Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 08:04

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Μετά από 30 χρόνια σε ελληνική ταινία ο Χρυσός Αλέξανδρος

Γράφτηκε από την
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Μετά από 30 χρόνια σε ελληνική ταινία ο Χρυσός Αλέξανδρος

Έπειτα από τριάντα χρόνια μία ελληνική ταινία κατέκτησε τον Χρυσό Αλέξανδρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» - Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία Animal της Σοφίας Εξάρχου, μαζί με το βραβείο λαμβάνει και χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.

Η σκηνοθέτιδα παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους της επιτροπής από την Ελίνα Ψύκου, η οποία τόνισε πως ο Χρυσός Αλέξανδρος δίνεται σε ελληνική ταινία για πρώτη φορά μετά το 1993, όταν είχε απονεμηθεί στην ταινία «Απ' το χιόνι» σε σκηνοθεσία και σενάριο του Σωτήρη Γκορίτσα. «Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη που παίρνω αυτό το βραβείο εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στο πιο αγαπημένο μου φεστιβάλ στον κόσμο, εδώ που έρχομαι επί τόσα χρόνια για να βλέπω ταινίες και να μαθαίνω σινεμά και που ερχόμουν πριν καν τολμήσω να πω στον εαυτό μου ότι θέλω να κάνω κι εγώ ταινίες», είπε η κ. Εξάρχου κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε αποσπασμένη από την ταινία λήξης, το μεσημέρι της Κυριακής, στην αποθήκη Γ' του Λιμανιού.

«Η επιτροπή εντυπωσιάστηκε από το Animal και από τη μη στερεοτυπική απεικόνιση ενός ελληνικού νησιού το καλοκαίρι, καθώς και των αθέατων καλλιτεχνών που βρίσκονται εκεί για να ψυχαγωγούν τους τουρίστες. Αυτή η πολυφωνική ταινία συμπυκνώνει το συναίσθημα του να βρίσκει κανείς την αίσθηση της οικογένειας, την αγάπη, μα πάνω απ' όλα τη λύπη», αναφέρεται στο σκεπτικό της επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 64ου ΦΚΘ που αποτελείται από την Ντιάνα Έλμπαουμ (παραγωγός), τον Ντίτερ Κόσλικ (δημοσιογράφο και πρώην Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου) και την Ελίνα Ψύκου (σκηνοθέτιδα, παραγωγός)

Στο μεταξύ, η πρωταγωνίστρια της ταινίας Animal Δήμητρα Βλαγκοπούλου, έλαβε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας εξ ημισείας με τη Τζοάνα Άρνοου, από την ταινία «Η αίσθηση πως έχει περάσει πια η ώρα για να γίνει κάτι / The feeling that the time for doing something has passed», σε σκηνοθεσία της ίδιας.

Ακόμα, η ταινία Animal έλαβε το ανεξάρτητο βραβείο Crew United, που συνοδεύεται με πενταετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην ομώνυμη διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης.

Ο παρουσιαστής της τελετής απονομής των βραβείων Βασίλης Τερζόπουλος, μέσα στο ευχάριστο και φιλικό κλίμα, έδωσε το ρυθμό για το τραγούδι «Yes sir, I can boogie, boogie woogie all night long...», που ερμηνεύει στην ταινία η Δήμητρα Βλαγκοπούλου και ανταποκρίθηκαν τραγουδώντας το δυνατά συντελεστές και κοινό.

Αργυρός Αλέξανδρος - Βραβείο Σκηνοθεσίας

Η Τζοάνα Άρνοου, ανέβηκε για δεύτερη φορά στη... σκηνή για να παραλάβει τον Αργυρό Αλέξανδρο - Βραβείο Σκηνοθεσίας, που υποστηρίζεται με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ από την COSMOTE TV, για την ταινία της «Η αίσθηση πως έχει περάσει πια η ώρα για να γίνει κάτι / The feeling that the time for doing something has passed». Πρόκειται για μία ταινία, στην οποία «η κριτική επιτροπή εκτίμησε το χιούμορ και το στοιχείο του παραλόγου σε αυτήν την γλυκόπικρη κωμωδία που έχει στο επίκεντρο μια γυναίκα, το σώμα της και την έννοια της σεξουαλικότητας», όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της.

Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας έλαβε ο Κώστας Κορωναίος για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ο τελευταίος ταξιτζής / The last taxi driver» του Στέργιου Πάσχου.

Τέλος, το Βραβείο Σεναρίου του Διεθνούς Διαγωνιστικού απονεμήθηκε στην ταινία «Τα χαμένα αγόρια / The lost boys», του Ζενό Γρατόν.

Βραβεία Meet The Neighbors+ και βροχή από διακρίσεις για τη... Φόνισσα

Το διευρυμένο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors+, που περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες από τις 36 χώρες της ΝΑ Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, παρουσιάστηκε φέτος αναβαθμισμένο, με την απονομή περισσότερων βραβείων.

Ο Χρυσός Αλέξανδρος του συγκεκριμένου τμήματος, ο οποίος από φέτος μετονομάστηκε σε Χρυσό Αλέξανδρο «Μισέλ Δημόπουλος» τιμώντας τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου, ο οποίος διεύρυνε τους ορίζοντες του θεσμού, κάνοντας πραγματικότητα τη διεθνοποίησή του, συνοδευόμενος από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Ama Gloria» της Μαρί Αματσουκελί.

Αντίστοιχα, ο Αργυρός Αλέξανδρος - Βραβείο Σκηνοθεσίας που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, πήγε στον Σεντρίκ Σουτσιβαλί και την ταινία «Σημειώσεις ενός καλοκαιριού / Notes on a summer».

Το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε στην Μούνα Χάουγα για την ερμηνεία της στην ταινία «Αγόρι, δόξα τω Θεώ / Inshallah a boy» του Αμτζάντ Αλ Ρασίντ, ενώ το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας πήραν εξ ημισείας ο Ρίτσαρντ Λάνγκτον για την ερμηνεία του στην ταινία «Ουδέποτε υπήρξαμε μοντέρνοι / We have never been modern» του Μάκιεϊ Χλούπαστεκ και ο Σόμα Σάντρο για την ερμηνεία του στην ταινία «Ασφυξία / Without air» της Καταλίν Μοντοβάι.

Το Βραβείο Σεναρίου ή Καλλιτεχνικής Επίτευξης απονεμήθηκε στην Ταινία «Φόνισσα / Murderess» της Εύας Νάθενα, η οποία έλαβε μία σειρά ακόμη από ανεξάρτητα βραβεία, όπως το Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου) για ελληνική ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ αξίας 3000 ευρώ, το Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αξίας 5.000 ευρώ, το Βραβείο της Φίνος Φιλμς, που για πρώτη φορά στην ιστορία της απονέμει βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεχωρίζοντας μια ελληνική ταινία που κάνει πρεμιέρα, αξίας 3000 ευρώ, όπως και το Βραβείο Κοινού Fischer, για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet The Neighbors+.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER