Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 11:18

Σε Δώριο και Κοπανάκι οι φωτιές ξεφύτρωναν σαν τα... μανιτάρια

Γράφτηκε από τον
Σε Δώριο και Κοπανάκι οι φωτιές ξεφύτρωναν  σαν τα... μανιτάρια

Χάθηκε το μέτρημα στις εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν χθες από τις 4 το μεσημέρι και μετά, στην ευρύτερη περιοχή του Κοπανακίου και του Δωρίου. Ηταν κάτι το πρωτοφανές αφού οι φωτιές ξεσπούσαν η μία μετά την άλλη - προφανώς από το χέρι κάποιου, με άγνωστα μέχρι στιγμής κίνητρα. 

Η Πυροσβεστική με όλες σχεδόν τις δυνάμεις που διαθέτει στη Μεσσηνία, μαζί με τα πυροσβεστικά μέσα των δήμων και των κατοίκων, αλλά και με τη συνδρομή 4 PZL και 2 Καναντέρ από αέρος, κατάφεραν να ελέγξουν σύντομα τις 6 βασικές εστίες καθώς και αυτές που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν διπλές - αφού η μία φωτιά απείχε από την άλλη λίγα μόλις μέτρα.

Η αρχή έγινε 10 λεπτά πριν από τις 4 μ.μ., όταν ξέσπασε η πρώτη φωτιά στο Ψάρι, για να ακολουθήσουν μέσα στα επόμενα λεπτά εστίες στο χωριό Κόκλα και στη διασταύρωση Δωρίου από την πλευρά του Αετού. Οι δύο τελευταίες ήταν και οι πιο σημαντικές, ενώ αυτή στο Κόκλα ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό και ο άνεμος την έσπρωχνε προς τα εκεί.  

Επίσης δύο εστίες, πολύ κοντά η μια με την άλλη, εκδηλώθηκαν στο δρόμο προς Αετό λίγο μετά το νεκροταφείο Κοπανακίου και άλλη μια σε πιο μακρινή απόσταση πάλι προς τον Αετό. Και ενώ μετά από περίπου δύο ώρες η κατάσταση φαινόταν να έχει ηρεμήσει, μια νέα εστία εκδηλώθηκε δίπλα από το δρόμο που οδηγεί από Κοπανάκι προς Σιτοχώρι. Ευτυχώς την εντόπισαν άμεσα τα 2 Καναντέρ που ετοιμάζονταν να κάνουν βολή στην εστία του Δωρίου, και αλλάζοντας πορεία έκαναν ρίψεις καταφέρνοντας να τη σβήσουν εν τη γενέσει της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αντιμετώπιση όλων αυτών των πυρκαγιών, που είναι κάτι πρωτοφανές ακόμη και για τους έμπειρους πυροσβέστες, πήραν μέρος 14 οχήματα, σχεδόν το σύνολο των μέσων του νομού με 30 άτομα προσωπικό, καθώς επίσης τα πυροσβεστικά οχήματα από τους Δήμους Οιχαλίας, Τριφυλίας και Μεσσήνης, τα οποία έκαναν πολύ καλή δουλειά με το προσωπικό τους - όπως άλλωστε και οι κάτοικοι της περιοχής που συνέδραμαν με τρακτέρ και βυτία. Ο διοικητής της ΠΥ Καλαμάτας Βασίλειος Καπέλιος επισήμανε τη σημαντική βοήθεια όλων των συμμετεχόντων. 

Ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Γιώργος Κατσαμπάνης συνεχάρη το προσωπικό του δήμου για την κινητοποίηση και τον πολύ καλό χειρισμό των μέσων, όπως και όλων όσοι βοήθησαν.

Οι εκτάσεις που κάηκαν από τις πολλαπλές εστίες φωτιάς είναι τελικά σχετικά μικρές, από λίγα τετραγωνικά μέτρα μέχρι 2 στρέμματα στις μεγαλύτερες πυρκαγιές.

Πάντως στον κόσμο της περιοχής, πέρα από την έντονη ανησυχία, έντονο είναι και το συναίσθημα της ανασφάλειας όπως επισημαίνουν οργισμένοι, αφού βλέπουν -όπως έλεγαν χαρακτηριστικά- να λεηλατείται ο τόπος τους.

 

Κ.Μπ.

 

 


NEWSLETTER