Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024 08:49

Την πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισσα γιόρτασε η Πύλος

Την πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισσα γιόρτασε η Πύλος

Την Πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισσα γιόρτασε χθες το πρωί με μεγαλοπρέπεια η Πύλος.

Ο ηλιόλουστος καιρός ήταν σύμμαχος στην προσέλευση πλήθος πιστών από την πόλη της Πύλου και τις γύρω περιοχές, που προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας.
Ο εορτασμός ξεκίνησε την Δευτέρα το απόγευμα με τον μέγα πανηγυρικό πολυαρχιερατικό εσπερινό και κορυφώθηκε χθες το πρωί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, με τον όρθρο και την πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Νικηφόρου, του Θεοφιλ. Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου και του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κυρρήτοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στο ιστορικό της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και τις ευεργεσίες της στο ανθρώπινο γένος, ομίλησε για την θεολογία των Εικόνων όπως αυτή διαφυλάσσεται στην παράδοση της Εκκλησίας.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ευχαριστώντας τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, ευχήθηκε η Μεγαλόχαρη να χαρίζει υγεία, να σκεπάζει όλο τον κόσμο αλλά και να τον στηρίζει στις όποιες δοκιμασίες.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ξεκίνησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στους κεντρικούς δρόμους της Πύλου.
Η πομπή πέρασε από την πλατεία Τριών Ναυάρχων και επέστρεψε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, συνοδεία της μπάντας του Λιμενικού Σώματος και της Φιλαρμονικής Πύλου.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη θεία λειτουργία και στη λιτάνευση της εικόνας παραβρέθηκαν οι βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Σαρδέλης, οι αντιδήμαρχοι Πύλου – Νέστορος Γιάννης Σαρδέλης, Γιώργος Κουφόγιωργας, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιάννης Πανταζόπουλος, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Παπαφλέσσα Μιχάλης Καραβίδας, ο αντιδήμαρχος
Δ.Ε. Μεθώνης Παναγιώτης Λίγγρης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πύλου Ηλίας Σαρρής, ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας Ηλίας Κωνσταντακόπουλος,
ο Ναύαρχος Πελοπίδας Αγγελόπουλος, όπως και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων φορέων.
Τελετάρχης ήταν ο Γιώργος Αναστασόπουλος.

Ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας:
“Σήμερα η Πύλος γιορτάζει την πολιούχο και προστάτιδα της, Παναγία Μυρτιδιώτισσα. Εύχομαι η χάρη της Παναγίας να μας δίνει φώτιση, κουράγιο και δύναμη στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Να έχουμε υγεία και να δημιουργήσουμε συναισθήματα αισιοδοξίας για ένα καλύτερο και πιο δημιουργικό αύριο”.
Ο κόσμος που βρέθηκε χθες το πρωί στην Πύλο απόλαυσε τον καφέ του, αλλά και την παραδοσιακή γουρνοπούλα στην όμορφη πλατεία της γραφικής κωμόπολης, ενώ έκανε τα ψώνια του στην εμποροπανήγυρη, στην πλατεία Παλαιών Σφαγείων.
Κ.Ηλ.