Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022 09:01

Μεσσηνία: Σύλληψη 16χρονης για ρευματοκλοπή - 45 περιπτώσεις μέσα στο 2022

Γράφτηκε από την

 

Μια 16χρονη Ρομά συνελήφθη στο Αριοχώρι την περασμένη Δευτέρα γιατί έκλεβε ρεύμα. Η ανήλικη είναι μια από τους συνολικά 45 συλληφθέντες ομόφυλούς της φέτος για ρευματοκλοπή.

Η συλληφθείσα φέρεται ότι κατάφερε με ένα μεταλλικό άγκιστρο και μερικά μέτρα κοινού καλωδίου να φτιάξει μια αυτοσχέδια σύνδεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, για να έχει ρεύμα στο παράπηγμα όπου ζει. Και δεν είναι η… μόνη, καθώς η ρευματοκλοπή από Ρομά (και όχι μόνο) είναι ένα συχνό φαινόμενο και σχεδόν σε κάθε αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμούς του νομού οι αστυνομικοί, μαζί με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, θα εντοπίσουν τουλάχιστον δύο ή τρεις τέτοιες παράνομες συνδέσεις με κολόνες ρεύματος και θα προβούν σε συλλήψεις.

 

9 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΗ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ

Θυμίζουμε ότι σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που έγινε το περασμένο Σάββατο στον καταυλισμό Ρομά “Παναγάκια” στο Ασπρόχωμα συνελήφθησαν 6 άτομα για ρευματοκλοπή, ενώ 3 ακόμα (μαζί με την 16χρονη) συνελήφθησαν σε άλλη εξόρμηση την περασμένη Δευτέρα. Αποκαλυπτικά είναι άλλωστε τα στοιχεία για τις ρευματοκλοπές στο νομό κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων 2018-2020, καθώς στις συνολικά 856 συλλήψεις από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας για κλοπές-διαρρήξεις και απόπειρες, οι 512 ήταν για ρευματοκλοπές.

Οι συχνές επεμβάσεις της Αστυνομίας σε καταυλισμούς Ρομά έφεραν ένα προσωρινό αποτέλεσμα πέρυσι και οι περιπτώσεις ρευματοκλοπής περιορίστηκαν. Έτσι το 2021 στη Μεσσηνία, στο πλαίσιο οργανωμένων αστυνομικών εξορμήσεων σε καταυλισμούς Ρομά, έγιναν 29 συλλήψεις για ρευματοκλοπή. Φέτος, μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, έχουν γίνει για το ίδιο αδίκημα 45 συλλήψεις.   

 

ΣΩΡΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Πάντως όσες εξορμήσεις κι αν γίνονται κάθε μήνα σε καταυλισμούς από συνεργεία της Αστυνομίας και του ΔΕΔΔΗΕ, κανένας δεν τρέφει ελπίδες ότι το φαινόμενο θα εξαλειφθεί, για όσο τουλάχιστον οι Ρομά συνεχίζουν να ζουν σε περιθωριοποιημένους καταυλισμούς, αντιμέτωποι καθημερινά με το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Εν τω μεταξύ αυτοί που συλλαμβάνονται γιατί κλέβουν ρεύμα φτάνουν στη Δικαιοσύνη και στα δικαστήρια εκκρεμεί προς εκδίκαση σωρεία υποθέσεων για ρευματοκλοπή, κυρίως από Ρομά οι οποίοι εγκαθιστούν ολόκληρα κυκλώματα μέσα σε καταυλισμούς κλέβοντας ρεύμα με καλώδια από τις κολόνες μεταφοράς του. Με τα καλώδια που απλώνουν ο κίνδυνος να σκοτωθεί κάποιος άνθρωπος από το ρεύμα είναι μεγάλος, ενώ και στις εξορμήσεις σε καταυλισμούς Ρομά των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ μαζί με την Αστυνομία, υπάλληλοι έχουν ξυλοκοπηθεί άγρια γιατί πήγαν να αποσυνδέσουν το καλώδιο και να κόψουν το ρεύμα που έκλεβαν για να ηλεκτροδοτούνται τα σπίτια ή τα παραπήγματά τους.

 

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πέρυσι το Μάιο μία 41χρονη Ρομά “κεραυνοβολήθηκε” από ρεύμα στον καταυλισμό “Παναγάκια”, στις όχθες του ποταμού Αρι και κατέληξε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία. Η γυναίκα έπαιρνε παράνομα ρεύμα από στύλο του ΔΕΔΔΗΕ για να ηλεκτροδοτεί το παράπηγμα, στο οποίο έμενε με τα ανήλικα παιδιά της. Επιπλέον, με την κλοπή ρεύματος προκαλούνται ζημιές στα δίκτυα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα της τάσης και στην παρεχόμενη ενέργεια προς τους καταναλωτές. Επίσης, κατά καιρούς προκαλούνται ζημιές σε περιουσίες από πυρκαγιές που ξεκινούν εξαιτίας ρευματοκλοπής από κολόνες. Οι… πατέντες ρευματοκλοπής και τα απλωμένα καλώδια στους λογγωμένους αγρούς είναι γνωστό ότι απειλούν όταν καίγονται τη δημόσια ασφάλεια και όποιος πατήσει πάνω στα εκτεθειμένα, δίχως μόνωση σύρματα κινδυνεύει να σκοτωθεί από ηλεκτροπληξία.