Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 09:56

Αθώωση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Καλαμάτας για τον γαστρεντερολόγο

Γράφτηκε από την

 

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας κάθισε χθες σύσσωμο παλαιότερο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Μεσσηνίας.

Ο διοικητής Γ. Μπέζος και 11 μέλη δύο Δ.Σ. κατηγορήθηκαν για παράβαση καθήκοντος και αθωώθηκαν ομόφωνα. Η κατηγορία αφορούσε στην καταγγελία ιδιώτη γαστρεντερολόγου ότι παράτυπα φώναζαν τον ίδιο και συναδέλφους του ιδιώτες ιατρούς για την ενδοσκόπηση επειγόντων περιστατικών τη χρονική περίοδο από 30 Σεπτεμβρίου 2013 έως και τον Οκτώβριο 2015, που το Νοσοκομείο Καλαμάτας στερείτο της ειδικότητας του γαστρεντερολόγου.

Ο καταγγέλλων δούλεψε και ο ίδιος στο νοσοκομείο ως γαστρεντερολόγος, αλλά παραιτήθηκε. Στην καταγγελία του επικαλείτο εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς θα έπρεπε να μεταφέρονται στο πλησιέστερο νοσοκομείο, γιατί η νομοθεσία δεν επιτρέπει σε ιδιώτες ιατρούς να διενεργούν ιατρικές πράξεις σε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα και να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό του, για να κάνουν διαγνωστικές ενδοσκοπήσεις (κολονοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις κ.λπ.).   

Πάντως, και η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων και έθιξε ότι υπάρχουν ασάφειες με την εγκύκλιο σε ό,τι αφορά τις διακομιδές. Οσο για τον εξοπλισμό, θα ήταν αδύνατον ο κάθε ιδιώτης να μεταφέρει τον δικό του, γιατί θα... χρειαζόταν εταιρεία μεταφορών. Ο νομικός σύμβουλος του νοσοκομείου Χρήστος Αρχοντής διευκρίνισε άλλωστε ότι το νοσοκομείο διέθετε τον εξοπλισμό (οπότε αποδυναμώνεται η απαίτηση διακομιδής) για τέτοιου είδους επεμβάσεις και φρόντισε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας να συνεννοηθεί με τους ιδιώτες γαστρεντερολόγους που ήθελαν, για να τους καλεί στα επείγοντα περιστατικά. 

Εν τω μεταξύ, το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Μεσσηνίας δεν είχε αρμοδιότητα για να πάρει κι ούτε πήρε μια τέτοια απόφαση για να καλούνται στο νοσοκομείο ιδιώτες ιατροί, προκειμένου να διενεργούν τις επείγουσες ενδοσκοπήσεις, οπότε δεν μπορούσε και να σταθεί η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για τα μέλη του.

 

ΕΓΙΝΕ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Μέσα από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ακόμη πως στη διάρκεια των δύο χρόνων έγιναν προσπάθειες για την πρόσληψη επικουρικών γαστρεντερολόγων, αλλά δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τους ίδιους τους ιατρούς. Παράλληλα, ήταν η περίοδος εκείνη κατά την οποία είχαν παγώσει οι διορισμοί σε νοσοκομεία, λόγω μνημονιακής δέσμευσης, ενώ με την πρόσληψη τον Οκτώβριο 2015 δύο επικουρικών γαστρεντερολόγων, σταμάτησαν να καλούν τους ιδιώτες στο νοσοκομείο. Ομως, ήδη από τις 3 Απριλίου 2014, όταν ανέλαβε νέος διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, πάρθηκε απόφαση ώστε χειρουργός εκπαιδευμένος στη Σουηδία να υπογράψει σύμβαση, για να κάνει τις ενδοσκοπήσεις. Ιδιώτης γαστρεντερολόγος, καθώς και χειρουργός επιμελητής Α’ του νοσοκομείου, κατέθεσαν ότι οι ασθενείς είτε επέλεγαν οι ίδιοι ποιον ιατρό γαστρεντερολόγο επιθυμούν, είτε καλούσαν από τη λίστα οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας τον ιατρό ο οποίος ήταν διατεθειμένος να αφήσει το προσωπικό του ιατρείο ή να ξεσηκωθεί στη 1 ή τις 3 το πρωί και να πάει εκεί. Οι μάρτυρες ξεκαθάρισαν επίσης ότι αφορούσε επείγοντα περιστατικά, που μια διακομιδή θα μπορούσε να ενέχει κίνδυνο για τη ζωή τους.

Σε ό,τι αφορούσε την αμοιβή των ιδιωτών, η διοίκηση του νοσοκομείου είχε φροντίσει ώστε οι συγγενείς των ασθενών αφού καταθέσουν στο λογιστήριο τα παραστατικά αμοιβής του γαστρεντερολόγου που ανέλαβε, να πληρώνονται τα χρήματα από τη νοσηλευτική μονάδα.

Ν.Κ.