Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 09:44

Μεσσηνία: Η... κλοπή το κίνητρο της βεβήλωσης τάφου στο Πλατύ

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Η... κλοπή το κίνητρο της βεβήλωσης τάφου στο Πλατύ

Η βεβήλωση του πτώματος που ανήκε σε γυναίκα, στις 16 Δεκεμβρίου στο νεκροταφείο του Πλατύ, έγινε από έναν 21χρονο Ρομά, ο οποίος έψαχνε στους τάφους που έσπασε και βανδάλισε για χρυσά δαχτυλίδια.

Ο τάφος της γυναίκας ήταν ο πρώτος που αντίκρισε μπροστά του, ενώ έβγαλε έξω το πτώμα γιατί ήθελε να ψάξει αν τάφηκε με κάποιο χρυσαφικό για να το κλέψει. Οπως περιγράφουν πηγές της “Ε”, το τράβηξε από τα πόδια για να το βγάλει και όπως το ακούμπησε αντικριστά στον τάφο, έτσι έμεινε.

Ο 21χρονος ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης γιατί προσπάθησε να μπει στο μαγαζί και το σπίτι κρεοπώλη στο Πλατύ, φέρεται να μην παραδέχεται ότι βεβήλωσε αυτός το πτώμα και τους τάφους. Ωστόσο, μαρτυρίες αλλά και άλλα στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας οδηγούν σε αυτόν και έναν 15χρονο ομόφυλό του. Ο 21χρονος ο οποίος οδηγήθηκε το Σάββατο στην ανακρίτρια Καλαμάτας προκειμένου να απολογηθεί για 11 κλοπές – διαρρήξεις και δύο απόπειρες κλοπής προφυλακίστηκε, καθώς έχει πλούσιο εγκληματικό παρελθόν και έχει διαπράξει και ληστεία.

Πιο αναλυτικά, ο προφυλακισθείς βρέθηκε στο Πλατύ τους τελευταίους δύο μήνες γιατί ερωτεύτηκε μια τσιγγανοπούλα από εκεί. Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης διέρρηξε ένα κρεοπωλείο στο χωριό αλλά δεν πήρε τίποτα, ενώ μπήκε στη συνέχεια δίπλα, στο σπίτι του κρεοπώλη. Ομως δεν υπολόγισε ότι αυτός ήταν μέσα κι έτσι κατέληξε κυνηγημένος από την ΟΠΚΕ στον Αγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών, όπου και συνελήφθη. Στη συνέχεια προσήχθη στην Ασφάλεια, όπου προέκυψαν στη διάρκεια της προανάκρισης και οι υπόλοιπες κλοπές και διαρρήξεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αξιωματικοί της Ασφάλειας και αυτή τη φορά έδρασαν μεθοδικά και δεν βιάστηκαν παρασυρμένοι από την κοινή απαίτηση να βρεθούν οι δράστες, να φτιάξουν μια δικογραφία φορτώνοντας ό,τι ανεξιχνίαστο έγκλημα είχε γίνει στην ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου, το γεγονός ότι υπήρχαν επαρκή στοιχεία στη δικογραφία που παραδόθηκε σε ανακρίτρια και εισαγγελέα, οδήγησε στην προφυλάκιση του 21χρονου.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τη δράση του στη Μεσσηνία από 12 Δεκεμβρίου έως και 23 Ιανουαρίου, "χτύπαγε" σπίτια και αυτοκίνητα σε Πλατύ, Αγ. Φλώρο, Αρφαρά και Αγ. Κωνσταντίνο. Αυτός διέρρηξε και λεωφορείο του ΚΤΕΛ στα Αρφαρά και πήρε το ραδιόφωνο. Εμπαινε σε σπίτια απ' όπου έλειπαν οι ιδιοκτήτες παραβιάζοντας παράθυρο ή τα έβρισκε ανοιχτά και έπαιρνε ό,τι έβρισκε μπροστά του: μικροποσά, τηλεοράσεις κ.λπ. Σε μια περίπτωση, σε εξοχικό σπίτι, ξήλωσε την εσωτερική πόρτα και ένα παράθυρο. Από αυτοκίνητα έσπαζε το παράθυρο, ενώ την περίοδο του λιομαζώματος, έσπαζε αυτοκίνητα για να αρπάξει αλυσοπρίονα και λάδι.

Ο νεαρός Ρομά κατέβηκε από την Αθήνα πριν δύο μήνες και ζούσε στο Πλατύ συνεχίζοντας την εγκληματική δράση που ξεκίνησε από τα 9 του χρόνια. Αυτός φέρεται να παρέσυρε έναν 15χρονο και δύο μικρότερους ομοφύλους του κάτω των 13 ετών να πάνε στο νεκροταφείο για να κλέψει το παγκάρι. Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος δεν το παραδέχεται, ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες ότι με το που μπήκαν στο νεκροταφείο έσπασε τον τάφο της γυναίκας, γιατί αυτόν βρήκε πρώτο μπροστά του, προκειμένου να ψάξει για χρυσαφικά. Οι δύο μικρότεροι Ρομά όταν είδαν να βγάζει έξω το πτώμα της γυναίκας και να το ακουμπά αντικριστά στον τάφο, φοβήθηκαν και έφυγαν. Εμεινε ο 15χρονος και ο 21χρονος συνέχισε τους βανδαλισμούς στους τάφους και την εκκλησία του νεκροταφείου. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για ένα άτομο χωρίς κανέναν φραγμό.

 

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ

Στις 16 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι αντίκρισαν έξι μνημεία κατεστραμμένα και ένα πτώμα γυναίκας γνωστού γιατρού της Καλαμάτας βγαλμένο από τον τάφο και τοποθετημένο απέναντι από εκεί που βρισκόταν ενταφιασμένο. Οι βέβηλοι έδρασαν μεταξύ 2 και 3 το μεσημέρι. ΜπήκαΜιχάλη Χρυσοχοΐδην αρχικά στον οικογενειακό τάφο και έβγαλαν έξω το πτώμα προκαλώντας με την πράξη τους αυτή σοκ στην κοινή γνώμη, ενώ όλο το χωριό ξεσηκώθηκε. Οι υπόλοιποι πέντε τάφοι στους οποίους έσπασαν τις πλάκες και κατέστρεψαν ανήκαν σε άνδρες, ενώ ένας από αυτούς είχε μέσα κασέλα με οστά τα οποία έχυσαν μέσα στο μνήμα. Θυμίζουμε ότι αναστάτωση προκάλεσαν και στην εκκλησία του νεκροταφείου, στην Αγία Τράπεζα και σε καντηλιέρι, πέταξαν εικόνα και προσπάθησαν να διαρρήξουν και το παγκάρι χωρίς επιτυχία.

Την επομένη ο Δήμος Καλαμάτας αντέδρασε με μήνυση κατ' αγνώστων χαρακτηρίζοντας τη βεβήλωση του πτώματος μια ακραία πράξη. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλατύ Σπύρος Μαρούλης απαίτησε με επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη  η πράξη να μην μείνει ατιμώρητη.

 


NEWSLETTER