Σάββατο, 16 Μαρτίου 2024 08:13

Θα διατηρήσει τη δικαστική ύλη το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας

Θα διατηρήσει τη δικαστική ύλη το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας

 

Θα διατηρήσει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας τη δικαστική ύλη που έχει μέχρι σήμερα και μετά τη μεταρρύθμιση που θα γίνει στον δικαστικό χάρτη της χώρας και που θα ακολουθήσει σε λίγες ημέρες ως νομοσχέδιο.

Αυτό επισημάνθηκε στη χθεσινή συνάντηση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Αθανάσιο Πετρόπουλο. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας στο Δικαστικό Μέγαρο και σ’ αυτήν συμμετείχε και το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χάιδω Παναγιωτοπούλου.

Το Πρωτοδικείο θα διατηρήσει την τριμελή σύνθεσή του, ζητούμενο όμως είναι να διατηρήσει και τη χωρική του αρμοδιότητα που σήμερα καλύπτει το νότιο τμήμα του Νομού Ηλείας και όλη την πρώην επαρχία Τριφυλίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μαντάς μεταξύ άλλων τόνισε: «Τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο θα βγει σε διαβούλευση, άρα λοιπόν προετοιμαζόμαστε για να δούμε ακριβώς τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει προς τον υπουργό για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων, να δούμε σε τι εξέλιξη βρισκόμαστε. Αυτό που μετέφερα στον πρόεδρο και στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου είναι ότι καταρχήν έχουμε μία πληροφορία η οποία είναι πρόθεση της κυβέρνησης, έτσι ώστε τα πρωτοδικεία τα οποία μετατρέπονται σε περιφερειακά, όπως είναι αυτό της Κυπαρισσίας, να διατηρήσουν πλήρως όλη τη δικαστική ύλη που είχαν έως πρότινος, με αποτέλεσμα αυτό να είναι ένα θετικό, καταρχήν, σημάδι. Είναι μια διεκδίκηση που την είχαμε, μαζί με τον πρόεδρο, σε συναντήσεις με τον υπουργό και σίγουρα αυτό δείχνει ότι πλέον το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας ως περιφερειακό θα παραμείνει ενεργό, τουλάχιστον δικαστικά, στο βαθμό που ήταν και πριν. Υπάρχουν όμως ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε και να λύσουμε, όπως τι θα γίνει με το προσωπικό, από τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει τη μεταφορά των οργανικών εδρών τόσο σε δικαστές όσο και σε προσωπικό στην Καλαμάτα. Κι εδώ συζητάμε για τις διατάξεις που θα έρθουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το προσωπικό θα παραμείνει εδώ μετά την τροποποίηση και τη λειτουργία του νέου δικαστικού χάρτη και σε τι άλλο μπορούμε να βοηθήσουμε σε συζητήσεις απ’ τη στιγμή που θα μπει στη διαβούλευση, προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανό και ενεργό το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας στο μέγιστο βαθμό που μπορούμε όλοι μας.

Όσον αφορά το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων, μέσα στον δικαστικό χάρτη έχει περιγραφεί ότι καταργείται. Από κει και μετά εμείς έχουμε όπλα, έχουμε επιχειρήματα τα οποία τα θέτουμε υπόψη του υπουργού, κυρίως ως προς τη λειτουργία του, την περιφέρεια την οποία καλύπτει, αλλά και τις μηδενικές σχεδόν δαπάνες που έχει για τη λειτουργία του, γιατί είναι σε χώρο ο οποίος έχει παραχωρηθεί επ’ αόριστον από ιδιώτη, προκειμένου μέχρι και την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου να καταφέρουμε να παραμείνει ενεργό. Σ’ αυτό το πλαίσιο συζητάμε, λοιπόν, όλες τις διαδικασίες και τους τρόπους με τους οποίους βεβαίως θα κινηθούμε από δω και στο εξής».

Από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε: «Βρισκόμαστε στον 6ο μήνα αποχής. Η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας καθώς και της ολομέλειας, έτσι όπως διατυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας που έγινε πριν  από 20 μέρες και επαναλαμβάνει τις παλιές θέσεις της ολομέλειας, είναι να μην καταργηθεί στην Ελλάδα κανένας δικαστικός σχηματισμός και κανένα πρωτοδικείο. Έτσι όπως ακριβώς έχουμε τις θετικές πληροφορίες ότι δεν καταργούνται τα διπλά εφετεία στις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας. Πρόκειται για 7 πρωτοδικεία τα οποία είναι ιστορικότατα, είναι δυναμικά, είναι σημείο αναφοράς για τις τοπικές κοινωνίες. Άποψή μας είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις περί κατάργησής τους, που να αγνοούν τις αποφάσεις των δικηγόρων, έτσι όπως έχουν εκφραστεί από την ολομέλεια, αλλά και τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας, που το υπουργείο μέχρι στιγμής ούτε καν τις έχει ζητήσει.

Σε συνέχεια αυτών που είπε ο κ. Μαντάς, αυτό που θέλω να υπογραμμίσω και να σημειώσω είναι ότι όντως το γεγονός ότι δέχθηκε το υπουργείο τελικά τις προτάσεις μας να λειτουργήσουν στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, που θα λέγεται περιφερειακό ή παράλληλο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, και τριμελείς συνθέσεις διασφαλίζοντας έτσι την υλική αρμοδιότητα που μέχρι στιγμής έχει, συν τις υπόλοιπες διασφαλίσεις που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα μας εξασφαλίσει, που έχουν να κάνουν με τον τρόπο προσδιορισμού των υποθέσεων και αρχειοθέτησής των. Θεωρώ ότι είναι μια θετική εξέλιξη.

Αυτό που συζητήσαμε και είναι ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, είναι ο κίνδυνος αλλαγής τοπικής αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας. Θα πρέπει δηλαδή το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας να παραμείνει με την υλική αρμοδιότητα που έχει, που μέχρι στιγμής έχει εξασφαλιστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης και είναι πάρα πολύ θετικό αυτό, αλλά να συνεχίσει να αφορά τις ίδιες διοικητικές περιφέρειες που αφορά σήμερα. Τονίζω ότι το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας επεκτείνεται και εκτός Νομού Μεσσηνίας και καταλαμβάνει και ένα κομμάτι του Νομού Ηλείας, που από την εποχή της σύστασής του, δηλαδή πριν από 152 χρόνια, υπάγεται στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας. Αυτή η δικαστική ύλη και η περιφερειακή διοικητική θα πρέπει να παραμείνει στην τοπική αρμοδιότητα του πρωτοδικείου μας, είναι κάτι που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί και αποτελεί ένα ζητούμενο και μια διεκδίκηση, που μαζί παλεύουμε να κερδίσουμε από το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Κ.Μπ.