Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2013 11:03

Παρουσία της προέδρου του Αρείου Πάγου η πίτα του Δικηγορικού Συλλόγου: Εμπέδωση αισθήματος δικαίου και άμεση απονομή δικαιοσύνης

Γράφτηκε από την

Η ανάγκη για εμπέδωση του αισθήματος δικαίου και η απονομή αποτελεσματικής και άμεσης Δικαιοσύνης επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων κατά την εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, που έγινε χθες παρουσία της Μεσσήνιας προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από δικηγόρους και δικαστικούς εντευκτήριο του Δικηγορικού Συλλόγου, στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου. 

Τυχερή στάθηκε η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία Κωλέττη, στο κομμάτι της οποίας βρέθηκε το φλουρί, το οποίο αντιστοιχούσε σε μια λίρα. 

Παρέστησαν μεταξύ άλλων οι αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κονταξής και Γεώργιος Μπόμπολης, οι αεροπαγίτες Β. Λαμπρόπουλος και Κων. Φράγκος, εφέτες, δικαστές και εισαγγελείς. Επίσης, παρέστησαν δήμαρχοι του νομού, εκπρόσωποι φορέων και αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος ευλόγησε την πίτα του συλλόγου, μίλησε για την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση και τη συνδημιουργία που έχουν ανάγκη όλοι οι πολίτες αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είπε πως κανένας δεν πρέπει να απογοητεύεται και να χάνει την ελπίδα του κι εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον.

Κατά το χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας την ανάγκη για εξ αρχής εξέταση του δικαιικού μας συστήματος και την προσαρμογή του στις σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Επίσης, μεταξύ άλλων επεσήμανε τις δυσκολίες των πολιτών να ανταποκριθούν στα αυξημένα τέλη και παράβολα, με συνέπεια η Δικαιοσύνη να γίνεται σταδιακά απλησίαστη για το μέσο πολίτη. 

Οσον αφορά στην απονομή της Δικαιοσύνης, μίλησε για καθυστέρηση που "αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας, όμως παρατήρησε ότι: "... η απόδοση ευθυνών στους δικαστικούς λειτουργούς για την καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων είναι πολλές φορές ατεκμηρίωτη και άδικη". Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του επεσήμανε: "Η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των πολιτών" τονίζοντας ότι πρέπει να κρατηθεί "ολόρθια".

Η κ. Ασημακοπούλου εξέφρασε τη συγκίνησή της κατά την παρουσία της στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, μέλος του οποίου ήταν ο πατέρας της και άλλα αγαπητά της πρόσωπα. Μεταξύ άλλων είπε πως πιστεύει ότι "οι δικηγόροι μπορούν να συμβάλλουν στην εμπέδωση του περί δικαίου αισθήματος", πράγμα που -όπως εξήγησε- "είναι απαραίτητο σε κάθε εποχή, και πολύ περισσότερο τη σημερινή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες". Χαρακτηριστικά δε ανέφερε πως: "Η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη για όλους. Καταφέραμε όμως όλοι μαζί και με κόπο να υπερασπιστούμε το κύρος της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη σίγουρα είναι καταφύγιο και να είστε σίγουροι ότι οι δικαστές κάνουν το καθήκον τους". 

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Τσαπόγας και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.