Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 09:15

Μεσσηνία: Τεταμένο το κλίμα στη Μεσσήνη μετά τους ξυλοδαρμούς από ρομά

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Τεταμένο το κλίμα στη Μεσσήνη μετά τους ξυλοδαρμούς από ρομά

 

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση με τους Ρομά στη Μεσσήνη, καθώς μετά το επεισόδιο στο νεκροταφείο της πόλης την περασμένη εβδομάδα, όπου έπεσε θύμα επίθεσης μια 72χρονη γυναίκα κι ο 45χρονος που πήγε να την υπερασπιστεί, το βράδυ της Τετάρτης μια ομάδα 7 Ρομά επιτέθηκε και χτύπησε δύο γείτονες της οικογένειας ομοφύλων τους, που ο γιος τους δολοφονήθηκε στις 5 Οκτωβρίου στην Πιπερίτσα.

Αν και οι αστυνομικές αρχές είναι καθησυχαστικές ως προς το επεισόδιο, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό των δύο ανδρών και την εκτόξευση απειλών από τους Ρομά προς έναν τρίτο, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος με γραπτή δήλωσή του χθες αναγνωρίζει το έκρυθμο της κατάστασης στην πόλη και το δήμο γενικότερα, μιλώντας για χρόνιο πρόβλημα. Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Νωρίτερα, οι συγγενείς των θυμάτων ξυλοδαρμού και απειλών από τους Ρομά είχαν επισκεφθεί το δήμαρχο στο γραφείο του, στο Δημαρχείο Μεσσήνης. Άτυπη σύσκεψη είχε χθες ο Γ. Αθανασόπουλος και με τον διευθυντή Αστυνομίας του νομού Ηλία Αξιοτόπουλο και τον διοικητή του Τμήματος Μεσσήνης Γιώργο Χαραλαμπάκη.

ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Ήταν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της “Ε” και στο σπίτι της οικογένειας των Ρομά είχαν στήσει γλέντι τρικούβερτο με ποτό και τη μουσική στη διαπασών. Καθώς φαίνεται μια παρατήρηση για την ένταση της μουσικής πυροδότησε το έτσι κι αλλιώς έκρυθμο κλίμα των δύο τελευταίων μηνών, μετά τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στην Πιπερίτσα. Μία ομάδα από 7 Ρομά -κάποιοι λένε ότι κρατούσαν και καδρόνια για εκφοβισμό, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται- επιτέθηκε σε δύο γείτονες, έναν 37χρονο και έναν 58χρονο, ενώ απείλησαν και έναν 31χρονο. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι Ρομά ήταν μεθυσμένοι και ξεκίνησαν τη συμπλοκή, ενώ ο 37χρονος, ο οποίος μάλιστα νοσηλεύτηκε τη νύχτα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, πάρκαρε εκείνη την ώρα το αυτοκίνητό του και δέχτηκε απρόκλητα επίθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν “έπεσαν” παρά μόνο μια μπουνιά και σπρωξίματα.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 17ΧΡΟΝΟΣ

Η Αστυνομία ειδοποιήθηκε από συγγενικό πρόσωπο θύματος της επίθεσης και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, όπου παρέμειναν για να μην υπάρξει νέο επεισόδιο. Οι τρεις Νησιώτες κατέφυγαν στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου κατέθεσαν μήνυση και οι δύο τραυματίες παραπέμφθηκαν για ιατροδικαστική εξέταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Κατά την προανάκριση προέκυψαν στοιχεία για τη συμμετοχή των δύο από τους συνολικά 7, οι οποίοι φέρονται ότι προπηλάκισαν και χτύπησαν τους τρεις άνδρες: ενός 17χρονου, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς χθες το πρωί στο σπίτι του και ενός 26χρονου, που κρύφτηκε και καταζητείτο στο πλαίσιο του αυτοφώρου, το οποίο παρήλθε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Ο 17χρονος ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε στο επεισόδιο, συνελήφθη για την πρόκληση σωματικών βλαβών και απειλή, ενώ αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες αργότερα με προφορική εντολή εισαγγελέα και σε βάρος του θα οριστεί δικάσιμος, για να δικαστεί στο Δικαστήριο Ανηλίκων.

ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Οι συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης είδαν χθες το δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο στο γραφείο του και μπροστά στις κάμερες τοπικών καναλιών προειδοποίησαν ότι αν δεν παρθούν μέτρα, η κατάσταση θα παρεκτραπεί και θα υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας ενός εκτός των δύο τραυματισθέντων ήταν αντιδήμαρχος με την προηγούμενη δημοτική αρχή και τώρα δημοτικός σύμβουλος. Οι συγγενείς πάντως δεν άφησαν περιθώρια συμβιβασμού και μπροστά στην κάμερα χρησιμοποίησαν φράσεις, όπως “έφτασε ο κόμπος στο χτένι”, “δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με τους Ρομά”, ενώ καταφέρθηκαν εναντίον της Πολιτείας, λέγοντας μάλιστα ότι δένει τα χέρια της Αστυνομίας. Ένας τρίτος ανέφερε ότι “αν δεν λάβει ο νόμος τα μέτρα του, θα γίνει μπέρδεμα κι αν γίνει μπέρδεμα, θα γίνει χοντρό αυτή τη φορά”. Επίσης, απαίτησαν να αλλάξουν οι νόμοι και οι Ρομά να μην αντιμετωπίζονται ως ευπαθής ομάδα, να παίρνουν ανεξέλεγκτα επιδόματα και να προστατεύονται από την Πολιτεία, γιατί θα τους φέρουν στα άκρα και “θα κάνουν αυτό που δεν θέλουν”.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος χθες το μεσημέρι κι αφού είχε προηγηθεί η άτυπη σύσκεψη με τον διοικητή του τοπικού τμήματος και τον διευθυντή Αστυνομίας του νομού, αλλά και η συνάντηση με τους συγγενείς των τραυματιών, προέβη στην εξής γραπτή δήλωση: «Ο Δήμος Μεσσήνης εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα, αυτό της παραβατικότητας. Όπως και προεκλογικά είχαμε επισημάνει, η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική ομαλότητα και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια έκρυθμη κατάσταση που αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου στο χρόνιο αυτό πρόβλημα. Χρειάζεται ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε η τοπική κοινωνία να προχωρήσει μπροστά. Στην κατεύθυνση αυτή, από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει το πρόβλημα στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και έχουμε ζητήσει αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, αύξηση της αστυνόμευσης αλλά και λήψη ουσιαστικών μέτρων. Δεν επιδιώκουμε προσωρινή, αλλά μόνιμη και οριστική λύση για την ασφάλεια των δημοτών μας, των περιουσιών τους και της συνολικής εικόνας του δήμου μας».

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER