Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023 08:11

Μέτρα αναστολής πλειστηριασμών ζητεί ο Μαργέλης (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Μέτρα αναστολής πλειστηριασμών ζητεί ο Μαργέλης (βίντεο)

Να λάβει άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την οριζόντια αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων και καλόπιστων δανειοληπτών, καλεί την Πολιτεία ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο πρόεδρος του ΔΣΚ τόνισε την ανάγκη η Πολιτεία “να θεσπίσει ένα μόνιμο, ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών για τους καλόπιστους και ευάλωτους οφειλέτες, που θα περιλαμβάνει και την προστασία της κυριότητας πρώτης κατοικίας τους”.

Παράλληλα, ο κ. Μαργέλης επέρριψε ευθύνη διαχρονικά στις κυβερνήσεις που δεν επέλυσαν το ζήτημα “που απασχόλησε ερμηνευτικά την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και «πέταξαν το μπαλάκι» σε αυτήν ενώ όφειλαν να είχαν ρητά επιλύσει το ζήτημα του εφαρμοστέου κανόνα δικαίου με σαφή νομοθετική πρόβλεψη”.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Ειδικότερα, όσον αφορά την πρόσφατη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ο Κώστας Μαργέλης σημείωσε ότι σηματοδοτεί νέο κύμα πλειστηριασμών ακινήτων δανειοληπτών, “τα δάνεια των οποίων έχουν αγοραστεί από τα funds και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική ιδιοκτησία καθώς τα ακίνητα κινδυνεύουν να εκτεθούν σε πλειστηριασμό με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες να έχουν δυνατότητες νομικής άμυνας”. Κι αυτό την ώρα που “μια συνήθης δικαστική απόφαση απαιτεί μήνες μέχρι την έκδοσή της, την ώρα που όλη η νομική κοινότητα διαρκώς και απολύτως δικαιολογημένα διαμαρτύρεται για το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης, η πρωτοφανής ταχύτητα εκδόσεως και δημοσιεύσεως διαρροή αυτή προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και δημιουργεί προβληματισμούς, που φτάνουν ακόμα και στο άκρως ευαίσθητο ζήτημα της δικαστικής ανεξαρτησίας, πολύ περισσότερο που πριν από την συζήτηση της υπόθεσης είχαν προηγηθεί τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις σημαντικών αξιωματούχων της οικονομικής ζωής της χώρας”.

 

“ΑΔΕΙΑΝΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ” Ο ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας επεσήμανε ακόμη πως η θεσμική προστασία των ευάλωτων οφειλετών, μετά την προστασία του Νόμου Κατσέλη και τις τροποποιήσεις, διαρκώς φθίνει. “Με το νέο πτωχευτικό νόμο καταργήθηκε κάθε διάταξη προστασίας της κυριότητας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών, δίνοντάς τους ως μόνη διέξοδο την παραμονή τους σε αυτή ως μισθωτές”, ανέφερε συγκεκριμένα. Και πρόσθεσε πως “ο υφιστάμενος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών είναι αναποτελεσματικός, αφού προβλέπει προαιρετική συμμετοχή των τραπεζών και των funds στη διαδικασία ρύθμισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από δυο σχεδόν χρόνια λειτουργίας του θεσμού έχουν γίνει δεκτές μόλις 3.323 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές 1,085 εκατ. ευρώ σε σχέση με το συνολικό ποσό ιδιωτικού χρέους 270 δις ευρώ, ήτοι οι ρυθμισμένες απαιτήσεις ανέρχονται σε μόλις 0,4% του συνολικού ιδιωτικού χρέους”.

Όσον αφορά τις επιχειρούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ως απόρροια της κοινωνικής πίεσης που προκαλεί η επιθετική στρατηγική των funds και των τραπεζών, ο Κώστας Μαργέλης είπε ότι “είναι «αδειανό πουκάμισο», είναι απολύτως προσχηματικές και αλυσιτελείς, και δεν απαντούν στην ανάγκη εξεύρεσης ουσιαστικής και αποτελεσματικής λύσης στο υφιστάμενο πρόβλημα παρά μόνο έρχονται να επιλύσουν επικοινωνιακού τύπου προεκλογικές στοχεύσεις”.

Ν.Κ.


NEWSLETTER