Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 07:47

Ονόματα, φωτογραφίες και βίντεο έδωσε η ΕΛ.ΑΣ.: Οι ληστές του Διστόμου χτύπησαν και στο Δώριο

Ονόματα, φωτογραφίες και βίντεο έδωσε η ΕΛ.ΑΣ.: Οι ληστές  του Διστόμου χτύπησαν  και στο Δώριο

Ο Γιώργος Πετρακάκος, που καταζητείται, και πιθανά ο Σπύρος Χριστοδούλου ή ο Γρηγόρης Τσιρώνης λήστεψαν -σύμφωνα με την Αστυνομία- την Τράπεζα Πειραιώς στο Δώριο στις 21 Μαρτίου του 2014.

Χθες η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τόσο τα στοιχεία των δραστών όσο και φωτογραφίες από το βίντεο που έγραψαν οι κάμερες ασφαλείας της τράπεζας στο Δώριο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι γνωστοί ως “ληστές του Διστόμου” Σπύρος Χριστοδούλου και Γρηγόρης Τσιρώνης συνελήφθησαν στις 29 Μαΐου σε κρησφύγετο στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς του Νομού Μαγνησίας, από άνδρες των ΕΚΑΜ, ενώ ο τρίτος ληστής που ήταν μέσα στο σπίτι αυτοκτόνησε μόλις αντιλήφθηκε την Αστυνομία.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ψηλός με την αλογοουρά που εμφανίζεται στο βίντεο της κάμερας ασφαλείας είναι ο καταζητούμενος Γιώργος Πετρακάκος, ενώ γίνεται προσπάθεια να αναγνωριστεί και ο άλλος ληστής. Ο Γιώργος Πετρακάκος, όπως αναφέρουν οι αστυνομικές αρχές, είναι συνεργάτης του φυλακισμένου τρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη και της καταζητούμενης συντρόφου του από την Καλαμάτα, Πόλας Ρούπα. Οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο οι ληστές που συνελήφθησαν να εμπλέκονται και σε τρομοκρατικές επιθέσεις της ομάδας “Επαναστατικός Αγώνας”.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία αφορούν τους:

• Χριστοδούλου Σπυρίδωνα του Αθανασίου και της Βενετίας, προσωρινά κρατούμενο σε Κατάστημα Κράτησης.

• Τσιρώνη Γρηγόριο του Γεωργίου και της Σταματίνας, προσωρινά κρατούμενο σε Κατάστημα Κράτησης.

Επίσης στη δημοσιότητα δίνονται και τα στοιχεία ταυτότητας του καταζητούμενου Πετρακάκου Γεωργίου, αγνώστου πατρός και της Γεωργίας.

Σε βάρος των τριών παραπάνω δραστών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη:

α) Για τα εξής κακουργήματα: Ληστεία από κοινού, κατά συρροή, από δράστες ενεργήσαντες με καλυμμένα χαρακτηριστικά και φέροντες πολεμικό τυφέκιο και μη. Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατ’ εξακολούθηση από δράστες ενωθέντες για την τέλεση κλοπών και ληστειών και ενεργούντες κατ’ επάγγελμα. Διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και οπλοφορίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση.

Και β) για τα εξής πλημμελήματα: Παράνομη οπλοφορία - παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών από κοινού κατά συρροή. Πλαστογραφία με χρήση και μη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Αρπαγή από κοινού κατά συρροή. Διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με φωτιά από κοινού κατ’ εξακολούθηση, τελεσμένης και σε απόπειρα. Συμμορίας. Ψευδής ανωμοτί κατάθεση. Κατασκευή πλαστών Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση στοιχείων, σύμφωνα με την σχετική εισαγγελική διάταξη, έχει χρονική διάρκεια 6 μηνών. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά, να επικοινωνήσει στους τηλεφωνικούς αριθμούς 1014 και 10414 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας. Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επίσης στη δημοσιότητα δίνονται και φωτογραφίες των δραστών, όπως αυτοί απεικονίζονται από την καταγραφή κλειστού κυκλώματος καμερών ασφαλείας των τραπεζικών καταστημάτων όπου διαπράχθηκαν οι ληστείες. Μεταξύ αυτών, και στο κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Καλαντζάκου 6, στο Δώριο Μεσσηνίας, την 21-3-2014.

Η ΛΗΣΤΕΙΑ

Σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ της “Ε”:

«Την "αγαπημένη" τράπεζα των ληστών, την Αγροτική Δωρίου, νυν Πειραιώς, "χτύπησαν" χθες 4 ένοπλοι ληστές αρπάζοντας άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό - κάτω από 20.000 ευρώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Στην συγκεκριμένη τράπεζα είναι τέταρτη φορά που γίνεται ληστεία τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, περίπου στη 1.30 το μεσημέρι ένας ψηλός και ένας πιο κοντός άνδρας κρατώντας όπλα στα χέρια με περούκες και γυαλιά ηλίου, εισέβαλαν στην τράπεζα και φωνάζοντας "ληστεία" ακινητοποίησαν τους 3 υπαλλήλους (2 γυναίκες και 1 άνδρα), τον διευθυντή και δύο πελάτες που ήταν στο κατάστημα -έναν άνδρα και μια γυναίκα-, αρπάζοντας μέσα σε λίγα λεπτά όσα χρήματα βρήκαν στο ταμείο, αφού το χρηματοκιβώτιο έχει χρονοκαθυστέρηση.

