Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 19:50

Συντήρηση της εκκλησίας της Παναγίας της Βλαχέρνας 

Με πολύ καλούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για τη συντήρηση στο ιστορικό εκκλησάκι της Παναγίας της Βλαχέρνας, που βρίσκεται στο ομώνυμο πάρκο των Φιλιατρών, το οποίο είναι υπό τη φροντίδα του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών που έχει αναλάβει και το κόστος του έργου.

Ηδη ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της σκεπής που ήταν και από τα δυσκολότερα έργα -καθώς υπήρχε πίεση από τα καιρικά φαινόμενα- και πλέον ξεκινούν οι εργασίες για το αρμολόγημα, αφού ήδη έχει γίνει η καθαίρεση των σοφάδων. Η εργασία αυτή θα γίνει με την επίβλεψη και συνδρομή τεχνιτών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Μάλιστα πριν λίγες μέρες έγινε αυτοψία στο ναό από την αρχαιολόγο κ. Μπαρμπαρίτσα και το μηχανικό κ. Ηλιόπουλο και δόθηκαν στον ανάδοχο του έργου οι σχετικές κατευθύνσεις.

Παράλληλα επισκευάζεται το καμπαναριό, ενώ ήδη μπήκαν κεραμίδια στην αψίδα του Ιερού. Από εκεί και πέρα, μένει να κατασκευαστεί ο νιπτήρας στο Ιερό που θα ξαναγίνει από γλύπτη, το αποστραγγιστικό -που το μισό είναι είναι ήδη έτοιμο- και να αντικατασταθεί η βόρεια πόρτα του ναού. Για το τέλος έχουν μείνει η ηλεκτρολογική εγκατάσταση, να γίνει συντήρηση στην είσοδο του ναού και στο τέμπλο και να μπουν στασίδια.

Το σίγουρο είναι ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών θα αλλάξει η όλη όψη του ναού προς το καλύτερο, επιστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό στην αρχική του μορφή, χωρίς τις παρεμβάσεις χρόνων που έγιναν σε αυτόν.

Να σημειώσουμε ότι πέριξ του ναού βρέθηκαν και πέτρες με αγιογραφίες και συντηρητές από την Εφορεία Αρχαιοτήτων θα αναλάβουν τη συντήρησή τους.

 

Κ.Μπ.