Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 17:15

Αύξηση σε επισκευές και αγορές μεταχειρισμένων κινητών στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Αύξηση σε επισκευές και αγορές μεταχειρισμένων κινητών στην Καλαμάτα

Την αξία της τεχνολογίας σε περιόδους κρίσης ανέδειξε η πανδημία του κορονοϊού, καθώς μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών μεταφέρθηκε online και έννοιες όπως η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση μπήκαν για τα καλά στη ζωή όλων.

Παράλληλα, η περιήγηση στα smartphones καθώς και το gaming όπως ήταν αναμενόμενο οδήγησαν έναν μεγάλο αριθμό καταναλωτών στην αναζήτηση μιας νέας συσκευής ή στην επισκευή της υπάρχουσας, μιας και το αίσθημα της μοναξιάς αλλά και η ανάγκη για ψυχαγωγία συνδέθηκαν άρρηκτα με μικρές και μεγάλες οθόνες.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ

«Κατά τη διάρκεια των δύο lockdown ο κόσμος επισκεύασε τις συσκευές του, μιας και οικονομικά δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να πάρει μια νέα. Παράλληλα, λόγω του γεγονότος πως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι εξοικειωμένα με το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι διά ζώσης πωλήσεις δεν ήταν δυνατές, ιδίως το 2020, οι επισκευές είχαν μεγάλη αύξηση, μιας και επιτρέπονταν μόνο αυτές» ανέφερε αρχικά στην «Ε» ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών «Usedphones» Γιάννης Τζαμάκος, τονίζοντας πως όταν σταμάτησαν οι περιορισμοί και στις δύο περιπτώσεις, ένας μεγάλος αριθμός πελατών στράφηκε στην αγορά καινούργιου, λόγω της φθοράς αλλά και των αναγκών που προέκυψαν από την παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι. «Οσοι είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία φυσικά στράφηκαν στο ιντερνετικό εμπόριο για να κάνουν τις αγορές τους, γεγονός που το έκανε να ανθίσει τα δύο τελευταία χρόνια» σημείωσε.

ΠΟΤΕ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ

«Η επισκευή εξαρτάται από τη συσκευή και από το είδος της βλάβης. Επειδή το 90% των βλαβών που αντιμετωπίζουμε είναι οι σπασμένες οθόνες, συνήθως δεν συμφέρει να γίνει αντικατάστασή της, ειδικά αν η συσκευή είναι παλιά. Αν όμως το κινητό είναι πρόσφατο σε κυκλοφορία και είναι και ναυαρχίδα σίγουρα η επισκευή είναι μονόδρομος μιας και δεν μπορεί να συγκριθεί το κόστος αγοράς του με την επιδιόρθωση της οθόνης. Αν ένα τέτοιο κινητό κάνει 1.000 ευρώ και η οθόνη χρειάζεται 250 καταλαβαίνει κανείς πως η πλάστιγγα γέρνει στο να την επισκευάσει» υπογράμμισε ο Γιάννης Τζαμάκος, λέγοντας πως όλα κινούνται συμπερασματικά γύρω από την αξία της συσκευής.

