Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023 10:05

Ακυρώνεται το ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ (βίντεο)

Στον απόηχο του βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Γάζα, δεν θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός το Ισραήλ, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. 

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, που αρχικά προγραμματιζόταν για αύριο Πέμπτη, τελικά ακυρώνεται.

Οι συνθήκες ασφαλείας δεν επιτρέπουν το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ανέφεραν ειδικότερα κυβερνητικά στελέχη.

Η ακύρωση της επίσκεψης έρχεται πάντως μία ημέρα μετά το βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, η οποία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Το Ισραήλ υποστήριζει ότι το νοσοκομείο επλήγη από ρουκέτα της Χαμάς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ.Μητσοτάκης στην παρέμβαση του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε μεν εκ νέου το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι και η απάντηση να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Δηλαδή δεν εκδήλωσε όπως τις προηγούμενες ημέρες άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ, αλλά επιχείρησε να κρατήσει μία ισορροπία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη η Ε.Ε. να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι την έντονη αντίδραση Ευρωπαίων διπλωματών προκάλεσε το ταξίδι της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στο Ισραήλ. Η κ. Φον Ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε τονίσει πως “η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ. Και το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Μάλιστα έχει καθήκον να υπερασπιστεί τον λαό του”.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης είχε την Τρίτη συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, αλλά και με τους πρέσβεις των αραβικών χωρών, ενώ τη Δευτέρα επικοινώνησε με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του Ριάντ Αλ Μαλίκι.

Η Αθήνα μιλά τώρα για την ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών διαύλων και προστασίας των αμάχων και προσπαθεί να ισορροπήσει με τη στήριξη στο Ισραήλ από τη μία και τις παραδοσιακές καλές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο από την άλλη.

Τέλος, το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα που οδήγησαν στη βαθύτατα οδυνηρή απώλεια ανθρώπινων ζωών στο νοσοκομείο της Γάζας. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη για προστασία των αμάχων και διασφάλιση των ανθρωπιστικών αξιών και εμμένει στη θέση αυτή.

Πηγή: news247.gr