Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 08:55

Κορονοϊός: Επανέρχονται σταδιακά τα χειρουργεία στα νοσοκομεία – Ερχεται οδηγία για τις προτεραιότητες

Γράφτηκε από την
Κορονοϊός: Επανέρχονται σταδιακά τα χειρουργεία στα νοσοκομεία – Ερχεται οδηγία για τις προτεραιότητες


Πώς θα λειτουργήσουν και πάλι τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία - Αδειάζουν οι κλινικές covid και οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ


Ειδική οδηγία για τα χειρουργεία στο ΕΣΥ και με ποια προτεραιότητα θα πρέπει αυτά να πραγματοποιούνται μετά το άνοιγμα της χώρας, αναμένεται να εκδώσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ήδη ετοιμάζεται η οδηγία που θα περιλαμβάνει ουσιαστικά τις κατηγορίες των ασθενειών που θα πρέπει να χειρουργούνται με προτεραιότητα στα δημόσια νοσοκομεία, με δεδομένο ότι ξεκινά η σταδιακή αύξηση των επεμβάσεων που είχαν παγώσει τους τελευταίους μήνες λόγω του κορονοϊού.

Η αύξηση του ποσοστού των επεμβάσεων δεν θα είναι ίδια σε κάθε νοσοκομείο, αφού θα ληφθεί υπόψη η επιβάρυνση του κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος από τα περιστατικά covid.

Να υπενθυμιστεί ότι τους τελευταίους μήνες που το κύμα της πανδημίας σάρωσε τη χώρα, είχαν παγώσει τα προγραμματισμένα ραντεβού για χειρουργεία, καθώς οι χειρουργικές αίθουσες διατηρούνταν ελεύθερες ώστε να μεταφέρονται διασωληνωμένοι ασθενείς λόγω του κορονοϊού, ενώ στόχος ήταν επίσης να μειωθεί και ο συγχρωτισμός στο ΕΣΥ που μπορεί αν έφερνε περαιτέρω διασπορά του ιού.

Πηγές αναφέρουν ότι για την προτεραιοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων που έχουν δημιουργήσει ατελείωτες λίστες αναμονής τους τελευταίους μήνες λόγω του covid, θα ακολουθηθεί η τακτική που ισχύει ήδη και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πρότυπο θα αποτελέσει το Βρετανικό σύστημα NHS που ήδη έχει επιστρέψει στην κανονικότητα εδώ και λίγο καιρό.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως η εικόνα στις νοσηλείες της χώρας μας λόγω της πανδημίας είναι βελτιωμένη, αφού σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), οι εισαγωγές ασθενών έχουν μειωθεί πάνω από το 60%. Γεγονός βέβαια στο οποίο συμβάλει και η αύξηση των εμβολιασμών, αλλά και η διασπορά του κορονοϊού σε νεότερες ηλικίες με μέση ηλικία τα 40 έτη, που δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και δεν χρειάζονται νοσηλεία.

Ήδη σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αδειάζουν κλινικές κορονοϊού και μετατρέπονται σε γενικές κλινικές, ενώ ταυτόχρονα αδειάζουν και οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ που είχαν δημιουργηθεί στις χειρουργικές αίθουσες.

SOS από τους γιατρούς
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) από την πλευρά τους ζητούν να επανέλθουν άμεσα στο 100% όλα τα χειρουργεία στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, καθώς σημειώνουν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοϊό.

Όπως τονίζουν: «Η αδικαιολόγητη παράταση των εντολών για περιορισμό της χειρουργικής δραστηριότητας των νοσοκομείων, δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών λόγω πολύμηνης αναμονής».

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ανακοινώσει ότι σταδιακά ξεκινούν την κανονική τους λειτουργία τα νοσοκομεία που είχαν δοθεί το τελευταίο διάστημα μόνο για περιστατικά κορονοϊού. Παρότι πολλοί ασθενείς υποχρεώθηκαν να μεταχρονολογήσουν τις ιατρικές τους ανάγκες και να μεταθέσουν τις επεμβάσεις που είχαν προγραμματίσει, πλέον μπορούν και πάλι να κλείνουν ραντεβού για επεμβάσεις ή άλλες ιατρικές πράξεις.

Ειδικότερα επιστρέφουν στη κανονικότητα:

Στις 21 Μαΐου το Θριάσιο Νοσοκομείο επανέρχεται στην κανονική του λειτουργία για όλα τα περιστατικά όλων των ασθενειών.
Στις 23 Μαΐου θα κάνει την τελευταία του εφημερία για λογαριασμό του ΕΣΥ το ιδιωτικό νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και έτσι θα ξεκινήσει σταδιακά την κανονική του λειτουργία το Σισμανόγλειο.
Ήδη από αυτήν την εβδομάδα στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Γ.Γεννηματάς και Αττικόν δίνονται σταδιακά σε άλλα περιστατικά και πάλι οι κλίνες που είχαν δεσμευτεί για τον κορονοϊό.

Πηγή: ethnos.gr/

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER