Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015 13:46

Ξεκινά η δίκη για το λαθρεμπόριο τσιγάρων στις ακτές του Μάραθου

Ξεκινά η δίκη για το λαθρεμπόριο τσιγάρων στις ακτές του Μάραθου

Στο εδώλιο του Τριμελούς Κακουργιοδικείου Καλαμάτας αναμένεται να καθίσουν σήμερα οι 15 κατηγορούμενοι, μεταξύ τους και 3 Τριφύλιοι, για το λαθρεμπόριο τσιγάρων και τη συμμετοχή τους σε κύκλωμα, που φέρονται ότι έκαναν στις ακτές της Μαραθούπολης.

Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στις 23 Ιουνίου 2014 μετά την καταδίωξη από τους λιμενικούς του πλοίου (του κύριου σκάφους μεταφοράς, που θεωρείται ως «μάνα») και του φουσκωτού σκάφους που μετέφεραν τα λαθραία τσιγάρα. Ωστόσο τσιγάρα φέρονται ότι είχαν μεταφορτώσει και στις αρχές Ιουνίου, 20 μέρες πριν γίνουν οι συλλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική ποσότητα των κατασχεθέντων τσιγάρων, σύμφωνα με το Τελωνείο Κυπαρισσίας, ήταν 645.749 πακέτα, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονταν στο ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ. Ως αρχηγοί φέρονται δύο Ελληνες από τη Ραφήνα και το Πέραμα Αττικής οι οποίοι είχαν νοικιάσει δωμάτια στο Βαθυλάκωμα Μαραθούπολης και έμεναν εκεί από τις αρχές Ιουνίου μαζί με 4 Πακιστανούς, μέλη της σπείρας. Μάλιστα σύμφωνα με το κατηγορητήριο και όπως προαναφέρθηκε τσιγάρα από το σκάφος-«μάνα» είχαν μεταφορτώσει και στις αρχές του ίδιου μήνα, με το ταχύπλοο το οποίο ανήκε στον φερόμενο ως αρχηγό από τη Ραφήνα και κυβερνήτη έναν κατηγορούμενο από τη Χώρα. Κατηγορούμενοι είναι ακόμα οι 6 Ουκρανοί, φερόμενοι ως πλήρωμα του σκάφους-«μάνα», οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί και διώκονται με διεθνές ένταλμα. 

Οι 3 Τριφύλιοι κατηγορούμενοι, από τη Χώρα, τη Σπηλιά και τους Γαργαλιάνους, δεν είναι προφυλακισμένοι και ο Χωραΐτης είχε συλληφθεί ως κυβερνήτης του φουσκωτού ταχύπλοου, μαζί με 2 Πακιστανούς μέλη πληρώματος, το οποίο εφοδιαζόταν από το δεύτερο σκάφος-«μάνα» με τα λαθραία τσιγάρα. Ο κατηγορούμενος από τη Σπηλιά φέρεται ότι συνέδραμε τη σπείρα οδηγώντας το τρακτέρ, με το οποίο ρυμούλκησε στη θάλασσα το φουσκωτό σκάφος στις αρχές του Ιουνίου. Ο κατηγορούμενος από τους Γαργαλιάνους φέρεται ότι εντάχθηκε στο κύκλωμα τον ίδιο Ιούνιο και διαμεσολάβησε για να κλείσει τα δωμάτια στους συγκατηγορούμενούς του στο Μάραθο, αλλά και χώρο φύλαξης για το φουσκωτό ταχύπλοο του φερόμενου ως αρχηγού από τη Ραφήνα. 

Οι κατηγορίες με τις οποίες θα λογοδοτήσουν οι 15 στη δικαιοσύνη αφορούν κατά περίπτωση ένταξη σε εγκληματική ομάδα με σκοπό την λαθρεμπορία, εισαγωγή λαθρεμπορεύματος από κοινού, κατ' εξακολούθηση, με διαφυγόντες δασμούς άνω των 150.000 ευρώ. 

Ν.Κ.