Κυριακή, 11 Απριλίου 2021 11:44

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Πεδίο δράσης για παιδόφιλους το TikTok

Γράφτηκε από την
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Πεδίο δράσης για παιδόφιλους το TikTok

 

Πεδίο δράσης για παιδόφιλους προειδοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πως αποτελεί η πλατφόρμα TikTok, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους εφήβους και τα παιδιά, που δημιουργούν σε αυτή τα δικά τους μουσικά βίντεο.

Με ψεύτικα προφίλ, παιδόφιλοι προσποιούνται ότι είναι συνομήλικοι με τα παιδιά που προσεγγίζουν. Κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και τα πιέζουν έπειτα ζητώντας τους γυμνές φωτογραφίες ή βίντεο ή ακόμη και να τα συναντήσουν.

Το TikTok επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν και να αποθηκεύσουν ένα βίντεο μέχρι 60 δευτερόλεπτα. Προσελκύει νεαρούς χρήστες γιατί έχει ιδιαίτερα στοιχεία τα οποία δίνουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσεις με άλλους χρήστες. Εκεί είναι το κρίσιμο σημείο όπου μπορεί να υπάρξει και κίνδυνος για ένα παιδί, από το ποιος θα το προσεγγίσει και με τι σκοπό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι 1 στα 5 παιδιά στην Ελλάδα έχει δεχτεί παρενόχληση στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ενώ 1 στα 2 παιδιά συνομιλούν με αγνώστους στο διαδίκτυο, που σημαίνει ότι εύκολα μπορούν να πέσουν θύματα παιδεραστών.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουν οι γονείς, όπως συμβουλεύουν ειδικοί, είναι να μετατρέψουν τα προφίλ των παιδιών τους σε ιδιωτικά, έτσι ώστε τα παιδιά να συνομιλούν μόνο με ανθρώπους που γνωρίζουν στον πραγματικό κόσμο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 7 στα 10 παιδιά κάτω των 13 ετών, δηλαδή ένα ποσοστό 70%, έχουν προφίλ στα social media. Είναι λοιπόν κρίσιμο οι γονείς να γνωρίζουν πώς να βάζουν φίλτρα στις ηλεκτρονικές συσκευές των παιδιών τους, και ασφαλώς να τα μάθουν ότι δεν πρέπει ποτέ να δημοσιοποιούν στο διαδίκτυο τα προσωπικά τους στοιχεία (όπως π.χ. τη διεύθυνσή τους ή στοιχεία για την οικογένειά τους).

Εάν οι γονείς καταλάβουν περιστατικό παρενόχλησης, πρέπει να απευθυνθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλώντας στο 11188.

Ν.Κ.

(Φωτογραφία by Nitish Gupta from Pixabay)


NEWSLETTER