εκτιμώ πως θα είναι εντελώς διαφορετικό. Νέοι συσχετισμοί και νέες προκλήσεις. Η σχηματική - και προσχηματική - λογική «με αυτούς ή με τους άλλους» κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ισχύει. Η λαϊκή ετυμηγορία θα ορίσει το πλαίσιο, θα καθορίσει τους συσχετισμούς, θα ορίσει τους συνομιλητές και θα επιβάλει τους όρους. Όχι οι αγκυλώσεις και οι προσχηματικές αναφορές σε διαχωριστικές, δήθεν, γραμμές που ανακαλύπτουν όλοι εκείνοι που επιθυμούν την πόλωση και το διχασμό. Σε κάθε περίπτωση, το Κίνημα Αλλαγής δεν θα αφήσει την χώρα να ολισθήσει στην ακυβερνησία. Ούτε θα δεχθεί να αποτελέσει συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις χωρίς όραμα και προοπτική.

Ερ.: Επικρίνετε σφόδρα την κυβέρνηση για το θέμα των συντάξεων, την Υγεία, την υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας και γενικότερα για εφαρμογή διαρκούς λιτότητας. Γιατί να σας εμπιστευτεί ο πολίτης όταν κι εσείς διαχειριστήκατε το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο;

Απ.: Οι πολιτικές δυνάμεις που συναπαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής είναι οι μόνες που είπαν την αλήθεια από την αρχή της κρίσης και παρέμειναν σταθερές στην αναγκαιότητα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών. Όταν η ΝΔ του κ. Σαμαρά υιοθετούσε αντιμνημονιακές πολιτικές στα Ζάππεια, και ο ΣΥΡΙΖΑ έστηνε κρεμάλες στις πλατείες τάζοντας περίπου τα πάντα σε όλους, εμείς παραμείναμε σταθεροί. Σήμερα ο απίθανος συνδυασμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εφαρμόζει πολιτικές που αποκήρυττε μετά βδελυγμίας, και εφαρμόζει περικοπές που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ανευθυνότητα του κ. Βαρουφάκη, των δημοψηφισμάτων και των capital controls. Όλοι κάναμε λάθη μέσα στην κρίση. Ο χώρος μας όμως δεν είπε ποτέ συνειδητά ψέματα δεν ψάρεψε ποτέ στα θολά νερά του λαϊκισμού όπως οι αντίπαλοι του. Δεν κατέφυγε ποτέ στην τακτική της λάσπης και της συκοφαντίας. Ανέλαβε να σώσει μια χρεοκοπημένη χώρα και δεν κατέφυγε ούτε σε ψέματα ούτε σε εύκολους λαϊκισμούς. Το Κίνημα Αλλαγής ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της μεταρρύθμισης, τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που πραγματικά ενδιαφέρονται για μια νέα πορεία, μια νέα μεταπολίτευση. Θέλουμε μια χώρα σύγχρονη ευρωπαϊκή με ισχυρούς θεσμούς και ακόμα πιο ισχυρή οικονομία. Μπορούμε να το πετύχουμε.

Ερ.: Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει να επιβεβαιώσει την αυτονομία του, κυρίως στις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους. Πόσο σίγουροι είστε ότι θα τα καταφέρετε; Δεν σας ενδιαφέρει η συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις π.χ τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Όλες οι μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση φέρουν τη σφραγίδα της παράταξης μας. Όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις έγιναν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Από το δήμαρχο- ληξίαρχο και τον διορισμένο νομάρχη στην δημιουργία ισχυρών αποκεντρωμένων περιφερειών και ισχυρών κυττάρων αυτοδιοίκησης πρωτοστατούν ακόμα και σήμερα οι αυτοδιοικητικές ομάδες του Κινήματος Αλλαγής. Παραμένουμε ισχυροί στην αυτοδιοίκηση ακριβώς γιατί έχουμε παράδοση, στελέχη και έργο. Ξεκινήσαμε τις τελευταίες ήμερες σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας την προσπάθεια για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων γύρω από τα καταξιωμένα στελέχη του χώρου. Στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουμε αντίστοιχες διαδικασίες στους Δήμους. Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει σε όλη την Ελλάδα δημάρχους και περιφερειάρχες που προέρχονται από τα σπλάχνα του, έχουν επιτυχημένη πορεία και αποδοχή στη τοπικές κοινωνίες. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ένα νόμο που ευνοεί τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση, όπου οι τοπικές συνθήκες το επιτρέπουν και με βάση τις αποφάσεις των αυτοδιοικητικών ομάδων, είμαστε ανοικτοί στη συζήτηση, τις προγραμματικές συγκλίσεις και την συνεργασία.

Ερ.: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στασιμότητα για το Κίνημα Αλλαγής. Πώς θα ενισχύσετε τη δυναμική σας;

Απ.: Είμαστε ακόμα μακριά από την τελική ευθεία. Το Κίνημα Αλλαγής ολοκλήρωσε την οργανωτική και πολιτική του ανασυγκρότηση πολύ πρόσφατα, μέσα από μια δύσκολη, ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία. Μετά από πολύ καιρό ο χώρος της Κεντροαριστεράς εκφράζεται από έναν ενιαίο πολιτικό φορέα. Από εδώ και εμπρός οφείλει να αποτυπώσει με σαφήνεια το πολιτικό του στίγμα μέσα σε ένα βαθιά διχαστικό πολωμένο κλίμα με τους δυο μονομάχους να έχουν κοινό συμφέρον την εξαφάνιση του. Έχουμε σαφείς θέσεις, επιδιώκουμε αυτόνομη πορεία με βάση τις αρχές μας και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θέσεων και προτάσεων για την έξοδο από την κρίση και την νέα Ελλάδα. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά από όλη την Ελλάδα. Μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως η λύση για τη χώρα περνά μέσα από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που ακύρωσε ο λαϊκισμός και η πλειοδοσία των υποσχέσεων, μέσα από την ανασυγκρότηση του κράτους και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Έχουμε την πολιτική πρόταση, τα στελέχη και τις ρίζες στην κοινωνία. Με το Κίνημα Αλλαγής ισχυρό στην επομένη Βουλή η χώρα θα μπει σε μια νέα φάση, η έξοδος από το τούνελ θα έρθει πιο κοντά.