Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021 09:40

Τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του πρώτου υπερσύγχρονου ελληνικού drone (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του πρώτου υπερσύγχρονου ελληνικού drone (Βίντεο)

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το τεχνολογικά εξελιγμένο ελληνικό drone (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει την έρευνα που διεξάγουν εδώ και χρόνια τρία πανεπιστήμια της χώρας. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Αρχύτας».

Το ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος – καρπός των προσπαθειών των ερευνητών του ΑΠΘ, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- θα κατασκευαστεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. «Θα έχει και συστήματα που θα μπορούν να το κάνουν να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα και στη συνέχεια να μπορεί να πετά σαν κανονικό αεροπλάνο», εξήγησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής στο ΑΠΘ Υάκινθος Κύρος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

«Τα οχήματα σταθερής πτέρυγας έχουν πιο μεγάλη αυτονομία στον αέρα, μπορούν να πετάνε 3 και 4 ώρες και να κάνουν έτσι επιτηρήσεις, πάνω από σημεία ενδιαφέροντος», συνεχίζει ο καθηγητής.

Το εν λόγω drone θα μπορεί να χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, για συντονισμό επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης, για έλεγχο θαλασσίων ζωνών αλλά και για επιτήρηση των συνόρων, αναφέρει το ethnos.

«Έχουμε βάλει ως στόχο, σε δύο το πολύ 2,5 χρόνια με το ελάχιστο δυνατό κόστος να βγάλουμε κάτι που θα είναι κάτι πολύ καλό».

  • Μήκος: 4 μέτρα
  • Ταχύτητα απογείωσης: 2,8 μέτρων ανά δευτερόλεπτο
  • Μέγιστη ταχύτητα: 190 χιλιόμετρα την ώρα
  • Εμβέλεια: 150 χιλιόμετρα
  • Αυτονομία: 11 ώρες
  • Μέγιστο ύψος πτήσης: 2 χιλιόμετρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER