Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017 22:47

Οι Έλληνες νικητές των Όσκαρ

Γράφτηκε από την
Οι Έλληνες νικητές των Όσκαρ

Κάτι ο Αντετοκούνμπο στο All-Star Game, κάτι ο Λάνθιμος κι ο Φιλίππου στα Όσκαρ, μπήκαμε τώρα στο τριπάκι να θυμηθούμε ποιοι Έλληνες έχουν κερδίσει στο παρελθόν βραβείο Όσκαρ. Δεν είναι λίγοι

 

Το υποψιαζόμασταν καιρό αλλά εξακολουθούσε να είναι μια ευχάριστα απρόσμενη εξέλιξη: Η οσκαρική υποψηφιότητα του 'Αστακού', μιας ταινίας από δικούς μας δημιουργούς, ανεξάρτητης παραγωγής, μακριά από το Χόλιγουντ, απέδειξε πως ένα φιλμ με φρέσκες ιδέες και εκτέλεση μπορεί να πάει μακριά ακόμα και χωρίς να έχει σταρ και μεγάλα στούντιο από πίσω να κάνουν κουπί.

Η πρώτη γεύση από τον ‘Αστακό’ του Γιώργου Λάνθιμου

Ο 'Αστακός', που από την πρώτη στιγμή μας είχε γοητεύσει, βρέθηκε με μία μόνο αλλά πολύ ισχυρή υποψηφιότητα, για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, γραμμένο από τους Γιώργο Λάνθιμο και Ευθύμη Φιλίππου. Αν αυτό ακούγεται μικρό, δεν είναι καθόλου, γιατί οφείλεται σε μια σπάνια περίπτωση word of mouth, μια μικρή ταινία από την Αγγλία, από Έλληνα σκηνοθέτη, που απλά εντυπωσίασε όσους την είδαν, κι εκείνοι το διέδωσαν.

Τι λέγαμε; Ναι, Λάνθιμος-Φιλίππου. Οι δυο τους ξαναείδαν συνεργασία τους να φτάνει στα Όσκαρ, με την υποψηφιότητα του 'Κυνόδοντα' για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία. Και μη γελιόμαστε, η χαρακτηριστική τους γραφή είναι θέμα χρόνου να κερδίσει όντως το Όσκαρ. Υποψήφια ακόμα είναι φέτος και η Δάφνη Ματζιαράκη, της οποίας το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους '4.1 Miles' μιλάει για την προσφυγική κρίση και είναι επίσης υποψήφιο, στην κατηγορία Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ.

Το αν θα έχουμε και νίκη φέτος αναμένουμε να το δούμε, πάντως στο παρελθόν δεν έχουν υπάρξει και λίγες. Ανατρέξαμε στα οσκαρικά ιστορικά και θυμηθήκαμε τους Έλληνες που έχουν βραβευτεί με Όσκαρ στο παρελθόν του θεσμού.

Δείτε περισσότερα στο news247.gr


NEWSLETTER