Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 17:46

Ο Ζάεφ υπέβαλε την παραίτησή του - Ποιος αναλαμβάνει

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα οδηγήσει τη Βόρεια Μακεδονία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 12 Απριλίου.

Καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού -μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ- θα αναλάβει ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος έλαβε το μεσημέρι της Παρασκευής από τον Πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι, εντολή για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο Σπάσοφσκι θεωρείται στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και είναι αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Το απόγευμα της Παρασκευής θα παρουσιάσει στη Βουλή των Σκοπίων τη σύνθεση και το πρόγραμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση θα αναλάβει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Όλιβερ Σπάσοφσκι αναμένεται αργά το βράδυ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή στις 3 Ιανουαρίου πρέπει να σχηματιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 12ης Απριλίου.

Πηγή: ethnos.gr