ΟΙ ΜΑΡΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

Τα τελευταία χρόνια οι συσκευές που έχουν μπει στο “κάδρο” της αγοράς ποικίλλουν, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο κάποιες μάρκες όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και στην Καλαμάτα έχουν την τιμητική τους. «Οι μάρκες που στρέφονται κατά κύριο λόγο οι καταναλωτές της Καλαμάτας είναι η Samsung και η Apple στην κατηγορία “premium” (άνω των 500 ευρώ), καθώς και η Xiaomi μιας και έχει πιο οικονομικά μοντέλα. Σε ό,τι έχει να κάνει με το λειτουργικό σύστημα, οι προτιμήσεις ανάμεσα σε iOS και Android είναι σχεδόν μοιρασμένες. Αυτοί που έχουν iOS δεν τα αλλάζουν ενώ αυτοί που έχουν Android μπορεί να αλλάξουν και να δοκιμάσουν την άλλη κατηγορία. Ισως πωλούνται περισσότερες Android συσκευές σε κάποιες περιπτώσεις εξαιτίας του γεγονότος πως συνδέονται με πιο φθηνές συσκευές εν αντιθέσει με τα iphone που έχουν iOS. Ολα αυτά με την προϋπόθεση πως θα αγοράσει κάποιος καινούργιο κινητό καθώς σε μεταχειρισμένα κομμάτια μπορεί να βρει σαφώς πιο φθηνές επιλογές» εξήγησε.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΡΑΦΗΚΕ ΣΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του «Usedphones», οι αγορές μεταχειρισμένων κινητών αυξήθηκαν κατά πολύ από την εποχή που ξέσπασε η πανδημία και έπειτα, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετώπισαν αρκετοί, αλλά και επειδή ο κόσμος φαίνεται ότι εμπιστεύεται τις μεταχειρισμένες συσκευές εφόσον έχουν εγγύηση και φυσικά το ανάλογο παρουσιαστικό. «Προσωπικά στην εποχή της πανδημίας είδα μια αύξηση των πωλήσεων στα κινητά για τους προαναφερόμενους λόγους» διευκρίνισε.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΕΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Κατά την περίοδο της πανδημίας η τάση των αγορών στράφηκε σε μεγάλο βαθμό στο ηλεκτρονικό εμπόριο, με αποτέλεσμα κάποιες αγορές να μην έχουν το αποτέλεσμα που προσδοκούσαν οι καταναλωτές. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα κινητά ο Γιάννης Τζαμάκος επισημαίνει: «Αν κάποιος αποφασίσει να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο κινητό μέσω Διαδικτύου καλό θα ήταν να επισκεφθεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στο οποίο υπάρχουν πολλές αξιολογήσεις. Αυτές με τη σειρά τους μαζεύονται στα μεγάλα sites που συγκρίνουν τιμές όπως το skroutz ή το bestprice. Η πιο ορθή σειρά είναι να προσεχθεί από κάποιον αγοραστή τι λέει η πλειονότητα του κόσμου, τσεκάροντας και τις θετικές και τις αρνητικές κριτικές. Προσωπικά κοιτάω να έχει κατά κύριο λόγο θετικές αλλά διαβάζω και τις αρνητικές για να δω τι είναι αυτό που στεναχώρησε κάποιον πελάτη. Δεν κοιτάμε μόνο τη χαμηλότερη τιμή. Προσέχουμε την πιο αξιόπιστη πηγή, συνδυάζοντας παράλληλα και το κόστος». 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

«Εφόσον η πανδημία συνδυάστηκε με πολλές ώρες στο σπίτι οι συσκευές gaming είχαν την τιμητική τους. Αυτό φάνηκε και από το δικό μου κατάστημα καθώς ό,τι έφερα από Γερμανία μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα εξαντλήθηκε, μιας και για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικους τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ήταν μια καλή αφορμή για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους» υπογράμμισε.

ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΤΟ PS5

Αν, τέλος, μια κονσόλα μονοπωλεί το ενδιαφέρον των υποψηφίων αγοραστών, αυτή δεν είναι άλλη από το Play Station 5. Στα καταστήματα της Καλαμάτας παρατηρείται έλλειψη και για το λόγο αυτό υπάρχει εξήγηση, σύμφωνα με τον κ. Τζαμάκο. «Οπως όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές, έτσι και η Sony έχει ανακοινώσει πως υπάρχει καθυστέρηση στην κατασκευή των τσιπ. Για παράδειγμα οι μεγάλες ναυαρχίδες στα τηλέφωνα όπως η Huawei, αργούν να κυκλοφορήσουν λόγω έλλειψης επεξεργαστών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Play Station 5. Αν δεν υπάρξει νέο lockdown από τον ερχόμενο χειμώνα τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν. Τα Χριστούγεννα η λογική λέει πως θα υπάρχουν διαθέσιμα κομμάτια μιας και εκείνη την περίοδο γίνονται οι περισσότερες αγοραπωλησίες. Το ενδιαφέρον στην Καλαμάτα είναι μεγάλο, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο τη χρονική αυτή στιγμή να βρεθεί η συγκεκριμένη κονσόλα» κατέληξε.


NEWSLETTER