Στη συνέχεια πήραν για ανθρώπινη ασπίδα τον διευθυντή και μια υπάλληλο, βγήκαν από την τράπεζα, μπήκαν σ' ένα μπλε FIAT όπου τους περίμεναν δύο συνεργοί τους και τράπηκαν σε φυγή. Μετά από λίγα λεπτά έφτασε στην περιοχή η Αστυνομία, ενώ σε λίγη ώρα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων από την υπόλοιπη Μεσσηνία, με τη συνδρομή από αέρος και του ελικοπτέρου της Αστυνομίας, προκειμένου να τους εντοπίσουν.

Στην περιοχή ήταν και ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας ταξίαρχος Βασίλης Γεωργακόπουλος.

Το αυτοκίνητο βρέθηκε καμένο γύρω στις 5.30 το απόγευμα σε αγροτικό δρόμο μεταξύ Δωρίου - Κόκλας.

Στην τράπεζα αρχικά μπήκε ένας ψηλός άνδρας που ήταν εμφανές ότι φορούσε περούκα στο κεφάλι. Επίσης φορούσε γυαλιά ηλίου και μια φόρμα εργασίας γεμάτη με μπογιές, ενώ σε δευτερόλεπτα πίσω τους ακολούθησε ένας ακόμη άνδρας, πιο κοντός με ανάλογη αμφίεση. Οπως μάλιστα μας είπε αυτόπτης μάρτυρας, από τους πελάτες που ήταν μέσα στην τράπεζα, ο ψηλός κρατούσε στα χέρια του μάλλον ένα 50ευρο για να δείχνει σαν πελάτης. Στην αρχή δεν είπε τίποτα και μόλις μπήκε και ο δεύτερος ληστής τότε τράβηξαν πιστόλι ο ένας και μακρύκαννη καραμπίνα ο άλλος, φωνάζοντας "ληστεία". Ο ψηλός κατευθύνθηκε προς τα ταμεία ζητώντας από τους υπαλλήλους να καθίσουν στις καρέκλες του κοινού, και ο δεύτερος στράφηκε προς τον διευθυντή από τον οποίο ζητούσε επίμονα να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο - με τον διευθυντή ωστόσο να του εξηγεί ότι δεν μπορεί γιατί έχει χρονοκαθυστέρηση.

Εν τω μεταξύ την ώρα της ληστείας μια ακόμη πελάτισσα προσπάθησε να μπει στην τράπεζα, και ενώ βρισκόταν ανάμεσα στις πόρτες ασφαλείας αντιλήφθηκε ότι γινόταν ληστεία και γύρισε προς τα πίσω. Τότε οι ληστές άρχισαν να βιάζονται ακόμη περισσότερο, και λέγοντας μεταξύ τους ότι πλέον έχουν γίνει αντιληπτοί, έβαλαν τα χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο σε ένα σακ-βουαγιάζ και παίρνοντας για ανθρώπινη ασπίδα τον διευθυντή ο ένας και μια υπάλληλο ο άλλος, βγήκαν από την τράπεζα. Βγαίνοντας έξω από το κατάστημα και βλέποντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιβιβάστηκαν σε ένα μπλε ΙΧ, μάρκας FIAT, στο οποίο επέβαιναν δύο συνεργοί τους και είχε κατεύθυνση την πλατεία του χωριού προς την έξοδό του, και τράπηκαν σε φυγή.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που υπάρχουν οι δύο ληστές μιλούσαν καλά ελληνικά ενώ είχαν και ενδοσυνεννόηση με τους συνεργούς τους οι οποίοι δεν είχαν παρκάρει έξω από την τράπεζα.

Ενας από τους πελάτες της τράπεζας που αντιμετώπισε το όλο συμβάν με αρκετή ψυχραιμία, μας είπε ότι περίμενε τη σειρά του στο ταμείο και κοιτούσε προς την είσοδο της τράπεζας όταν είδε τον ψηλό να μπαίνει και παραξενεύτηκε για την περούκα που φορούσε. Πριν προλάβει να κάνει δεύτερη σκέψη ότι κάτι δεν πάει καλά, εμφανίστηκε και το δεύτερο άτομο και τότε άρχισαν και οι δύο να φωνάζουν "ληστεία". Ολα έγιναν στα γρήγορα, με βιαστικές κινήσεις, ενώ όταν προσπάθησε να μπει μια ακόμη πελάτισσα στην τράπεζα η οποία είδε τι γίνεται και γύρισε πίσω, τότε άρχισαν να λένε μεταξύ τους ότι έχουν γίνει αντιληπτοί και πρέπει να φύγουν.

Ενας ακόμη αυτόπτης μάρτυρας έξω από την τράπεζα, που καθόταν σε διπλανό καφενείο, μας είπε πως είδε τον ψηλό να μπαίνει στην τράπεζα και κατάλαβε ότι φορούσε περούκα. Αυτό του φάνηκε παράξενο και άρχισε να προβληματίζεται, όταν μάλιστα άκουσε την γυναίκα που δεν πρόλαβε να μπει στην τράπεζα να φωνάζει ότι γίνεται ληστεία,  ειδοποίησαν την Αστυνομία. Μετά από λίγο ένα μπλε αυτοκίνητο έφτασε έξω από την τράπεζα και είδε τους δύο ληστές να μπαίνουν μέσα σε αυτό όπως και δύο ακόμη άτομα να είναι μέσα στο αυτοκίνητο. Προηγουμένως είχε δει τους ληστές να βγάζουν τον διευθυντή και μια υπάλληλο από την τράπεζα κρατώντας τα όπλα στα χέρια τους.

Από εκεί και πέρα μετά από λίγη ώρα έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή που άρχισαν να την χτενίζουν και να στήνουν μπλόκα ελέγχου σε διάφορα σημεία».