Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 11:06

Πρώτη δήλωση Λουκασένκο: Κακοί άνθρωποι προσπαθούν να «πνίξουν» τη Λευκορωσία

Δημόσια τοποθετήθηκε για πρώτη φορά μετά την κρατική αεροπειρατεία που σημειώθηκε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σε συνεδρίαση της Βουλής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ο ίδιος μίλησε για επίθεση στη χώρα του, η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Λευκορωσία για την εκτροπή του αεροπλάνου στο Μινσκ και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς. «Κακοί άνθρωποι προσπαθούν να στραγγαλίσουν τη Λευκορωσία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πυρά σε Δύση από Λουκασένκο
Ο Λουκασένκο κατηγόρησε τη Δύση πως αρνείται την έρευνα σχετικά με το συμβάν, ενώ επέμεινε πως η χώρα του λειτούργησε σε βάση τη διεθνή νομοθεσία.

Κατά την ομιλία του, σημείωσε επίσης πως όσοι επιθυμούν το κακό της Λευκορωσίας έχουν προχωρήσει από τη διοργάνωση διαδηλώσεων στην προσπάθεια «στραγγαλισμού».

Ο Λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε πως τα άτομα αυτά, εντός και εκτός χώρας, έχουν «αλλάξει τις μεθόδους δράσεις τους κατά του κράτους» και τόνισε πως «έχουν καταπατήσει πολλές κόκκινες γραμμές, έχουν ξεπεράσει τα όρια της κοινής λογικής και τις ανθρώπινης ηθικής».

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Λευκορωσία

Yπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη μια άτυπη έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο τη Λευκορωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το Μινσκ κατηγορείται ότι έκανε την Κυριακή μια αεροπειρατεία σε μια επιβατική πτήση της Ryanair, αναγκάζοντάς την να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα ώστε οι αρχές εκεί να μπορέσουν να συλλάβουν τον διαφωνούντα Ρομάν Προτασέβιτς, έναν 26χρονο αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο ο οποίος επέβαινε στο αεροπλάνο.

«Θα συνεδριάσουμε αύριο» Τετάρτη, δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από δύο άλλες διπλωματικές πηγές. Αυτή η συνεδρίαση του ΣΑ, που θα είναι διαδικτυακή, ζητήθηκε από τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Εσθονία, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Πηγή: ethnos.gr