Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014 08:10

15 χρόνια στον 18χρονο Χωραΐτη για συνέργεια στο φόνο του Αρχιμανδρίτη

Γράφτηκε από την
15 χρόνια στον 18χρονο Χωραΐτη για συνέργεια στο φόνο του Αρχιμανδρίτη

Σε κάθειρξη 15 ετών και 1 μήνα καταδικάστηκε ο 18χρονος σήμερα Χωραΐτης που κατηγορείτο για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη Φώτιου Ζαχαρόπουλου από τη Χώρα, η οποία είχε συγκλονίσει πριν από 6 μήνες τη Μεσσηνία. 

Το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας αποφάσισε ότι ο -ανήλικος τότε- κατηγορούμενος δεν ήταν εκείνος που χτύπησε με τη σιδηρογροθιά και στραγγάλισε τον 54χρονο αρχιμανδρίτη με το ίδιο του το πουκάμισο, αλλά ο 24χρονος Γεωργιανός που ήταν μαζί του. Ετσι, η κατηγορία για ανθρωποκτονία και ληστεία από πρόθεση κατά συναυτουργία μετατράπηκε σε απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και ληστεία. Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ελαττωμένης ικανότητας καταλογισμού, αθωώθηκε από τις κατηγορίες της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, αλλά καταδικάστηκε για παράνομη οπλοκατοχή, για μια σιδηρογροθιά που βρέθηκε στο σπίτι του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για την επιβολή ποινής κάθειρξης πάρθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς μία δικαστής είχε την άποψη ότι έπρεπε να επιβληθούν θεραπευτικά μέτρα στον νεαρό - δηλαδή να παρακολουθήσει συμβουλευτικό πρόγραμμα, όπως προβλέπει η νομοθεσία για τους ανήλικους, και να μην γυρίσει στη φυλακή. 

Η δίκη ξεκίνησε χθες το πρωί και θείος του θύματος δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, που ωστόσο απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Υπενθυμίζουμε ότι η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών, όπως γίνεται πάντα στα Δικαστήρια Ανηλίκων.

Ο δικηγόρος του 18χρονου Χωραΐτη, Σπύρος Λαπιώτης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της δίκης δήλωσε στην "Ε" ότι είναι «μια απόφαση που εν μέρει αναγνωρίζει τον ισχυρισμό μας ότι δεν είχαμε συμμετοχή στα ειδεχθή αυτά εγκλήματα, αλλά και αντιφατική. Θα ασκήσουμε έφεση και θα επιδιώξουμε την ταχύτατη εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο, διότι αν και του αναγνωρίστηκε ο μειωμένος καταλογισμός του άρθρου 36, δεν διέταξε το δικαστήριο θεραπευτικά μέτρα». Και πρόσθεσε πως τα θεραπευτικά μέτρα «ήταν πρόταση της μίας δικαστού και επιβάλλονται όταν η κατάσταση του ανηλίκου απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση ή εμφανίζει ανώμαλη καθυστέρηση στην πνευματική του ανάπτυξη». Διευκρίνισε ωστόσο πως, όταν ο κατηγορούμενος έχει ενηλικιωθεί, το δικαστήριο μπορεί από το νόμο να επιβάλει ποινή κάθειρξης. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τη χθεσινή απόφαση το δικαστήριο δέχτηκε την εκδοχή του κατηγορούμενου ότι ήταν απλά παρών σε ό,τι έγινε, όπως άλλωστε υποστήριζε από την αρχή στην Αστυνομία και τις δικαστικές αρχές. Η απόφαση του δικαστηρίου ανέτρεψε το επιβαρυντικό κατηγορητήριο εναντίον του, που τον έφερε ως τον δολοφόνο του αρχιμανδρίτη. Αλλωστε, ούτε από την εξέταση του DNA προέκυψαν κάποια επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του νεαρού Χωραΐτη. Στην αυτοσχέδια σιδηρογροθιά που είχε στο σπίτι του δεν βρέθηκαν ίχνη που να πρόδιδαν ότι χτύπησε με αυτή τον Φ. Ζαχαρόπουλο. Αντίθετα, στην άλλη σιδηρογροθιά που είχε δώσει ο Γεωργιανός στον 18χρονο να την κρύψει στο σπίτι του, υπήρχαν ίχνη από το DNA του αρχιμανδρίτη.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 18χρονος στην απολογία του υποστήριξε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στο έγκλημα που συντελέστηκε μπροστά στα μάτια του - κάτι που, όπως ανέφερε και η υπεράσπισή του, αναγνωρίστηκε εν μέρει από το δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως τρομοκρατήθηκε και γι' αυτό δεν προσπάθησε να σταματήσει τον Γεωργιανό φίλο του, ούτε πήγε μετά να καταγγείλει το συμβάν στην Αστυνομία. 

Οι μάρτυρες που κατέθεσαν νωρίτερα είπαν ότι ο Χωραΐτης και ο Γεωργιανός έκαναν παρέα, κι επειδή ο Χωραΐτης ήταν ένα παιδί που ζούσε απομονωμένο, ένιωθε μια ασφάλεια και εμπιστοσύνη κοντά στον άλλο. 

Ο Γεωργιανός, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος, διώκεται με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με πρόθεση κατά συναυτουργία, ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα κατά συναυτουργία, οπλοφορία και οπλοχρησία από κοινού. Αναμένεται να παραπεμφθεί για να δικαστεί σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όμως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ο τόπος και η ημερομηνία της δίκης.

Ν.Κ.


NEWSLETTER