Παρασκευή, 19 Μαϊος 2017 17:21

Δίκη 5 νεαρών για 70 κλοπές σε Καλαμάτα και Ασπρόχωμα

Δίκη 5 νεαρών για 70 κλοπές σε Καλαμάτα και Ασπρόχωμα

Ξεκίνησε χθες στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη πέντε νεαρών Καλαματιανών, ηλικίας από 18 έως και 30 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για 70 διαρρήξεις - κλοπές σε καταστήματα της Καλαμάτας και τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα, ενώ είχαν αρπάξει 3 μοτοσυκλέτες και ένα ακόμα μηχανάκι.

Οι νεαροί κατηγορούμενοι (με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά) φέρονται ότι από πέρυσι στις αρχές Δεκεμβρίου έως και φέτος στις αρχές Φεβρουαρίου, είχαν σαρώσει στο πέρασμά τους πλήθος από ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα κ.ά.) με τη συνολική αξία των κλοπιμαίων να ξεπερνάει τα 2.500 ευρώ - ενώ μαζί με τα μετρητά που είχαν κλέψει το ποσό ξεπερνά τις 6.500 ευρώ. Μεταξύ των κατηγορούμενων είναι και δύο αδέρφια 23 και 28 ετών, και ο ένας από αυτούς είχε πάρει άδεια από τις φυλακές Αυλώνα (μπαινοβγαίνει στις φυλακές από τα 12 του) πέρυσι το Νοέμβριο και δεν επέστρεψε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεαροί με οδηγίες από το Διαδίκτυο είχαν μάθει έναν τρόπο και άνοιγαν τις πόρτες των καταστημάτων χωρίς να τις σπάνε. Την επομένη, οι ιδιοκτήτες πήγαιναν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους και έβρισκαν την πόρτα ορθάνοιχτη.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

Αστυνομικός της Ασφάλειας Καλαμάτας κατέθεσε χθες ότι εκείνη την περίοδο γίνονταν πάρα πολλές κλοπές. Οι δράστες συνήθιζαν να παραβιάζουν το παράθυρο ή την πόρτα, με προτίμηση σε καταστήματα του κέντρου: ζαχαροπλαστεία, καφέ, ψιλικατζίδικα, ένα ραφείο, τίποτα δεν άφηναν στο πέρασμά τους. Οι αστυνομικοί επέλεγαν λοιπόν πιθανούς στόχους, τους οποίους παρακολουθούσαν τις νύχτες. Πέρυσι στις 4 Δεκεμβρίου η ομάδα των νεαρών "χτύπησε" αρχικά μαγαζί με υδραυλικά στη Νέδοντος, όπου οι αστυνομικοί πήγαν και βρήκαν την πόρτα ανοιχτή και τους δράστες εξαφανισμένους. Λίγο μετά όμως, λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα, δέχτηκαν σήμα ότι 2 άτομα με κουκούλες προσπαθούν να διαρρήξουν μαγαζί στην στοά Καλλικούνη. Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ που έτρεξαν στο σημείο πρόλαβαν να τσακώσουν τον 18χρονο, ο οποίος στην προσπάθειά του να ξεφύγει πέταξε ένα καλέμι. Σε σωματική έρευνα οι αστυνομικοί βρήκαν μια λάμα πριονιού μέσα στο παντελόνι του. Τις πρώτες ώρες που προσήχθη στην Ασφάλεια, δεν αποκάλυπτε τους συνεργούς του· προσπάθησε μάλιστα να τους δώσει χρόνο για να κρυφτούν, μπερδεύοντας τους αστυνομικούς και στέλνοντάς τους να ψάχνουν για ανύπαρκτα πρόσωπα. 

 

«ΕΣΠΑΣΕ» ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Τελικά, ο νεαρός "έσπασε" και αποκάλυψε ότι εκείνο το βράδυ είχαν διαπράξει 3 κλοπές και απόπειρες (η μια από αυτές στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα, όπου χτύπησε ο συναγερμός και έφυγαν), με τον έναν από τους δύο αδελφούς - ο οποίος είχε βγει με άδεια από τις φυλακές Αυλώνα και δεν επέστρεψε. Τον πρώτο καιρό, είπε στους αστυνομικούς, έκρυβε τον συγκατηγορούμενό του στο σπίτι του, αλλά θα επέστρεφε η μητέρα του και έτσι νοίκιασε στο δικό του όνομα ένα δωμάτιο σε ενοικιαζόμενα. Εκεί -είπε χθες ο αστυνομικός- έμεναν μαζί τα δύο αδέλφια και βρέθηκαν μέσα και κλοπιμαία. Αυτό ωστόσο που προξενεί εντύπωση, είναι πως παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο 18χρονος είχε εξασκηθεί να ανοίγει πόρτες, χωρίς να τις σπάζει. Ο μάρτυρας αστυνομικός κατέθεσε ότι σε ένα κλεμμένο κινητό τηλέφωνο το οποίο χρησιμοποιούσε, είχε κατεβάσει μια εφαρμογή από το Ιντερνετ με οδηγίες για το πώς ανοίγεις με καλέμι ή λοστό την κλειδαριά μιας πόρτας, χωρίς να σπάσει.

 

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 2 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, μαζί και ένας 17χρονος ανήλικος, συνελήφθησαν δύο μήνες μετά. Οπως είπε ο αστυνομικός, τα δύο αδέλφια μαζί με τον ανήλικο -ο οποίος δεν κάθισε χθες μαζί τους στο εδώλιο αλλά θα δικαστεί στο Ανηλίκων, έναν ακόμη 25χρονο και έναν 30χρονο (επίσης κατηγορούμενοι στη δίκη), συνέχισαν τις κλοπές. Το τέλος της δράσης τους ήρθε στις 5 του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν προσήχθησαν στην Ασφάλεια ο ανήλικος και ο 25χρονος, οι οποίοι μαζί με τον 30χρονο φέρονται ως οι τσιλιαδόροι της παρέας. Ο τελευταίος μάλιστα (ο 30χρονος), όταν οι αστυνομικοί βρήκαν πέρυσι το Δεκέμβριο τα κλοπιμαία στα ενοικιαζόμενα και τα δύο αδέλφια βρέθηκαν... άστεγα, φέρεται να ήταν ο άνθρωπος που νοίκιασε για λογαριασμό τους ένα μικρό διαμέρισμα. Οσο για τα δύο αδέλφια, για να ξεφύγουν και να μην τους πιάσουν οι αστυνομικοί, έφυγαν και από το διαμέρισμα και βρήκαν καταφύγιο στο στάβλο του 30χρονου, όπου και τους συνέλαβαν. 

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης.

Ν.Κ.