Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 08:09

Καλαμάτα: Σύλληψη συμμορίας Ρομά για σειρά κλοπών

 

Χειροπέδες σε δύο αδίστακτους Ρομά διαρρήκτες που απ’ όπου περνούσαν άφηναν πίσω τους το χάος, πέρασαν το πρωί της Δευτέρας οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας.

Οι Ρομά, ηλικίας 29 και 24 ετών, κατηγορούνται ότι μαζί με ομόφυλό τους εισέβαλαν 7 φορές το τελευταίο πεντάμηνο σε πρατήρια υγρών καυσίμων, φαρμακεία και επιχειρήσεις στην Καλαμάτα, το Ασπρόχωμα, την Σπερχογεία και τον Αντικάλαμο, σηκώνοντας στο πέρασμά τους από καλώδια, ξυστά λαχεία και καπνικά προϊόντα, μέχρι… ολόκληρα χρηματοκιβώτια αποκομίζοντας λεία 34.726 ευρώ. Οι διαρρήκτες αφού απενεργοποιούσαν όπου υπήρχε τον συναγερμό ή άλλες φορές ξήλωναν και έπαιρναν φεύγοντας το κλειστό κύκλωμα καταγραφής, κατάφερναν να δρουν ανενόχλητοι διαπράττοντας από τις 11 του περασμένου Απριλίου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής συνολικά 7 κλοπές. Έμπειροι αστυνομικοί χαρακτηρίζουν μάλιστα τους κατηγορούμενους ως επαγγελματίες του είδους, οι οποίοι επιδείκνυαν ιδιαίτερες ικανότητες στο να καλύπτουν τα ίχνη τους και δρούσαν με ψυχραιμία, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα.  

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων και του φερόμενου ως συνεργού τους σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας δικογραφία για σύσταση εγκληματικής ομάδας και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών. Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστικών αρχών και μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος τους, ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα στην ανακρίτρια Καλαμάτας.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας συνέλαβαν τους κατηγορούμενους την περασμένη Δευτέρα αιφνιδιάζοντάς τους μέσα στα σπίτια τους στην Σπερχογεία, μετά από οργανωμένη επιχείρηση και έρευνα με σκοπό τον εντοπισμό τους. Είχε προηγηθεί τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής η διάρρηξη βενζινάδικου στην οδό Αθηνών, στην Καλαμάτα. Ειδικότερα, οι 3 φερόμενοι ως δράστες από τις 11.30 το βράδυ του Σαββάτου έως και τις 12.15 το πρωί της Κυριακής διέρρηξαν το παράθυρο της τουαλέτας κι αφού μπήκαν στο πρατήριο έκλεψαν καπνικά προϊόντα αξίας 2.000 ευρώ, καθώς και 200 ευρώ από την ταμειακή μηχανή και ένα μικρό χρηματοκιβώτιο, που περιείχε 4.300 ευρώ. Ένα άλλο χρηματοκιβώτιο μεγάλων διαστάσεων που υπήρχε στο χώρο το διέρρηξαν επιτόπου κλέβοντας από μέσα 10.940 ευρώ.

 

ΑΚΟΜΑ 6 ΚΛΟΠΕΣ

Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, κατά το χρονικό διάστημα από 11 Απριλίου έως και 19 Αυγούστου, διέπραξαν ακόμα 6 κλοπές-διαρρήξεις στην Σπερχογεία, τον Αντικάλαμο και το Ασπρόχωμα, και συγκεκριμένα:

- Στην Σπερχογεία, νυχτερινές ώρες της 18ης Αυγούστου, εισέβαλαν σε κατάστημα ψιλικών ειδών και έκλεψαν καπνικά είδη και κάρτες κινητικής τηλεφωνίας, συνολικής αξίας 7.000 ευρώ, καθώς επίσης και αλκοολούχα ποτά, αξίας 520 ευρώ. Επιπλέον, από την ταμειακή μηχανή έκλεψαν 600 ευρώ και, τέλος, 290 ξυστά λαχεία, αξίας 600 ευρώ.

- Στον Αντικάλαμο, από τις βραδινές ώρες της 22ας έως τις πρωινές ώρες της 25ης Ιουλίου, παραβίασαν την πίσω πόρτα φαρμακείου και αφαίρεσαν 380 ευρώ από την ταμειακή μηχανή, καθώς και ολόκληρο το χρηματοκιβώτιο που περιείχε κουτιά με αμπούλες, οι οποίες χορηγούνται με συνταγή με μονή κόκκινη γραμμή, έγγραφα και το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.

- Στις 10 Ιουλίου, στον Αντικάλαμο, εισέβαλαν σε φαρμακείο στις 3 τα ξημερώματα παραβιάζοντας το παράθυρο τουαλέτας και έκλεψαν 3.450 ευρώ σε μετρητά.

- Στο Ασπρόχωμα, στις 26 Ιουνίου, παραβίασαν τα μεσάνυχτα την κύρια είσοδο πρατηρίου υγρών καυσίμων και έκλεψαν ένα χρηματοκιβώτιο, το οποίο όμως ήταν άδειο. Επίσης, έκλεψαν ένα tablet και το συρτάρι της ταμειακής μηχανής με 376 ευρώ μέσα.

- Στον Αντικάλαμο πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Ιουνίου διέρρηξαν την κύρια είσοδο καφετέριας και έκλεψαν το συρτάρι της ταμειακής μηχανής, που περιείχε 250 ευρώ.

- Στον Αντικάλαμο, από τις 2 το μεσημέρι της 10ης Απριλίου έως τις 8 το πρωί της επομένης, πήδηξαν περίφραξη επιχείρησης εμπορίας μαρμάρων και έκλεψαν όλα τα καλώδια ρεύματος, από την κολόνα εξωτερικά της επιχείρησης έως και τα γραφεία, μήκους 70 μέτρων και αξίας 700 ευρώ. Επίσης, διέρρηξαν την πόρτα του γραφείου και ερεύνησαν το χώρο, χωρίς να αφαιρέσουν κάτι. Με τον ίδιο τρόπο, φέρονται ότι έκλεψαν τα ίδια μέτρα καλώδιο από την ίδια επιχείρηση και στις 3 προς 4 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί κατάσχεσαν και ένα όχημα ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων και την ταυτοποίηση του αγνώστου συνεργού τους.

Ν.Κ.