×

Προειδοποίηση

Joomla\CMS\Cache\Storage\FileStorage::_deleteFolder JFolder: :delete: Δεν ήταν δυνατόν να διαγραφεί ο φάκελος. Διαδρομή: [ROOT]/cache/page
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 12:25

Κορονοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια Covid-19 για ασθενείς με καρδιακά προβλήματα

Γράφτηκε από την
Κορονοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια Covid-19 για ασθενείς με καρδιακά προβλήματα

O εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο στους ασθενείς με διαγνωσμένη καρδιαγγειακή νόσο, καθησυχάζει μία νέα επιστημονική έρευνα από το Χονγκ Κονγκ.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μελέτη που εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στα εμβόλια Covid-19 (συγκεκριμένα το Pfizer/BioNtech και το κινεζικό CoronaVac) και στον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών περιστατικών.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έσθερ Τσαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Καρδιαγγειακής Έρευνας «Cardiovascular Research» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου Φεβρουαρίου 2021-Ιανουαρίου 2022, που αφορούσαν 229.235 καρδιαγγειακούς ασθενείς (με στεφανιαία νόσο, εγκεφαλοαγγειακή νόσο, περιφερική αγγειακή νόσο, έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.ά.), από τους οποίους 1.764 είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον δύο δόσεις. Η μελέτη δεν βρήκε ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για καρδιαγγειακό περιστατικό ούτε μετά την πρώτη ούτε μετά τη δεύτερη δόση.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσος δεν πρέπει να αποτρέπει τους ανθρώπους από το να εμβολιάζονται κατά της Covid-19. Ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός γι’ αυτήν την ομάδα, δεδομένου ότι η καρδιαγγειακή νόσος σχετίζεται με χειρότερη έκβαση και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου μετά από λοίμωξη Covid-19», δήλωσε η δρ Τσαν.

«Τα ευρήματα ήταν ανάλογα για άνδρες και γυναίκες, για τα άτομα τόσο κάτω όσο και άνω των 65 ετών, καθώς επίσης για ασθενείς με διαφορετικά υποκείμενα νοσήματα. Αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να καθησυχάσουν σχετικά με την καρδιαγγειακή ασφάλεια αυτών των δύο εμβολίων», πρόσθεσε.


NEWSLETTER