Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 08:10

Καλαμάτα: Δίκη για τον θάνατο του Κώστα Θεοδωρακάκη - Με «μαύρη μπαρούτη» γεμισμένη η φονική σαΐτα

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Δίκη για τον θάνατο του Κώστα Θεοδωρακάκη - Με «μαύρη μπαρούτη» γεμισμένη η φονική σαΐτα

Με μια απαγορευμένη όσο και φονική εκρηκτική ύλη, τη μαύρη μπαρούτη, ήταν γεμισμένη η σαΐτα που αφαίρεσε τη ζωή του 54χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη στον σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας, ανήμερα το Πάσχα του 2019.

Αυτό προκύπτει από την πραγματογνωμοσύνη που περιέχεται στη δικογραφία για την υπόθεση, η οποία ξεκίνησε να εκδικάζεται χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας και διεκόπη λόγω ωραρίου για να συνεχιστεί στις 30 αυτού του μήνα.

Θυμίζουμε ότι κατηγορούμενοι στη δίκη είναι 6 σαϊτολόγοι, ο αντιδήμαρχος (τότε δημοτικός σύμβουλος) Νίκος Μπασακίδης, και μετά από συμπληρωματική δικογραφία και απόφαση συνεκδίκασης των δύο δικογραφιών, ο τέως δήμαρχος Καλαμάτας και νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο τότε πρόεδρος της “Φάρις” Γιάννης Δούζης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαϊτομάχων Καλαμάτας εκείνη την περίοδο. Ουδείς εκ των κατηγορουμένων αποδέχεται ενοχή για ελλιπή λήψη μέτρων, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θανατηφόρο τραυματισμό του Κ. Θεοδωρακάκη ενώ κάλυπτε σε απευθείας σύνδεση τον σαϊτοπόλεμο.

 

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑ

Ο Κώστας Θεοδωρακάκης, όπως περιγράφηκε στο δικαστήριο, καθόταν πίσω ακριβώς από το κιγκλίδωμα με το πλαστικό πλέγμα περίπου ενός μέτρου που οριοθετούσε το χώρο όπου έριχναν τις σαΐτες, στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα. Η υπεράσπιση και μάρτυρας ο οποίος διατέλεσε ταμίας του Συλλόγου Σαϊτομάχων προσπάθησαν με τη χρήση φωτογραφιών να αποδείξουν στο δικαστήριο πως όταν ο εκλιπών βλήθηκε από τη φονική σαΐτα βρισκόταν εντός της “νεκρής ζώνης”. Μιας “ζώνης” που λειτουργούσε ως φράγμα ασφαλείας για τους θεατές οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με την υπεράσπιση και τον μάρτυρα, βρίσκονταν 15 μέτρα πιο μακριά, πίσω από το κιγκλίδωμα, τη “νεκρή ζώνη” και από μια κορδέλα που είχε τοποθετηθεί στη νησίδα της Αρτέμιδος.

Στον αντίποδα, η πολιτική αγωγή εστίασε εξαρχής στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας από πλευράς διοργανωτών και χαρακτήρισε τον σαϊτοπόλεμο “ένα άκρως επικίνδυνο σόου”, που κακώς διοργανωνόταν στην καρδιά της πόλης, αντί για τα γήπεδα του Κορδία όπου  υπήρχε ασφάλεια για τους θεατές.

 

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕ ΤΟ ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟ

Μάρτυρας, συγγενής του εκλιπόντα, ο οποίος κατέθεσε χθες (ο ένας από τους δύο πριν διακόψει το δικαστήριο) και είδε τον Κώστα Θεοδωρακάκη να πέφτει χτυπημένος από την σαΐτα, ενώ αυτός παρακολουθούσε τον σαϊτοπόλεμο από το μπαλκόνι του επαγγελματικού γραφείου του εικονολήπτη, κατονόμασε ως υπεύθυνο για τις τυχόν ελλείψεις σε μέτρα ασφάλειας το Δήμο Καλαμάτας. Οπως ανέφερε, ο δήμος προσκαλούσε τον κόσμο στον σαϊτοπόλεμο και τον διαφήμιζε, ενώ δόθηκε σχετική συνέντευξη Τύπου και μεταξύ των ομιλητών ήταν και οι κ. Νίκας και Μπασακίδης. Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής από πού μπορεί να έφυγε η μοιραία σαΐτα, ο μάρτυρας περιγράφοντας καρέ καρέ τις φωτογραφίες που εξασφάλισε η οικογένεια από ερασιτέχνη φωτογράφο (και βρίσκονται στη δικογραφία), συμπέρανε πως ήταν από το σακίδιο του κατηγορούμενου καπετάνιου του μπουλουκιού, που έριχνε τις σαΐτες. Σύμφωνα με την περιγραφή του μάρτυρα και τα στιγμιότυπα τα οποία περιέγραψε στο δικαστήριο, το σακίδιο άρπαξε φωτιά και μαζί οι σαΐτες, μεταξύ των οποίων και η φονική σαΐτα που εκτοξεύτηκε σαν ρουκέτα, διαγράφοντας παρόμοια πορεία (σύμφωνα με περιγραφή εγγράφων της δικογραφίας) με αυτή ενός μαχητικού αεροσκάφους.

 

ΤΑΜΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΪΤΟΜΑΧΩΝ: ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΟΘΕΜΑ ΣΕ ΜΠΑΡΟΥΤΗ

Ο τότε ταμίας του Συλλόγου Σαϊτομάχων, από τον οποίο περνούσαν όλα τα παραστατικά της αγοράς υλών, που προορίζονταν για την κατασκευή των σαϊτών, υποστήριξε ότι δεν διατέθηκε ούτε ένα ευρώ για την αγορά μπαρούτης, από την επιχορήγηση των 12.000 ευρώ το 2019 του Δήμου Καλαμάτας προς τους σαϊτολόγους. Ο μάρτυρας υποστήριξε στην κατάθεσή του πως υπήρχε πληθώρα σε αποθέματα μπαρούτης, που φύλαγαν από το 2011 σε τενεκέδες τα μπουλούκια. Μάλιστα επικαλούμενος δημοσιεύματα, υποστήριξε ότι ο δήμος, πολύ πριν το 2017 που ο ίδιος ανέλαβε ταμίας στο σύλλογο, έκανε αγορές μεγάλης ποσότητας μπαρούτης που ξεπερνούσε τους 2 τόνους, και τους οποίους διέθεσε στα μπουλούκια για τις ανάγκες του σαϊτοπόλεμου. Σε ερωτήσεις της έδρας για τα μέτρα ασφαλείας και τη δική τους ευθύνη, ο μάρτυρας επικαλέστηκε πως οι σαϊτολόγοι και ο σύλλογός τους ήταν “καλεσμένοι του δήμου” και δεν τους δινόταν ο λόγος. Ανέφερε, ωστόσο, πως από την πλευρά τους γίνονταν προφορικές προτροπές προς το δήμο για την τοποθέτηση μεταλλικού πλέγματος 1,7 μέτρων στο χώρο διεξαγωγής του σαϊτοπόλεμου.

Ν.Κ.


NEWSLETTER