Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 21:42

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στην Επιτροπή Θεολογικού Διαλόγου στην Αλεξάνδρεια

Γράφτηκε από την

 

Στη συνάντηση της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συμμετείχε ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από 1 Ιουνίου έως και χθες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σε αυτή συμμετείχαν 24 Ορθόδοξοι και 18 Ρωμαιοκαθολικοί εκπρόσωποι, κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι.

Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέστη ο εκπρόσωπος αυτής στον Θεολογικό Διάλογο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Μήλτο.

Το έργο της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής αποτελεί ορόσημο στην ιστορία και πολύτιμο κεφάλαιο για τη ζωή και περαιτέρω πορεία των δύο  Εκκλησιών. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης Μεσσηνίας “είναι πανθομολογούμενο ότι ο θεολογικός διάλογος χρειάζεται να καλλιεργηθεί, να προχωρήσει και να καρποφορήσει σε όλα τα επίπεδα με ειλικρίνεια, εντιμότητα και αμοιβαίο σεβασμό.

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία οι επαφές, οι συνομιλίες, οι συνεννοήσεις και με μια λέξη ο διάλογος, είναι πράξεις συνυφασμένες με το είναι Της.

Η μέχρι σήμερα πορεία του θεολογικού διαλόγου των δύο Εκκλησιών μας απέδειξε ότι για να αναπτυχθεί ένας Διάλογος, πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής θελήσεως. Με αυτές τις συνθήκες ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος συνέβαλλε καθοριστικά με καίριες τοποθετήσεις και προτάσεις, εκφράζοντας την Εκκλησία της Ελλάδος”.