Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013 17:27

DIY: CentOs, το επαγγελματικό Linux

Γράφτηκε από τον
DIY: CentOs, το επαγγελματικό Linux

Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να εγκαταστήσουμε εύκολα το λειτουργικό σύστημα CentOs 6 στον υπολογιστή μας. Το  CentOs είναι μια δωρεάν διανομή Linux προσανατολισμένη σε πιο επαγγελματική χρήση. Η ανάπτυξη του γίνεται μέσα από την ανοιχτή κοινότητα των χρηστών και προγραμματιστών του.

 Ουσιαστικά πρόκειται για το πολύ ακριβό Red Hat Enterprise Linux χωρίς την επίσημη τεχνική υποστήριξη.   Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η “αργή” του εξέλιξη πράγμα που σημαίνει πως ο υπολογιστής σας δεν θα γίνει πειραματόζωο σε συνεχή updates που θα επηρεάσουν τη σταθερότητά του (σε αντίθεση με το Ubuntu). Κάθε έκδοση CentOs υποστηρίζεται με αναβαθμίσεις για 10 χρόνια και καινούρια έκδοση κυκλοφορεί κάθε 2 χρόνια. Κάθε 6 μήνες γίνονται αναβαθμίσεις για την υποστήριξη νεότερου hardware και αρκετά συχνά γίνονται αναβαθμίσεις ασφαλείας. Το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η χρήση των CentOs και Red Hat για πολλά χρόνια, από πολλούς επαγγελματίες και μεγάλα δίκτυα. Έτσι μπορείτε να βρείτε εύκολα πληροφορίες  και λύσεις στα προβλήματα που ίσως αντιμετωπίσετε.

Στην δική μας συνοπτική παρουσίαση εγκαταστήσαμε την έκδοση 6.4 i386 σε καινούριο άδειο σκληρό δίσκο με τις απλούστερες επιλογές. Η διαδικασία για την δημιουργία DVD ή USB εγκατάστασης είναι ίδια με αυτή που αναφέραμε στην εγκατάσταση Ubuntu. Μπορείτε να κατεβάσετε την έκδοση 6.5 από τον server του ΕΜΠ: http://ftp.ntua.gr/pub/linux/centos/6.5/isos/

 

Η δημιουργία των disk partitions είναι παρόμοια με αυτή που περιγράψαμε στο Ubuntu Linux

 Επιλέγουμε τον τύπο εγκατάστασης Desktop. Έτσι κι αλλιώς αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή μας ως server θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε επιπλέον λογισμικό εύκολης διαχείρισης όπως το Virtualmin (& Webmin) (θα το δούμε σε επόμενη παρουσίαση) ή Plesk και Cpanel.

 

Επόμενο βήμα είναι να ρυθμίσουμε το δίκτυο (στη δική μας περίπτωση είναι ενσύρματο)

Στη συνέχεια θα εγκαταστήσουμε υποστήριξη πληκτρολογίου για ελληνικά και όποια άλλη γλώσσα θέλουμε 

Ο υπολογιστής μας είναι έτοιμος για χρήση με εγκατεστημένα μερικά βασικά προγράμματα όπως το Libre Office. Μπορούμε όμως να διαλέξουμε μέσα από χιλιάδες δωρεάν εφαρμογές τι μας χρειάζεται.

 


NEWSLETTER