Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 20:16

Με τον Μίμη Πλέσσα, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου θα εορτάσει, τα 14 χρόνια λειτουργίας του

Τα 14 χρόνια λειτουργίας του θα εορτάσει το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, με την τιμητική παρουσία του διάσημου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, την Παρασκευή, 19 Μαΐου, στο θέατρο «Γκομχουρέια» της Όπερας του Καΐρου.

Πρόκειται για μία μεγάλη συναυλία ελληνικής μουσικής, που αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον όλης της παροικίας και η οποία τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο και της ελληνικής κοινότητας Καΐρου, αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου και την Όπερα Καΐρου.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο στο κοινό, με χρυσό χορηγό της εκδήλωσης, ακόμα μια φορά, το παράρτημα της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, στην Αίγυπτο.

Η ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί την επόμενη ημέρα, Σάββατο, 20 Μαΐου, στην Αλεξάνδρεια, στο θέατρο «Σάγιεντ Νταρουΐς» της Όπερας Αλεξάνδρειας, με την αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας και του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού/Παράρτημα Αλεξάνδρειας.

Ο Μίμης Πλέσσας θα συνοδεύσει στο πιάνο τον γνωστό Αιγυπτιώτη τραγουδιστή Δάκη και την Έλενα Περβαινά, που θα ερμηνεύσουν μερικές από τις εκατοντάδες διαχρονικές επιτυχίες του συνθέτη. Μαζί τους επί σκηνής, θα είναι ο Πάνος Δέρβος στα πλήκτρα και στα φωνητικά και ο Αυγουστής Πέτρου, στο μπουζούκι.

Να σημειωθεί μάλιστα, ότι οι ελληνικές κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας, στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα τιμήσουν τον συνθέτη για την υπερ-60χρονη προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι και τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς ο Μίμης Πλέσσας έχει συνθέσει περισσότερες από 3.000 μουσικές για τη δισκογραφία, τον κινηματογράφο (σε περισσότερες από 100 ταινίες), το θέατρο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έχει διευθύνει πολλές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με τα τραγούδια του, τραγουδισμένα από τους πιο γνωστούς Έλληνες τραγουδιστές (Πουλόπουλο, Μαρινέλα, Βάνου, Βοσκόπουλο, Διονυσίου κά), έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές Ελλήνων.

Ο ίδιος έχει τιμηθεί πολλές φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την προσφορά του, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, το υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Αθηναίων και πολλούς άλλους φορείς διεθνώς, έχοντας στο ενεργητικό του δεκάδες χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. «Ο Δρόμος» τίτλος άλμπουμ σε δική του μουσική, που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1969, θεωρείται ο πιο εμπορικός δίσκος στην Ελλάδα, με πάνω από 1.000.000 πωλήσεις, μόνο ως δίσκος βινυλίου, ενώ κυκλοφορεί και σε άλλες εκδόσεις.

Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, ο Μίμης Πλέσσας, από το 2010 έχει αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου Πατρών και έχει διατελέσει στο παρελθόν και διδάκτωρ Χημείας του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