Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 09:05

Βανδαλισμοί Ρομά στο “ξέφραγο” Πολυκλαδικό - Διαμαρτυρίες από εκπαιδευτικούς των σχολείων

Γράφτηκε από τον
Βανδαλισμοί Ρομά στο “ξέφραγο” Πολυκλαδικό - Διαμαρτυρίες από εκπαιδευτικούς των σχολείων

 

Αφύλαχτο το σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού της Καλαμάτας λεηλατείται και καταστρέφεται συχνά τους τελευταίους μήνες, προφανώς από τους Ρομά του γειτονικού καταυλισμού της Αγίας Τριάδας.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών των σχολείων που φιλοξενούνται (6ο Λύκειο, 4ο ΕΠΑΛ και άλλα), καθώς αρκετές Δευτέρες διαπιστώνουν τις επιθέσεις, τις κλοπές υλικών κι εργαλείων και τις καταστροφές σε πόρτες, σίδερα προστασίας και μηχανήματα κλιματισμού.

“Ξηλώνουν μέχρι και τα σίδερα που έχουμε βάλει για να προφυλάξουμε τα παράθυρα από τις καταστροφές. Σίδερα που δημιουργούν εικόνα φυλακής για το σχολείο”, μας είπε χαρακτηριστικά καθηγητής, φανερά αγανακτισμένος.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, οι κλοπές και οι καταστροφές γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο που το συγκρότημα είναι εντελώς αφύλαχτο, γι’ αυτό και κάποιοι καθηγητές παίρνουν σημαντικά εργαλεία σπίτι τους για να τα σώσουν και τα επιστρέφουν τη Δευτέρα.

Οι καταστροφές που προκαλούνται, είναι αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε μηχανήματα κλιματισμού και θέρμανσης, ενώ σε κάποια από τις επιθέσεις κλάπηκαν υπολογιστές (laptop) από τα γραφεία καθηγητών. Μεταξύ των υλικών που καταστράφηκαν, ήταν και 4 κάμερες που είχαν τοποθετηθεί σε σημεία του συγκροτήματος, ακατάλληλα, με ευκολία να ξηλωθούν.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 18 Απριλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αναζητήθηκαν λύσεις για να σταματήσουν οι βανδαλισμοί στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού και  να βρεθεί τρόπος μετεγκατάστασης των Ρομά του γειτονικού καταυλισμού. Η μετεγκατάσταση, όπως επισημάνθηκε, αφορά την απελευθέρωση των καταπατημένων οικοπέδων από τους Ρομά και την απόδοση στους ιδιοκτήτες τους, καθώς και την εγκατάστασή τους σε ανθρώπινες συνθήκες.

Η συζήτηση έγινε μετά από ερωτήσεις συμβούλων των μειοψηφιών με αφορμή τους τελευταίους βανδαλισμούς στο συγκρότημα και την πρόσφατη εξώδικη διαμαρτυρία σε κάθε αρμόδια αρχή, που κατέθεσαν κάτοικοι και ιδιοκτήτες καταπατημένων οικοπέδων της συνοικίας της Αγίας Τριάδας για τον καταυλισμό Ρομά.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είχε πει ότι “έχουμε συνεχείς βανδαλισμούς στο Πολυκλαδικό και διορθώνουμε τις ζημιές” κι ενημέρωσε πως “το ΕΣΥΚ λειτουργεί και με τις 7 κάμερες”.

Ανέφερε ότι “προσπαθούμε με συναγερμούς και κάμερες, το πρόβλημα δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Καλαμάτας”. Πληροφόρησε πως με τον δήμαρχο Αμαρουσίου έχει συζητήσει για “λύσεις που το κόστος είναι μεγάλο”, έκανε λόγο για “κάμερες στα σχολεία κι ένα γραφείο που θα παρακολουθεί καθετί που συμβαίνει”, καταλήγοντας ότι “έχουμε κάνει προτάσεις, συζητήσεις, αλλά είναι μεγάλο το κόστος”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER