Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 08:45

Μεσσηνία: Πενταμελής... ομάδα είχε “ρημάξει” τα συνεργεία αυτοκινήτων

Γράφτηκε από την

 

Σε ένα καινούργιο πεδίο δράσης για τους κυνηγούς ευγενών μετάλλων  επιδίδονταν από τις 21 Ιανουαρίου 5 Ρομά, από τους οποίους οι 4 συνελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης από αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας για 6 κλοπές από συνεργεία και επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, από όπου έκλεβαν καταλυτές αυτοκινήτων.

Η… μόδα αυτή που εξελίχθηκε τους μήνες της καραντίνας στην Αττική, οπότε πολλά οχήματα έμειναν ακινητοποιημένα, αποφέρει στους δράστες μεγάλα κέρδη, καθώς οι καταλύτες αυτοκινήτων περιέχουν πολύτιμα μέταλλα (πλατίνα, ρόδιο, παλλάδιο), τα οποία πωλούν σε υψηλές τιμές, συνήθως σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης. Έτσι, άλλωστε, ξεκίνησε και η έρευνα της Ασφάλειας Καλαμάτας ύστερα από την αξιοποίηση πληροφοριών για Ρομά, οι οποίοι “σπρώχνουν” καταλύτες αυτοκινήτων σε εταιρείες ανακύκλωσης για τα μέταλλα που περιέχουν.

ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Η Ασφάλεια μέχρι ώρας έχει εξιχνιάσει 6 περιπτώσεις κλοπών στην Καλαμάτα, την Οιχαλία, το Ασπρόχωμα και τη Σπερχογεία για τις οποίες συνελήφθησαν 4 άτομα, ηλικίας 20, 22, 23 και 27 χρόνων, ενώ καταζητείται ένας ακόμη 23χρονος. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και ναρκωτικά, και σήμερα θα οδηγηθούν στον ανακριτή Καλαμάτας για να απολογηθούν. Από την εγκληματική τους δράση, η οποία διήρκεσε ένα μήνα, και συγκεκριμένα από τις 21 Ιανουαρίου έως και την περασμένη Δευτέρα 22 του μήνα, εκτιμάται ότι είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τα 4.000 ευρώ.

ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ

Η πρώτη κλοπή έγινε μεταξύ 21 και 23 Ιανουαρίου σε συνεργείο αυτοκινήτων, από όπου κατηγορούνται ότι έκλεψαν και άλλα ανταλλακτικά εκτός από καταλύτες, όπως ζάντες αλουμινίου, ψυγεία αέρος κ.ά., συνολικής αξίας 1.500 ευρώ.

Η επόμενη κλοπή έγινε μεταξύ 24 και 27 Ιανουαρίου σε επιχείρηση με ανταλλακτικά, από όπου φέρονται να έκλεψαν καταλύτες αυτοκινήτων, ένα γρύλο κ.ά., συνολικής αξίας 900 ευρώ.

Το επόμενο χτύπημα της φερόμενης ως εγκληματικής ομάδας, έγινε μεταξύ 9 και 12 Φεβρουαρίου, οπότε με γρύλο ανύψωσαν όχημα και έκοψαν τον καταλύτη, αξίας 300 ευρώ.

Ακολούθησε μεταξύ 20 και 22 του ίδιου μήνα η κλοπή από επιχείρηση ανακύκλωσης οχημάτων 15 καταλυτών και άλλων ανταλλακτικών, συνολικής αξίας 700 ευρώ. Το ίδιο χρονικό διάστημα κατηγορούνται ότι οι ίδιοι “χτύπησαν” επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων, από όπου έκλεψαν καταλύτες αξίας 300 ευρώ, καθώς και συνεργείο αυτοκινήτων (το οποίο λειτουργεί και ως κατάστημα εμπορίας ελαστικών), από όπου έκλεψαν 2 καταλύτες, αξίας 500 ευρώ.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας το πρωί της Πέμπτης εντόπισαν σε αυτοκίνητο στην Καλαμάτα τους 3 από τους κατηγορούμενους, και συγκεκριμένα τον 20χρονο, τον 22χρονο και τον 23χρονο. Στην έρευνα που ακολούθησε βρέθηκε μία μικροποσότητα χασίς και το όχημα κατασχέθηκε. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με συναδέλφους τους της ΟΠΚΕ συνέλαβαν και τον 27χρονο, ενώ διαφεύγει τη σύλληψη ένας 23χρονος συγγενής του τελευταίου.

Να αναφέρουμε ότι οι κατηγορούμενοι έκλεβαν και άλλα ανταλλακτικά, κάποια από τα οποία βρέθηκαν κατά τις έρευνες που έκανε η Ασφάλεια και επιστράφηκαν στους παθόντες. Οι 5 Ρομά φέρονται μάλιστα ότι είχαν αναπτύξει επαφές στην Αθήνα και πολλά από τα κλοπιμαία κατέληξαν για πούλημα εκεί.

Ν.Κ.