Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 08:47

Σε κλίμα έντασης η κηδεία του 18χρονου Ρομά στη Μεσσήνη - Απειλές για αντίποινα

Γράφτηκε από τον

Σε κλίμα οργής και οδύνης έγινε το πρωί της Τετάρτης η κηδεία του 18χρονου Ρομά, που έπεσε νεκρός από πυροβολισμό το μεσημέρι της Δευτέρας στην Πιπερίτσα, στην προσπάθειά του να κλέψει σε σπίτι με άλλα δύο άτομα.

Λίγο μετά τις 9.30 π.μ. συγγενείς και φίλοι του εκλιπόντος τον συνόδευσαν με πομπή στο νεκροταφείο της Μεσσήνης, ενώ στο τέλος της αγροτικά οχήματα έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα από την οσμή των λάστιχων. Περισσότερα από 1.500 άτομα είπαν το τελευταίο «αντίο» στον 18χρονο, ζητώντας δικαιοσύνη για το θάνατό του. Την ώρα της τελετής υπήρχαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας περιμετρικά και στο κέντρο της πόλης, ενώ μετά την ολοκλήρωση της κηδείας και με δεδομένη την πρόθεση κάποιων να μεταβούν στην Πιπερίτσα με άγνωστες προθέσεις, η Αστυνομία έστησε κλοιό για να αποτρέψει τυχόν επεισόδια. Παρόλα αυτά η ένταση δεν αποφεύχθηκε και η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να διαλύσει τις ομάδες ατόμων, που έδειξαν επιθετική δράση στην είσοδο της Μεσσήνης.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της κηδείας αλλά και της πομπής τα υγειονομικά πρωτόκολλα «πήγαν περίπατο», καθώς κανείς από τους Ρομά δεν φορούσε μάσκα ούτε και κρατούσε τις απαραίτητες αποστάσεις.

"ΕΑΝ ΜΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ"

Μετά το πέρας της ταφής ο εκπρόσωπος των Ρομά Γιάννης Ζαφειρόπουλος με αφορμή τον θάνατο του νεαρού ομοφύλου του δήλωσε πως αυτή η παραβατική συμπεριφορά έχει δημιουργηθεί επειδή δεν τους δίνεται η δυνατότητα να εργαστούν. "Εκ των πραγμάτων γίνονται κάποιες κλοπές, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν επικροτώ. Ωστόσο δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, με αυτές τις συνθήκες που ζούμε κάποιοι θα ξεφύγουν, είναι φύσει αδύνατον να αποφευχθεί" ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας πως για την κατάσταση αυτή φταίει το σύστημα του κράτους. "Τι έχουν σκοπό να κάνουν με εμάς, να μας εξαφανίσουν; Εάν έχουν αυτό το σκοπό να είναι βέβαιοι πως δεν θα είμαστε μόνοι μας, αλλά θα πάρουμε κάποιους ανθρώπους μαζί μας με την καταστροφή που θα συμβεί" υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των Ρομά κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να τους δοθεί το δικαίωμα στην εργασία.

"ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ"

Σε κακή ψυχολογική κατάσταση η μητέρα του 18χρονου ισχυρίστηκε πως στο περιστατικό του πυροβολισμού βρισκόταν και ο γιος του 63χρονου. "Ο γιος μου ήταν το πιο καλό παιδί, αυτό το γνώριζαν όλοι στη Μεσσήνη. Δεν είχε πειράξει ποτέ κανέναν, ήταν ήπιων τόνων και είχε με όλους φιλικές σχέσεις" επισήμανε υποβασταζόμενη, εξαπολύοντας παράλληλα απειλές προς κάθε υπεύθυνο για τον θάνατο του παιδιού της. "Ολο το χωριό θα εξαφανιστεί, θα του βάλουμε φωτιά και θα καεί" είπε χαρακτηριστικά.