Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 11:51

Δικαστήριο Ε.Ε.: Απέρριψε τις προσφυγές Πολωνίας και Ουγγαρίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας που συνδέει την χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η απόφαση αποτελεί ορόσημο στη σύγκρουση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις των δύο χωρών για την παραβίαση του κράτους δικαίου.

«Η ολομέλεια του Δικαστηρίου απορρίπτει τις προσφυγές (της Ουγγαρίας και της Πολωνίας)», ανακοίνωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός που εξαρτά τη χορήγηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου είναι σύμφωνος προς τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Ο μηχανισμός που υιοθετήθηκε στα τέλη του 2020 προβλέπει ότι αν οι θεσμοί μιας χώρας της Ε.Ε. είναι τόσο αδύναμοι ώστε να τίθεται εν αμφιβόλω η χρηστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα κονδύλια αυτά παρακρατούνται.

«Επίθεση στην κυριαρχία της Πολωνίας»

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί επίθεση στην κυριαρχία της Πολωνίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ενάντια σε μια επίθεση στην κυριαρχία μας, η Πολωνία πρέπει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία της ενάντια στον εκβιασμό που στοχεύει να αφαιρέσει το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας», έγραψε στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Σεμπάστιαν Καλέτα.

Πηγή: www.kathimerini.gr