Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 11:25

Andre Braugher: Πέθανε ο πρωταγωνιστής του “Brooklyn 99”

Θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του βραβευμένου με Emmy ηθοποιού Andre Braugher, ο οποίος έφυγε σε ηλικία 61 ετών έπειτα από σύντομη ασθένεια τη Δευτέρα.

Ο Braugher έγινε ευρέως γνωστός για τον ρόλο του ως ο στωικός αστυνόμος Raymond Holt στην αστυνομική κωμική σειρά “Brooklyn Nine-Nine” στην οποία πρωταγωνίστησε από το 2013 έως το 2021. Η στωική και μη αυστηρή προσωπικότητά του, αλλά και η βαθιά αίσθηση της ανθρωπιάς του, τον έκαναν αμέσως αγαπητό στους θαυμαστές της σειράς.

Ο ίδιος είχε βραβευτεί με Emmy για τον ρόλο του ντετέκτιβ Frank Pembleton στο “Homicide”: Life on Street” του NBC το 1998, που ήταν και η τελευταία του χρονιά στη σειρά.

Η έντονη ερμηνεία του Braugher τον έκανε έναν από τους αστέρες που ξεχώρισαν από το αγαπημένο από τους κριτικούς αστυνομικό δράμα που προήλθε από τους Barry Levinson, Tom Fontana και David Simon, τον πρώην δημοσιογράφο της Baltimore Sun που έγραψε το 1991 το μη μυθοπλαστικό βιβλίο “Homicide: Ένας χρόνος στους δρόμους των δολοφονιών”.

Ο Braugher κέρδισε επίσης άλλο ένα Emmy για μίνι σειρά ή ταινία για την ερμηνεία του ως αρχι-εγκληματίας για τη σειρά “Thief” του FX το 2006.

Ενδιάμεσα, έδειξε το εύρος της υποκριτικής του ικανότητας παίζοντας ρόλους τόσο διαφορετικούς όπως τον Ερρίκο Ε’ του Σαίξπηρ, έναν πωλητής αυτοκινήτων ονόματι Όουεν Θορώ Τζούνιορ και έναν εκτελεστικός συντάκτης των New York Times που παλεύει με το ερευνητικό ρεπορτάζ που θα ξεκινούσε την εποχή του #MeToo.

Ποιος ήταν ο Andre Braugher

Ο Andre Keith Braugher γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1962 και μεγάλωσε στο West Side του Σικάγο. Η μητέρα του εργαζόταν στην ταχυδρομική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πατέρας του, Floyd Braugher, ήταν χειριστής βαρέων μηχανημάτων για την πολιτεία του Ιλινόις.

“Ζούσαμε σε γκέτο”, δήλωσε στους New York Times το 2014. “Θα μπορούσα να προσποιηθώ ότι ήμουν σκληρός ή σκληροτράχηλος και όχι τετράγωνος. Τελικά δεν έμπλεξα σε μπελάδες. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα σοφό, αλλά θα πω ότι είναι αρκετά σαφές ότι κάποιοι άνθρωποι θέλουν να ξεφύγουν και κάποιοι άλλοι όχι. Εγώ ήθελα”.

Στη συνέχεια φοίτησε στο St. Ignatius College Prep, ένα διάσημο, ιησουιτικό καθολικό λύκειο στο Σικάγο, και αργότερα κέρδισε υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ο πατέρας του, ο οποίος ήθελε ο γιος του να γίνει μηχανικός, εξοργίστηκε όταν εκείνος στράφηκε προς την υποκριτική.

“Δείξε μου μαύρους ηθοποιούς που κερδίζουν τα προς το ζην“, του είπε τότε ο πατέρας του. “Τι στο διάολο θα κάνεις, θα κάνεις ζογκλερικά και θα ταξιδεύεις στη χώρα;”.

Αφού αποφοίτησε από το Στάνφορντ με ειδίκευση στα μαθηματικά, ο Braugher απέκτησε Master of Fine Arts από τη Σχολή Juilliard.

Ένας από τους πρώτους του ρόλους ήταν στην ταινία “Glory”, η οποία κέρδισε Όσκαρ το 1989 και αφορούσε μαύρους στρατιώτες που πολεμούσαν για την Ένωση κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Το καστ των αστέρων περιελάμβανε τους Μάθιου Μπρόντερικ, Μόργκαν Φρίμαν και Ντένζελ Ουάσινγκτον.

“Προτιμώ να μη δουλέψω παρά να κάνω έναν ρόλο για τον οποίο ντρέπομαι”, είχε δηλώσει στους Times εκείνη τη χρονιά. “Μπορώ να σας πω τώρα ότι η μητέρα μου θα είναι περήφανη για μένα όταν με δει σε αυτόν τον ρόλο“.

Το 2006, κέρδισε το βραβείο Emmy για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως αρχηγός συμμορίας στο “Thief”, μια μίνι σειρά του FX για το έγκλημα στη Νέα Ορλεάνη μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Για το “Brooklyn 99” έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Emmy και κέρδισε δύο βραβεία Critics Choice για τον καλύτερο δευτεραγωνιστή σε κωμική σειρά. Υπεραμύνθηκε για την ευαίσθητη απεικόνιση ενός ανοιχτά ομοφυλόφιλου αστυνομικού στη σειρά.

Πηγή: news247.gr