Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013 07:45

Νύχτα τρόμου και επεισοδίων με… Χρυσή Αυγή

Γράφτηκε από την
Νύχτα τρόμου και επεισοδίων με… Χρυσή Αυγή

Εξαγριωμένος ήταν ο κόσμος στον Αρι προχθές τη νύχτα και αν δεν επενέβαιναν οι αστυνομικές δυνάμεις, θα ζούσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο κίνδυνος για τα χειρότερα παραμένει όσο οι υπεύθυνοι εθελοτυφλούν και δε συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Εξω από το Δημοτικό Σχολείο του Αρι, όπου είχε συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος με άγριες διαθέσεις, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θανάσης Μπρούμας τόνισε με αγωνία: "Θα πρέπει η Πολιτεία να πάρει μέτρα. Δε θέλουμε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Θέλουμε να εφαρμοστεί ο νόμος, να κάνει, επιτέλους, κάτι η Πολιτεία".

Κάτοικος αγανακτισμένος που νωρίτερα είχε συμπλακεί με τους τσιγγάνους σημείωσε ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται επεισόδια" και προειδοποίησε πως "αν δεν κάνει κάτι η Πολιτεία, θα κάνουμε εμείς με πράξεις".

Στην τηλεοπτική κάμερα άλλος κάτοικος είπε ότι "μια Χρυσή Αυγή θα μας σώσει" και αμέσως γύρω στους 5 - 6 νεαρούς άρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα "Αίμα - Τιμή - Χρυσή Αυγή". Ο κόσμος τόνιζε ότι δεν πάει άλλο με την παραβατικότητα, το πρωτόγνωρο θράσος και την ατιμωρησία των τσιγγάνων.

Οι αστυνομικοί που με αυτοκίνητα απέκλεισαν την πρόσβαση προς τα σπίτια των τσιγγάνων, ήταν αυτοί που απέτρεψαν τα χειρότερα.

Στον Αρι εμφανίστηκαν η αντιδήμαρχος Μαρία Οικονομάκου, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αναζίκος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Βενετία Λιακουνάκου και αργότερα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Θόδωρος Μπρεδήμας και ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Γκρέκης.

Συζήτησαν με τους κατοίκους του Αρι και κατάλαβαν ότι πρέπει να γίνει κάτι, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Γ.Σ.

 

Στο πόδι ο Αρις για την δράση των τσιγγάνων

Εκρυθμη παρέμενε και χθες η κατάσταση στον Αρι, μετά τον ξυλοδαρμό 19χρονου χωριανού από τσιγγάνους προχθές τη νύχτα. Η Αστυνομία συνέλαβε έναν 41χρονο τσιγγάνο για απειλή. Αλλοι τρεις τσιγγάνοι, ηλικίας 16, 20 και 34 ετών αντίστοιχα, αναζητούνται για απειλή, εξύβριση, φθορά και απλή σωματική βλάβη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του χωριού, ο νεαρός συνόδευε μια φίλη του και δύο νεαροί τσιγγάνοι την πείραξαν, και τα αίματα άναψαν. Οπως μάθαμε, μαζεύτηκαν περίπου 20 τσιγγάνοι και επιτέθηκαν στο νεαρό, εκεί που βρίσκεται η στάση του λεωφορείου στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Συγγενείς του νεαρού είδαν από το μπαλκόνι του σπιτιού τους τι έγινε και έτρεξαν σε βοήθεια -αναφέρουν μαρτυρίες- ενώ ξεσηκώθηκαν και συγχωριανοί του που κατάφεραν να τον πάρουν από τα χέρια των τσιγγάνων. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι χτυπούσαν το νεαρό με κλοτσιές και μπουνιές στο κεφάλι και το σώμα. Λίγο νωρίτερα ο νεαρός που δέχτηκε την επίθεση, είχε κηδέψει τη γιαγιά του και για να μην αναστατωθούν οι γονείς του, συγγενείς του τον έπλυναν και τον φρόντισαν μέχρι να πάει να τον πάρει ασθενοφόρο.

Κάποιες πλευρές υποστηρίζουν ότι υπήρχε κόντρα μεταξύ του νεαρού και των τσιγγανόπουλων και προχθές το βράδυ ό,τι έγινε μεταξύ τους ήταν η αφορμή για τα επεισόδια που ακολούθησαν. Μάλιστα κάποιοι λένε ότι τα αίματα άναψαν περισσότερο όταν ξάδερφος του νεαρού που ξυλοκοπήθηκε, πήγε να ζητήσει το λόγο στους τσιγγάνους. Τότε δύο από αυτούς του επιτέθηκαν φραστικά και ο ένας του χτύπησε το αυτοκίνητο.

Εν τω μεταξύ όλο το χωριό ήταν ανάστατο μετά το βίαιο ξυλοδαρμό του νεαρού συντοπίτη τους και όταν έγινε και η φασαρία με τον ξάδερφό του κάπου 100 χωριανοί κατηφόρισαν προς τα σπίτια των τσιγγάνων. Εκεί -σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων- οι τσιγγάνοι άρχισαν να τους πετροβολούν και οι κάτοικοι ανταπόδωσαν με πέτρες, βίδες και ό,τι άλλο τους πετούσαν οι τσιγγάνοι ή έβρισκαν τριγύρω. Για να ηρεμήσουν κάπως τα πνεύματα πήγε 3 το πρωί, ενώ ο ξυλοδαρμός που αποτέλεσε την αφορμή για τα επεισόδια έγινε γύρω στις 10.30 το βράδυ. Στην περιοχή όλη σχεδόν τη νύχτα είχαν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις για να ηρεμήσουν τα πράγματα. Χθες μέσα στη μέρα μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν περάσματα από το χωριό.

Πάντως οι κάτοικοι διαμαρτύρονται πως η Αστυνομία και η Εισαγγελία τους έχουν παρατήσει στη μοίρα τους και δεν τους προστατεύουν. Οπως καταγγέλλουν, οι κλεψιές είναι συχνές και οι τσιγγάνοι, μικρά παιδιά και έφηβοι, βρίζουν χυδαία και παρενοχλούν όποιον δουν μπροστά τους. Στο ρεπορτάζ που κάναμε στον Αρι, κάτοικοι καταγγέλλουν ότι έχουν φτάσει στο σημείο να φυλάνε ξάγρυπνοι τη νύχτα τα σπίτια τους, ενώ κάθε μαγαζί, στάβλος ή νέα επένδυση πάει να γίνει στην περιοχή τους διαλύεται και ξεπουλιέται μέσα σε μια νύχτα από τους τσιγγάνους. Οπως μας περιέγραφαν άνθρωποι που ζουν στην περιοχή, τα σπίτια τους και η περιουσία τους λεηλατούνται από τους τσιγγάνους και κανένας δεν αισθάνεται ασφαλής. Λένε μάλιστα ότι οι τσιγγάνοι που κάνουν αυτές τις "δουλειές" είναι συγκεκριμένοι. Φόβος επικρατεί στο χωριό και για έναν επιπλέον λόγο -σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες κατοίκων-, που αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων από τσιγγάνους. Σύμφωνα λοιπόν με τους κατοίκους μαζεύονται κακοποιά στοιχεία, που έχουν συναλλαγές με τους τσιγγάνους και οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα έρθει η ώρα που τα πράγματα θα αγριέψουν και θα ξεφύγουν.

Ν.Κ.  

[Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης, Νικολέττα Κολυβάρη]


NEWSLETTER