Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019 08:58

Φαρ-ουέστ με ρομά σε καφενείο στο Αριοχώρι

Φαρ-ουέστ με ρομά σε καφενείο στο Αριοχώρι

Χωρίς σταματημό έπεφταν οι πυροβολισμοί για 15 έως 20 λεπτά, από 3 ρομά, παραμονή Χριστουγέννων έξω από καφενείο στο Αριοχώρι.

Μαρτυρίες κατοίκων, τις οποίες επιβεβαιώνει και η Αστυνομία, αναφέρουν ότι οι πυροβολισμοί έπεφταν προς το μαγαζί, ενώ από τα σκάγια τραυματίστηκε επιπόλαια ένας 32χρονος ρομά.

Οι γείτονες έντρομοι βγήκαν για να δουν τι συμβαίνει, και όπως μας ανέφερε ένας κάτοικος, “έπεφταν αδέσποτες σφαίρες”. Οσο κράτησε το σκηνικό Αγριας Δύσης η αδερφή του ενός από τους τρεις πιστολέρο ξεσήκωνε τον κόσμο με τις φωνές της, για να τους ενθαρρύνει, ενώ είχε και το νου της μην έρθει η Αστυνομία.

Σύμφωνα με ό,τι γνωστοποιήθηκε από τις αστυνομικές αρχές, το πιστολίδι έπεσε για να... λύσουν δικές τους διαφορές. Ξεκίνησε λίγο πριν τις 8 το βράδυ, όταν ένας 29χρονος και η 31χρονη αδερφή του, μαζί με δύο ακόμα αδέρφια ρομά 32 και 39 χρόνων, έφτασαν με ένα αυτοκίνητο έξω από το καφενείο. Με το που κατέβηκαν οι 3 άνδρες έβγαλαν καραμπίνες και άρχισαν να πυροβολούν προς το κατάστημα, προκαλώντας ζημιές σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Εκείνη την ώρα μέσα στο καφενείο βρίσκονταν 5 άτομα και τα σκάγια τραυμάτισαν ελαφρά έναν 32χρονο ομόφυλό τους, ο οποίος είναι θαμώνας, όπως και πολλοί άλλοι ρομά από την περιοχή. Μάλιστα, μαρτυρίες κατοίκων, που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από την Αστυνομία, λένε ότι καταστράφηκαν οι τζαμαρίες του μαγαζιού, ενώ ένας από τους πιστολέρο μπήκε και μέσα κι έτσι τραυματίστηκε ο προαναφερόμενος ρομά, με τον οποίο μάλλον είχαν τις διαφορές και τους ξεσήκωνε η νεαρή γυναίκα για να τις ξεκαθαρίσουν.

Να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό με πυροβολισμούς μεταξύ ρομά στο Αριοχώρι, όπως και στο συγκεκριμένο καφενείο. Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και στις 23 Νοεμβρίου, και όπως λένε και οι κάτοικοι αυτός είναι ο τρόπος που έχουν βρει τελευταία για να λύνουν τις διαφορές τους: τα όπλα.

Οπως είναι επόμενο, όλο αυτό που γίνεται έχει κατατρομάξει τους κατοίκους. Γιατί εκτός από τον εξωτερικό χώρο του καφενείου που τον έχουν κάνει πεδίο... βολής, πυροβολισμοί είχαν πέσει και στις 12 Νοεμβρίου, μέρα μεσημέρι, όταν ρομά για να λύσουν τις διαφορές τους άνοιξαν πόλεμο με πυροβολισμούς και κυνηγητό με αυτοκίνητα στην παλιά εθνική για Αθήνα, στο ύψος του Αριοχωρίου.

Νωρίτερα μέσα στο Δεκέμβριο ένας 33χρονος ρομά συνελήφθη με ένταλμα για απόπειρα ανθρωποκτονίας για τους πυροβολισμούς στην εθνική. Και ένας 27χρονος συνελήφθη στα τέλη του περασμένου μήνα για τους πυροβολισμούς που αντάλλαξε στις 23 Νοεμβρίου με δύο άλλους έξω από το ίδιο καφενείο, γιατί τα χάλασαν στη... μοιρασιά.

Οι κάτοικοι λοιπόν φοβούνται μήπως την επόμενη φορά τα σκάγια πάρουν και κανέναν άφταιγο, γι' αυτό έχει ανοίξει ξανά η κουβέντα για συναντήσεις κατοίκων με τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, καθώς και με αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Θυμίζουμε ότι ανάλογες συναντήσεις, αλλά και πορεία διαμαρτυρίας, είχαν γίνει την περασμένη άνοιξη από τους κατοίκους στα πεδινά χωριά του Δήμου Καλαμάτας, για να δοθεί λύση στην τρομοκρατία που ασκείται από τις παραβατικές συμπεριφορές μιας μερίδας ρομά. Τότε, οι όποιες προσπάθειες διαλόγου και πίεσης για μια συνολική λύση στο ζήτημα είχαν παγώσει λόγω και των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ ποτέ δεν έγινε μια ημερίδα που προγραμματιζόταν.

Πάντως, οι ίδιοι άνθρωποι λένε ότι κάθε φορά που γίνεται κάποια διαμαρτυρία λαμβάνονται επιπλέον μέτρα και γίνονται στοχευμένες επιχειρήσεις από την Αστυνομία, αλλά στη συνέχεια το ενδιαφέρον εξασθενεί. Γι' αυτό και οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει σε τέτοιο βαθμό που κάνουν ό,τι μπορούν μόνοι τους, μετατρέποντας πολλοί τα σπίτια τους σε... φρούρια, με κάγκελα, συναγερμό και κάμερες.