Τρίτη, 19 Μαϊος 2020 18:34

Προειδοποίηση της Μητρόπολης Μεσσηνίας: Επιτήδειοι επιχειρούν να εξαπατήσουν ιερείς με δήθεν επίδομα του ΕΦΚΑ

Γράφτηκε από την
Προειδοποίηση της Μητρόπολης Μεσσηνίας: Επιτήδειοι επιχειρούν να εξαπατήσουν ιερείς με δήθεν επίδομα του ΕΦΚΑ

Την προσοχή των κληρικών της εφιστά η Μητρόπολη Μεσσηνίας προειδοποιώντας τους για τυχόν εξαπάτησή τους από απατεώνες, για δήθεν εκταμίευση βοηθήματος από τον ΕΦΚΑ ή της διευθέτησης διαφόρων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων, σε μια προσπάθεια να τους αποσπάσουν χρήματα.

Μάλιστα, η προειδοποίηση αυτή έγινε σήμερα με εγκύκλιο σημείωμα από τον ίδιο το Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και απευθύνεται στους εφημέριους της Μητροπόλεώς του. Τονίζει δε, ότι σε οποιαδήποτε ενόχληση θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με την Ελληνική Αστυνομία και την Μητρόπολη.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου αναφέρει:

“Αγαπητοί Πατέρες,

Κατόπιν πολλών και έγκυρων πληροφοριών σας ενημερώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν διαπιστωθεί πολλές απάτες σε βάρος κληρικών, με τη μέθοδο της δήθεν εκταμίευσης βοηθήματος από τον ΕΦΚΑ ή της διευθέτησης διαφόρων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων.

Οι δράστες επιλέγουν τα υποψήφια θύματά τους, κληρικούς και μοναχούς, και συνήθως μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί τους, τούς ενημερώνουν ότι εκκρεμεί η εκταμίευση βοηθήματος από τον ΕΦΚΑ προς το χώρο θρησκευτικής λατρείας που εκπροσωπούν (εκκλησία, ιερά Μονή κλπ).

Σε άλλες περιπτώσεις οι δράστες επικοινωνούν με συνταξιούχους ιερείς και τους ενημερώνουν ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προς εκταμίευση του εφάπαξ, που εκκρεμεί στο όνομά τους.

Προκειμένου να επιτευχθεί η εκταμίευση των προαναφερόμενων χρηματικών ποσών, τους καλούν να καταβάλλουν σε λογαριασμό, που τους υποδεικνύεται, κάποιο χρηματικό ποσό, ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι

διαδικασίες εκταμίευσής τους.

Τα θύματα πείθονται και καταβάλλουν το υποδειχθέν ποσό, αναμένοντας την καταβολή του επιδόματος. Στο σημείο αυτό οι δράστες εξαφανίζονται και διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τα θύματά τους. Στην περίπτωση που το ηλικιωμένο άτομο δεν χει τα χρήματα, πείθεται και οδηγείται στην τράπεζα, προκειμένου να κάνει ανάληψη χρηματικού ποσού. Εισέρχεται μόνος του στο τραπεζικό κατάστημα, κάνει ανάληψη του ποσού και στη συνέχεια αφού εξέλθει από την Τράπεζα, παραδίδει το ποσό στον υποτιθέμενο γνωστό του συγγενικού τους προσώπου, που συνήθως αναμένει έξω από την Τράπεζα σε αυτοκίνητο, για να μπορεί να διαφύγει αμέσως.

Δια του παρόντος λοιπόν σας πληροφορούμε και πάλι ότι πρόκειται περί απατεώνων και σας εφιστούμε την προσοχή, για να μη πείθεστε σε τέτοιου είδους “διευκολύνσεις”. Σε περίπτωση κατά την οποία ενοχληθείτε απὸ τοιούτου είδους ανθρώπους, είτε κληρικοί, είτε λαϊκοί είναι αυτοί, να μην προβείτε σε καμία απολύτως πληρωμή ή χρηματική κατάθεση, και να μην δώσετε κανένα απολύτως στοιχείο προσωπικό σας ή του ιερού ναού, και να απευθυνθείτε πρώτα στο αστυνομικό Τμήμα και στην Ιερὰ Μητρόπολη”.


NEWSLETTER