Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2023 22:54

ΣΥΡΙΖΑ: Σε προοπτική εξόδου οι “6+6”

Διαπιστώνεται αγεφύρωτο πολιτικό κενό των στελεχών υπό την Έφη Αχτσιόγλου με τις επιλογές της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και την προεδρία Κασσελάκη.

Μία εβδομάδα ισχυρών κλυδωνισμών στον ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφει η πανελλαδική συνδιάσκεψη των στελεχών που συσπειρώθηκαν γύρω από την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου. Η «εικόνα» που έως στιγμής καταγράφεται συγκλίνει σε ένα κλίμα εξόδου από το κόμμα και εστιάζει στην απουσία πολιτικών σημείων σύγκλισης με την ηγεσία του.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τοποθετήσεων των μελών του χώρου, τάσσεται υπέρ της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ οι όποιες σκέψεις υπάρχουν δεν αφορούν την προοπτική αυτή αλλά τον χρόνο και τους όρους με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί.

Ένα από τα κορυφαία στελέχη της «γενιά των 40ρηδων» που εκφράζει η συγκεκριμένη τάση, ο Νάσος Ηλιόπουλος, φέρεται στην παρέμβασή του να επισήμανε αυτή την πολιτική διάσταση. Τονίζοντας αφενός το αγεφύρωτο κενό που υπάρχει ανάμεσα στην προσέγγιση της προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τις θέσεις των «6+6».

Επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα στο εσωτερικό του κόμματος και όχι οι συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις που προβάλλει η ηγετική του ομάδα. Παράλληλα, φέρεται να επισήμανε το κενό που διαμορφώνεται συνολικά στο πολιτικό σκηνικό τονίζοντας ότι ο προοδευτικός χώρος δεν διαθέτει αυτή την στιγμή πολιτική έκφραση.

Στην λογική αυτή εκτίμησε πως οι επιλογές των «6+6» είναι είτε να κινηθούν προς τα μπροστά αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα αυτά, είτε να παραμείνουν με όρους πολιτικού «βούρκου» που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της σημερινής ηγετικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος φαίνεται πως κινούνται και οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων στελεχών του χώρου, και κυρίως της Έφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση και του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο προβληματισμός των «6+6» «καθρεφτίζεται» και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν είναι σαφές ότι θα έχουν αντανάκλαση τόσο στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος όσο και συνολικά στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.

Αυτά την ίδια στιγμή που συνεχίζονται και σήμερα οι αποχωρήσεις στελεχών, είτε πρόκειται για πρόσωπα του χώρου της «Ομπρέλας», είτε για στελέχη που διαφωνούν με τις επιλογές της ηγεσίας. Επίσης, έχει ξεκινήσει να εκφράζεται και ο αναβρασμός που εδώ και αρκετό καιρό κυριαρχεί στον χώρο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που σταδιακά αναμένεται να αποχωρήσει τα επόμενα 24ωρα.

Πηγή: news247.gr