Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μια θερμή συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα, στην οποία πραγματοποιήθηκε συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων.
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη Σύνοδο για τη Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που πραγματοποιείται στο Παρίσι.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, έδωσαν έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς και σε θέματα άμυνας. Υπενθυμίζεται πως βρισκόμαστε μία εβδομάδα μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών και έτσι, Μητσοτάκης και Μακρόν συμφώνησαν ότι χρειάζεται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη, εφόσον θέλουν να επενδύσουν στην άμυνα.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης, για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει στον Γάλλο πρόεδρο για δεύτερη φορά εντός λίγων ημερών το ζήτημα της πιθανής πώλησης των πυραύλων Μέτεορ στην Τουρκία.
Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Action Summit), με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google και υλοποιεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης διεθνώς και η εξέλιξη της τεχνολογίας.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα προστατεύει τους χρήστες, αλλά δεν θα περιορίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Συζητήθηκαν ακόμη οι δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στην Deepmind και το οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο startups, όσο και σε επίπεδο έρευνας και επιστήμης. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε πιθανή επίσκεψη του Demis Hassabis στην Αθήνα τους επόμενους μήνες.
Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμη ο James Manyika, αντιπρόεδρος για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Κοινωνία της Google.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον Chris Lehane, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της OpenAI. Επί τάπητος βρέθηκε το θέμα της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης και εφαρμογών της σε υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων στην Ευρώπη.
Ανταλλάγησαν ακόμα απόψεις για την εξέλιξη της τεχνολογίας των data centers, με έμφαση στις ενεργειακές τους ανάγκες.
Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τον Börje Ekholm, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ericsson. Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος και η εξέλιξη των ψηφιακών εφαρμογών επικοινωνίας και τηλεπικοινωνιών και η όλο και αυξανόμενη σημασία της συνδεσιμότητας, καθώς όλο και περισσότερες συσκευές και εφαρμογές θα χρησιμοποιούν δίκτυα κινητών επικοινωνιών στο μέλλον.
Περισσότερα στο ertnews.gr