Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019 09:48

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε σεμινάριο δικαστών στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε σεμινάριο δικαστών στην Καλαμάτα

Διήμερο σεμινάριο με τη συμμετοχή 27 δικαστών και εισαγγελέων όλων των βαθμίδων θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο-Οξυγόνο", στην Καλαμάτα.

Στις εργασίες του σεμιναρίου αναμένεται να συμμετάσχει και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία θα επισκεφθεί την πόλη πιθανότατα την Τρίτη. Η πρωτοβουλία άλλωστε γι' αυτά τα σεμινάρια είναι της εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου, η οποία σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ εγκαινίασαν τις προηγούμενες ημέρες στον Βόλο και τη Λάρισα ένα πρόγραμμα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης εισαγγελέων και δικαστών όλης της χώρας σε θέματα εξαρτήσεων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση των λειτουργών της δικαιοσύνης γύρω από το σύνθετο θέμα της εξάρτησης, το οποίο συνδέεται με σημαντικό αριθμό εκδικαζόμενων υποθέσεων. Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, αναμένεται να διευκολύνει την εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου για εναλλακτικά της φυλάκισης μέτρα σε εξαρτημένους χρήστες, ενισχύοντας τις δυνατότητες απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στο πλαίσιο του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης.

Η αναπληρώτρια υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” Ιωάννα Τσουράπα μιλώντας στην “Ε” είπε ότι δόθηκε προτεραιότητα στην Καλαμάτα επειδή όλες οι δομές του προγράμματος είναι εδώ και είναι σημαντικό οι δικαστές και οι εισαγγελείς στα δικαστήρια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας να γνωρίζουν τι υπηρεσίες υπάρχουν στην πόλη και πώς μπορούν να τις αξιοποιήσουν. Οπως σημαντικό είναι "να γνωρίζουν πώς γίνεται η παρέμβαση, για να έχουν καθαρή εικόνα τι δυνατότητα δίνουν στον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους", ανέφερε ειδικότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα ώστε ένας εξαρτημένος χρήστης αντί να οδηγηθεί στη φυλακή να παρακολουθήσει εναλλακτικά πρόγραμμα απεξάρτησης έχοντας πάρει από το δικαστήριο αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του. Μέσα, λοιπόν, από αυτή την πρωτοβουλία, εξηγεί η κ. Τσουράπα, οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί έρχονται σε επαφή με τους ανθρώπους του προγράμματος, γνωρίζουν τις διαδικασίες και τα στάδια για την ένταξη και τη θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων από τα ναρκωτικά, αλλά και τις υποχρεώσεις που έχουν οι χρήστες για την παρακολούθησή του. Ετσι, οι δικαστές αποκτούν μια σαφή εικόνα για τα προγράμματα απεξάρτησης και την αποτελεσματικότητά τους και πώς μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις υπηρεσίες στην άσκηση του έργου τους.

Καταλήγοντας, η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο-Οξυγόνο" μας ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα και μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα ακολουθήσουν σεμινάρια σε όλες τις περιοχές όπου λειτουργούν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Μάλιστα, την Τετάρτη και Πέμπτη, μετά δηλαδή τη διεξαγωγή του σεμιναρίου στην Καλαμάτα, ακολουθεί η Πάτρα.

 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα σε συνεργασία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του ΚΕΘΕΑ προβλέπει τη διεξαγωγή διήμερων σεμιναρίων σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας με την ακόλουθη θεματολογία:

- Διάγνωση της εξάρτησης και προφίλ των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες.

- Σχέση χρήσης και παραβατικότητας και τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και ως προς τα δύο αυτά κριτήρια.

- Το μοντέλο θεραπείας, οι αρχές και το πλαίσιο λειτουργίας των προγραμμάτων απεξάρτησης στην κοινωνία και τις φυλακές.

- Ζητήματα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης των απεξαρτημένων.

- Ο ρόλος της οικογένειας στη διαδικασία απεξάρτησης.

- Θεραπευτικές παρεμβάσεις για ειδικούς πληθυσμούς, όπως ανηλίκους, άτομα με διπλή διάγνωση (συνύπαρξη εξάρτησης και ψυχιατρικής διαταραχής), πρόσφυγες και μετανάστες.

- Η εξάρτηση από το αλκοόλ, η παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια και τα προγράμματα για την αντιμετώπισή τους.

Σημαντικό συστατικό των σεμιναρίων και καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία τους είναι οι επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν εκ παραλλήλου σε μονάδες του ΚΕΘΕΑ. Εκεί εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας και να συζητήσουν με το προσωπικό και τα θεραπευόμενα μέλη. Στην Καλαμάτα αυτό θα γίνει τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου στις εγκαταστάσεις της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο-Οξυγόνο" στη Σπερχογεία.

Ν.Κ.


NEWSLETTER