Παρασκευή, 31 Μαϊος 2024 15:19

Σκρέκας: Η Ελλάδα έχει τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη - Τα κυβερνητικά μέτρα αποδίδουν

Σκρέκας: Η Ελλάδα έχει τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη - Τα κυβερνητικά μέτρα αποδίδουν

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, την μείωση του πληθωρισμού στη χώρα μας, στο 2,3% το Μάιο, από 3,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Τα κυβερνητικά μέτρα», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός, «και οι προσπάθειές μας αποδίδουν. Δεν εφησυχάζουμε. Η μάχη για την αναχαίτιση της ακρίβειας συνεχίζεται».

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,6% τον Μάιο του 2024, από 2,4% τον Απρίλιο.

Αναλυτικά, ο υπουργός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η ανακοίνωση της Eurostat για τον πληθωρισμό Μαΐου 2024 που φέρνει την Ελλάδα να έχει τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στις χώρες της Ευρωζώνης, είναι μια θετική εξέλιξη. Τα κυβερνητικά μέτρα και οι προσπάθειές μας αποδίδουν. Δεν εφησυχάζουμε. Η μάχη για την αναχαίτιση της ακρίβειας συνεχίζεται».

Eurostat: Στο 2,6% ο πληθωρισμός το Μάιο στην ευρωζώνη, στο 2,3% στην Ελλάδα

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,6% τον Μάιο του 2024, από 2,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι μειώθηκε στο 2,3% το Μάιο, από 3,2% τον Απρίλιο.

Το Μάιο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο (4,9%), η Κροατία (4,3%) και η Πορτογαλία (3,9%). Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία (0,2%), η Φινλανδία (0,5%), η Ιταλία και η Λιθουανία (και οι δύο 0,8%).