Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 11:03

4 χρόνια σε Φιλιατρινό για υπεξαίρεση 144.000 ευρώ

Γράφτηκε από την

Ενοχος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Φιλιατρινός που κατηγορείτο για την υπεξαίρεση 144.000 ευρώ από το ταμείο της ομόρρυθμης εταιρείας στην οποία ήταν μέτοχος και διαχειριστής, και καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση. Η απόφαση ενοχής του πάρθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ ομόφωνα του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, και αφέθηκε ελεύθερος καθώς το δικαστήριο δέχτηκε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη. 

 

Ο κατηγορούμενος είχε το 50% εταιρείας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος (η εταιρεία βρίσκεται υπό εκκαθάριση από τον Αύγουστο του 2005) κι όταν ο συνέταιρός του πέθανε ξαφνικά το  Μάρτιο του 2005 οι κληρονόμοι του έβαλαν λογιστή για να ελέγξει το ταμείο της εταιρείας. Από τον έλεγχο βρέθηκε ένα έλλειμμα 144.000 ευρώ, το οποίο ο κατηγορούμενος δικαιολόγησε στην απολογία του λέγοντας ότι ήταν λογιστικό. Και ισχυρίστηκε πως τα προηγούμενα χρόνια τόσο αυτός όσο και ο συνέταιρός του έπαιρναν έναντι από το ταμείο χωρίς να το περνούν στα βιβλία. Επιπλέον οι κληρονόμοι του συνεταίρου του υποστήριζαν στην μήνυσή τους -και κατέθεσαν χθες στο δικαστήριο- πως ο κατηγορούμενος πουλούσε 14 ευρώ ακριβότερα το σκυρόδεμα, από την τιμή που χρέωνε στα τιμολόγια. Με αποτέλεσμα -σύμφωνα πάντα με τους μηνυτές- να τους αποκρύψει έσοδα 533.690 ευρώ. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, η υποτιμολόγηση των υλικών ήταν μια τακτική που ακολουθούσαν οι δύο συνέταιροι. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η υπερασπίστρια του κατηγορουμένου Δέσποινα Τσιλιβαράκη, η εταιρεία διατηρούσε διπλά βιβλία. 

Πάντως, ο κατηγορούμενος δεν καταδικάστηκε για το ποσό των 533.690 ευρώ, καθώς όπως είπε και η εισαγγελέας Δέσποινα Σιδηροπούλου στην αγόρευσή της, το ποσό είναι υποθετικό και εξωφρενικά υψηλό για να το έχει καταχραστεί ο κατηγορούμενος. Και πρότεινε την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών αφού από στοιχεία που προσκομίστηκαν από την υπεράσπιση, η εταιρεία παρουσίαζε ζημιογόνους ισολογισμούς από το 2001. Επιπλέον -είπε η εισαγγελέας- δεν υπήρχε στη δικογραφία λογιστική πραγματογνωμοσύνη που να βεβαιώνει ότι το ποσό αυτό ανταποκρίνεται στα κέρδη της εταιρείας.

Ν.Κ.