Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 18:13

Με ταξί μετέφεραν κοκαΐνη και χασίς - Εξάρθρωση οργάνωσης από την Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Τα φερόμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται ότι καλλιεργούσαν το χασίς που διακινούσαν στο Αγρίνιο, ενώ πωλούσαν και κοκαΐνη, κυρίως το τελευταίο πεντάμηνο, σε περιοχές της Αττικής και της Λακωνίας. Ως εγκέφαλος κατηγορείται ένας 35χρονος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Αττική, ενώ φέρονται ότι εμπλέκονται 23χρονα δίδυμα αδέλφια από την Σκάλα Ευρώτα της γειτονικής Λακωνίας, που, σύμφωνα με τη δικογραφία, είχαν την ευθύνη της διακίνησης των ναρκωτικών στον όμορο νομό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις αστυνομικές έρευνες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων περισσότερα από 10 κιλά χασίς, ενώ τα προσδοκώμενα κέρδη που θα αποκόμιζε η οργάνωση εκτιμάται ότι κυμαίνονται στα 180.000 έως 220.000 ευρώ.

 

ΧΑΣΙΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΠΡΟΣ 7 ΕΥΡΩ ΤΟ ΓΡΑΜ.

Σύμφωνα με τις έρευνες της Αστυνομίας, η καλλιέργεια των φυτών χασίς γινόταν στην Αιτωλοακαρνανία από έναν 68χρονο αγρότη από το Αγρίνιο και η τιμή πώλησης ανά γραμμάριο έφτανε τα 7 ευρώ, ενώ η τιμή της κοκαΐνης κυμαινόταν από 80-100 ευρώ το γραμμάριο. Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις αγοραπωλησίες ναρκωτικών οι κατηγορούμενοι πήγαιναν πάντα οπλισμένοι, ενώ μετά την παραλαβή των ναρκωτικών, χρησιμοποιούσαν ταξί για τη μετάβασή τους στους τόπους απόκρυψης ή στα σπίτια τους, ώστε να αποφύγουν την πιθανότητα να παρακολουθούνται. Κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση της οργάνωσης εκτός από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, συμμετείχαν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων συνελήφθησαν 7 Έλληνες (τα δίδυμα αδέλφια στη Λακωνία, ο αγρότης στο Αγρίνιο και οι υπόλοιποι 4 στην Αττική) ηλικίας από 22 έως 68 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και το -κατά περίπτωση- αδίκημα παράβασης της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών.

 

ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Πιο αναλυτικά, ύστερα από αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και επιστημονικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι 7 κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από πέρυσι το καλοκαίρι και εντονότερα από φέτος τον Ιανουάριο, διακινούσαν χασίς και κοκαΐνη σε περιοχές της Αττικής και της Λακωνίας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ως ηγετικό μέλος κατηγορείται ο 35χρονος επιχειρηματίας από την Αττική.

Οι ποσότητες χασίς προέρχονταν από φυτεία στην Αιτωλοακαρνανία, που καλλιεργούσε ο 68χρονος αγρότης και στη συνέχεια, μέσω των υπόλοιπων φερόμενων ως μελών, “σπρώχνονταν” σε πελάτες στην Αττική και τη Λακωνία.

 

Ο “ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ”

Ως “συνδετικός κρίκος” στη δράση της εγκληματικής ομάδας στους νομούς Αττικής και Λακωνίας φέρεται ένας 24χρονος άεργος κάτοικος Αττικής, που κατηγορείται ότι προμηθευόταν ποσότητες χασίς και κοκαΐνης από τον 35χρονο φερόμενο ως αρχηγό και έναν 49χρονο κατηγορούμενο ως μέλος από την Αττική και στη συνέχεια τις πωλούσε στα υπόλοιπα φερόμενα ως μέλη της ομάδας, κι αυτά με τη σειρά τους τις διακινούσαν σε πελάτες τους.

Επιπρόσθετα, τα κατηγορούμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, φέρονται ότι χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία έτερων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών (“αχυράνθρωπων” - ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

 

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, οι οποίες διενεργήθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης, στα σπίτια και λοιπούς χώρους των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Ποσότητες χασίς, συνολικού βάρους 10.753,8 γραμμαρίων,
  • ποσότητες κοκαΐνης, συνολικού βάρους 9,7 γραμμαρίων,
  • μικροποσότητα κατεργασμένου χασίς, τύπου σοκολάτα,   
  • κουτί που περιείχε σπόρους χασίς, συνολικού βάρους 1.059 γραμμαρίων,
  • 15 σπόροι χασίς,
  • 5 μαχαίρια,
  • 70 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
  • 67 κροτίδες,
  • 1 αλεξίσφαιρο γιλέκο,
  • 1 ράβδος,
  • 1 δυναμίτιδα μετά θρυαλλίδας,
  • 7 καπνογόνα,
  • 1 φωτοβολίδα,
  • 6 ζυγαριές ακριβείας,
  • 10 κινητά τηλέφωνα,
  • το χρηματικό ποσό των 1.805 ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.