Δευτέρα, 16 Μαϊος 2022 09:20

Αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου: Το 2025 η ολοκλήρωσή του

Γράφτηκε από την
Αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου: Το 2025 η ολοκλήρωσή του

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών το τμήμα Κάτω Αχαΐα – Πύργος, μήκους 56 χλμ., προβλέπεται να αποδοθεί στην κυκλοφορία τον Μάρτιο του 2025.

Την πρόβλεψη ότι η αύξηση των υλικών και των πρώτων υλών λόγω της ενεργειακής κρίσης δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα μεγάλα έργα υποδομών στη χώρα μας, επανέλαβε ο Κώστας Καραμανλής. «Με τα σημερινά δεδομένα, όλα τα μεγάλα έργα που εκτελεί το Υπουργείο βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, παρά τη διεθνή κρίση», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης δύο μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, του Πατρών – Πύργου και του ΒΟΑΚ, ο κ. Καραμανλής σημείωσε: «Σε τρία χρόνια ο Πατρών-Πύργου θα είναι ένας σύγχρονος, ασφαλής αυτοκινητόδρομος. Το Μάρτιο 2025 προβλέπεται να αποδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Κάτω Αχαΐα–Πύργος, μήκους 56 χλμ., και το καλοκαίρι του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως το έργο. Όσο για τον ΒΟΑΚ, έχουμε κάνει άλματα προόδου και πλέον σε μερικούς μήνες ξεκινά και η κατασκευή του έργου. Συγκεκριμένα, οι εργασίες στο τμήμα Νεάπολη–Άγιος Νικόλαος αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2022, στο τμήμα Χερσόνησος–Νεάπολη με ΣΔΙΤ μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 και στο Χανιά–Ηράκλειο, μέσω Παραχώρησης, από το 2024».

Ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου θα έχει μήκος 74,5 χιλιόμετρα, το πλάτος του οδοστρώματος θα υπερβαίνει τα 21 μέτρα, ενώ το παράπλευρο και κάθετο οδικό δίκτυο θα έχει μήκος 124 χιλιόμετρα. Θα υπάρχουν δύο μετωπικοί σταθμοί διοδίων (Κάτω Αχαΐα με ζώνη χρέωσης διοδίων Μιντιλόγλι - Κυλλήνη και Χανάκια με ζώνη χρέωσης διοδίων Κυλλήνη - Πύργος) και δύο πλευρικοί σταθμοί διοδίων (στην Κάτω Αχαΐα και την Αμαλιάδα).
Στην τελική του ανάπτυξη ο αυτοκινητόδρομος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, οκτώ ανισόπεδους κόμβους, 15 γέφυρες και 64 διαβάσεις και η προθεσμία για την ολοκλήρωσή του ανέρχεται στους 40 μήνες. Η κατασκευή συνοδεύεται από επιπρόσθετο έργο αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ για στοχευμένα έργα οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο άξονα.

Πηγή: www.gazzetta.gr


NEWSLETTER