Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 12:06

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για της εξάρθρωση της συμμορίας στη Μεσσηνία 

Γράφτηκε από την
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για της εξάρθρωση της συμμορίας στη Μεσσηνία 

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, εγκληματική ομάδα, που ενέχεται στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχές της Μεσσηνίας. 

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν προχθές (7.11.2017) και χθες (8.11.2017), ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας και της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή και δικαστικών λειτουργών.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν συνολικά οκτώ (8) ημεδαποί, πέντε (5) άντρες, ηλικίας από 47 έως 55 ετών και τρεις (3) γυναίκες, ηλικίας 40, 44 και 65 ετών, αντίστοιχα, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και άλλους χώρους. 

Σε βάρος των ανωτέρω σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα, παράβαση του Τελωνιακού Κώδικά και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που περιλαμβάνει ακόμη δύο (2) ημεδαπούς, ηλικίας από 47 και 69 ετών, αντίστοιχα, επίσης μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. 

Επιπλέον, ο 55χρονος από τους παραπάνω συλληφθέντες κατηγορείται και για παραβίαση περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί, ενώ ο 47χρονος από τους συλληφθέντες κατηγορείται και για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον τους τελευταίους πέντε (5) μήνες, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης), καθώς και ναρκωτικών δισκίων, σε περιοχές της Μεσσηνίας.

Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons).

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα κ.λπ., βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

•ποσότητα κοκαΐνης, βάρους -107,7- γραμμαρίων,

•μικροποσότητα ηρωίνης, 

•ποσότητα κάνναβης, βάρους -321- γραμμαρίων, 

•ποσότητα μεθαδόνης, βάρους -172- γραμμαρίων,

•-27- ναρκωτικά δισκία,

•ποσότητα λαθραίου καπνού, βάρους -460- γραμμαρίων,

•περίστροφο σφαιριδίων,

•δύο (2) στιλέτα,

•δεκαεννέα (19) κυνηγετικά φυσίγγια και πεντακόσια (500) μεταλλικά σφαιρίδια,

•τρεις (3) ζυγαριές ακριβείας,

•στρογγυλή σφραγίδα δημόσιας υπηρεσίας,

•μηχάνημα αναγνώρισης πλαστών χαρτονομισμάτων,

•το χρηματικό ποσό των -6.475- ευρώ, ως προερχόμενο από την τέλεση αξιόποινων πράξεων,

•όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων,  

•αντικείμενα που σχετίζονται με την συσκευασία και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών,

•πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim.

Υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση, η οποία έχει συστηματικό χαρακτήρα, είχαν διακινήσει πάνω από, -1.300- γραμμάρια κοκαΐνης και -1,5- κιλό ηρωίνης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -150.000- ευρώ.

Όπως επιπλέον προέκυψε, ο 47χρονος από τους παραπάνω συλληφθέντες, την 18.10.2017, μετέφερε με όχημα έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες από περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας σε περιοχή της Κορινθίας.  

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή - συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.


NEWSLETTER