Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 08:29

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Νέα διαλεκτική μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας

Γράφτηκε από την
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Νέα διαλεκτική μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας

 

"Ο πρωθυπουργός και ο μακαριώτατος γίνονται εγγυητές αυτής της νέας διαλεκτικής που θα αναπτυχθεί μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας", τόνισε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, χθες στην εκπομπή "Σήμερα" στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων “Ρομφαία”, ο σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ μίλησε και για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, για ζητήματα, όπως η εκκλησιαστική εκπαίδευση, οι οργανικές θέσεις εφημερίων, το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και για την ορκωμοσία στη νέα Βουλή και τη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου στην Κρήτη.

Ερωτηθείς για το αν μπαίνουμε σε μία νέα φάση στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας ο σεβασμιώτατος απάντησε: "Θεωρώ ότι αυτές οι δύο συναντήσεις που γίνανε αποτελούν μία θετική εξέλιξη στο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας και επιβεβαιώνουν και ως προς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλά και ως προς τις δηλώσεις της κ. υπουργού Παιδείας μία πολιτική συνέπεια".

Σε άλλο σημείο ο σεβασμιώτατος συμπλήρωσε πως ξεκινάει ένας διάλογος σε επίπεδο θεσμών και όχι προσωπικών συναντήσεων. Επίσης, δήλωσε ότι η προηγούμενη συζήτηση μεταξύ Εκκλησίας-Πολιτείας είναι άκυρη.

"Η τελευταία Ιεραρχία απέρριψε ολόκληρη τη συμφωνία και επιπλέον η μετά ταύτα δήλωση του κ. υπουργού ότι δεν προσέρχεται με όρους στον διάλογο που του πρότεινε η Ιεραρχία, σημαίνει ότι και από τη μεριά της προηγουμένης κυβερνήσεως, η συμφωνία αυτή έχει πλέον τελειώσει", ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

"Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και της κ. υπουργού δίνουν το πνεύμα μιας πολιτικής συνέπειας. Ηδη όλο το προηγούμενο εξάμηνο και ο πρωθυπουργός ως αρχηγός του κόμματος της Ν.Δ., αλλά και η κ. υπουργός Παιδείας ως βουλευτής του κόμματος είχαν δηλώσει ότι δεν είναι υπέρ της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, ότι δεν θα στηρίξουν κανένα καθεστώς αλλαγής της μισθοδοσίας των κληρικών και το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μπαίνουμε σε μία άλλη φάση", πρόσθεσε ο σεβασμιώτατος.

Παρατήρησε επίσης ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που πρέπει να συζητηθούν, όπως η εκκλησιαστική εκπαίδευση, οι οργανικές θέσεις εφημερίων και το μάθημα των Θρησκευτικών: "Το θέμα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία μορφή συζήτησης, εάν πρώτα δεν δημοσιευθούν και δεν δούμε ποιες είναι οι αποφάσεις του ΣτΕ απέναντι στις προσφυγές, οι οποίες κατετέθησαν κατά των Προεδρικών Διαταγμάτων των αποφάσεων του κ. Γαβρόγλου".

"Η παρούσα κυβέρνηση και όταν ήταν στον χώρο της αντιπολίτευσης ποτέ δεν διαφοροποιήθηκε από τις επίσημες θέσεις της Ιεραρχίας. Θεωρώ ότι υπάρχει ένα πολύ καλό θετικό κλίμα με βασικές συνταγματικές και θεσμικές αρχές που μπορούμε να συζητήσουμε", συνέχισε.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ικανοποίηση στους κόλπους της Ιεραρχίας, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε: "Αυτό είναι πλέον κοινή συνισταμένη μεταξύ των Ιεραρχών".

Για την ορκωμοσία της νέας Βουλής δήλωσε ότι “τα θέματα αυτά τα οποία αφορούν την ορκωμοσία και την ορκοδoσία των βουλευτών και των πολιτικών προσώπων είναι ατομικές επιλογές του καθενός. Υφίσταται αυτή τη στιγμή ένα πλαίσιο που καθορίζει πώς πρέπει να γίνει η ορκωμοσία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και της νέας Βουλής. Αυτό τηρείται, όποιος θέλει ορκίζεται, όποιος θέλει δεν ορκίζεται, η Εκκλησία δεν επιβάλλει σε κανέναν τίποτε”.

Τέλος, ο σεβασμιώτατος σχολίασε τη στυγερή δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου στην Κρήτη υπογραμμίζοντας πως “δεν είναι ευχάριστο, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να χαρακτηρίζει την ιδιοπροσωπία του Ελληνος και προπαντός των λεβεντών της Κρήτης. Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης τοποθετήθηκε για το θέμα αυτό, πήρε θέση, το καταδίκασε, αλλά πρέπει κάπως να στηριχθεί και η οικογένεια του κληρικού, αλλά και κάθε οικογένεια η οποία δοκιμάζεται από τέτοιου είδους ενέργειες”.


NEWSLETTER